Vytvorila asi šesťdesiat choreografií nielen pre súbor Váh, ale aj pre mnohé iné folklórne súbory na Slovensku. V súbore Váh aj tancovala a precestovala s ním mnohé krajiny. V každej mala možnosť ochutnať aj miestne špeciality. Najviac jej vraj chutili morské príšerky v Portugalsku, ale chválila aj taliansku a francúzsku kuchyňu. „Máme kamarátov v rôznych kútoch sveta a keď prídu na návštevu, varíme spolu a učíme sa od nich. Nedávno bol u nás bývalý tanečník, ktorý má priateľku v Indonézii, tak sme vyskúšali indonézsku kuchyňu. Hosťom chutia zemiakové placky s kyslou kapustou, ktoré sú našou rodinnou špecialitou. Manžel ich robí lepšie ako ja, je v tom preborník,“ povedala
skromne Miroslava Palanová.
(BEA)
stratená kura
10 rožkov
(môžu byť aj staršie,
ale nie úplne tvrdé),
10 vajec,
20-30 dag údenej šunky,
prípadne údeného mäsa alebo inej údeniny, môže byť aj klobása,
soľ, čierne korenie
petržlenová vňať
vegeta
olej
cibuľa
strúhanka na vymastenie pekáča.
Rožky nakrájame na kolieska a tie ešte na štvrtiny. Mäso uvaríme do polomäkka, potom ho pokrájame na malé kocky. Vodou z mäsa zalejeme rožky, pridáme žĺtky, soľ, čierne korenie, pokrájanú petržlenovú vňať, vegetu a vyšľahaný sneh z bielkov. Všetko spolu premiešame, masu dáme na vymastený a strúhankou vysypaný plech a pečieme v predhriatej rúre pri teplote asi 180 stupňov najmenej pol-
hodina. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľku a tesne pred dopečením ňou kuru polejeme.
Stratená kura je vlastne slaný koláč, ktorý sa aj krája ako koláč - na kocky. Chutí výborne teplý a ešte viac studený.