nový papier. Banány zabalíme osobitne a uložíme ich do komory. Po dvoch-troch dňoch budú žlté. Prvé čiernohnedé škvrny na šupke sú prejavom plnej zrelosti banánov, potom ich už treba čím skôr skonzumovať. Pozor na sivoružovú farbu šupky. Tá signalizuje, že banán je podchladený a radšej ho nekupujte. Pozrite, či nie je šupka niekde prasknutá alebo trošku poškodená, čierna alebo dokonca nahnitá. Takýto banán by mohol byť napadnutý plesňou a tú z neho neodstránite ani keď odkrojíme viditeľné chybné miesta.
Banány uchováme dlhšie čerstvé aj tak, že ich poukladáme v šupke do väčšieho zaváracieho pohára a zakryjeme. Staviame ich v ňom vedľa seba. Musia to byť ale len zdravé plody. Prezreté banány s hnedými škvrnami môžu byť ľahkým zákuskom bez cukru, ak ich nakrájame na drobné kúsky a dáme do vhodných misiek a asi 30 minút zahrejeme v mikrovlne. Ak nechcete, aby banány zhnedli, pokvapkajte ich citrónovou šťavou. Banány sú aj výborným sladidlom, no najskôr ich musíme vysušiť. Vtedy sú aj dobrou pochúťkou do kaše. Ak nám už banány zhnedli, môžeme ich použiť na kokteil. Ak používame banán do ovocných šalátov, môžeme ich ešte pred prípravou v šupke ponoriť na 15 minút do horúcej vody. Aj keď ich potom nakrájame, nezhnednú.
Ako ešte inak možno použiť banán? Šupky od banánov sú veľmi dobrým hnojivom na izbové rastliny. Ponorte ich na deň do litra vody a takýmto výluhom kvety zalievajte. Banánový koktail im dobre padne. Šupka sa hodí aj na čistenie čiernych a farebných topánok. To vtedy, ak nemáme poruke krém na topánke. V Číne napríklad, zbavujú ošípané pásomnice pomocou banánových stopiek.
A ešte niekoľko receptov:
Ľadové banány. Do olúpaných banánov zasuňte paličky a dajte na polhodinu zmraziť. Potom ich po jednom ponárajte do roztopenej čokolády a posypte strúhaným kokosom. Podávajte, kým nerozmrznú.
Banánové hranolčeky. Zelené banány sú trpké a nedajú sa jesť. Olúpte ich nožom, nakrájajte na hranolčeky a vysmažte vo fritéze. Výborne chutia k mäsu.
IGOR VALKO