áty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, masáže, kine-ziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Diéta pri chorobách pečene I.
Pri chorobách pečene je prvoradé nepoužívať živočíšne tuky. Z jedálneho lístka musíme vylúčiť maslo, masť, slaninu, loj a prepálené tuky i jedlá pripravené smažením a pečením, ako napr.: rezne, karbonátky, sekanú, minútky z mäsa a zeleniny či húb, fritované jedlá a chipsy. Pri úprave jedál používame len oleje lisované za studena, najlepší je olivový olej, a to v malom množstve, napríklad pri príprave jedál dusením za prítomnosti vody. Odporúča sa používať rastlinné maslá, ničím nedochucované a v malom množstve.
Z jedálneho lístka vylúčime syry a bryndzu. Treba vylúčiť aj plnotučné kravské mlieko, odtučnené možno konzumovať len v malom množstve. Skôr sa odporúča menšie množstvo kozieho alebo tzv. sójového „mlieka“ (mliekom sa totiž rozumie produkt mliečnych žliaz cicavcov). Vápnik z mlieka môžeme nahradiť odtučneným suchým tvarohom, sardinkami, prípadne použiť preparát Dolomit lebo Dologram, čo je mletý vápenec, ktorý dostaneme v lekárni. Majú tú výhodu, že sú z prírodných zdrojov – z mletého dolomitu, ktorý obsahuje vápnik, horčík a iné dôležité stopové prvky.
Mäso konzumujeme len chudé, prednosť dávame hydine – pokiaľ je možné z výbehu. Ďalej sa odporúča zverina, domáci králik, ryby každého druhu, ale nie údenáče, čo najviac ovocia a hlavne čerstvej zeleniny. Výhodné je zaradiť do stravy čo najviac strukovín, ako je fazuľa, hrach, šošovica, bôb, sója, cícer a z obilovín pšenicu (najlepšia je špalda), raž, jačmeň, krúpy, ryžu – hlavne natural, vločky ovsené, pšeničné, ražné, ovsenú ryžu, pšeno, pohánku, kukuricu a kukuričnú kašu, sušené obilné klíčky a otruby. Na dochucovanie pokrmov je výhodné používať pivovarské droždie.
Koreň horca žltého podporuje regeneráciu pečene. Užíva sa len v malom množstve, pomletý na prášok. Podáva sa 3x denne na špicu okrúhleho noža 1/2 h pred jedlom a zapíja sa malým množstvom čistej vody. Ak užitie horca spôsobuje nevoľnosť, môže sa výnimočne podávať po jedle. Nesmie sa podávať tehotným ženám! Keďže je horec v prírode prísne chránený, nesmie sa plieniť, ale je možné pestovať ho doma. Na ploche
1 m2 a na suchej slnečnej strane treba vyvápniť a dobre prekopať zem. Potom zasadíme čerstvý koreň horca žltého a počkáme, kým sa rozrastie. Koreň na spracovanie s citom vyberieme zo zeme, hneď ho poumývame kefkou pod tečúcou vodou a osušíme čistou utierkou. Na čistej drevenej doštičke ho nerez nožom pokrájame na tenké plátky, tie navlečieme na niť tak, aby sa nedotýkali, a zavesíme vo vzdušnej miestnosti, aby sa usušili Potom ich pomelieme na čistom, najlepšie novom kávovom mlynčeku, dáme do fľaše so širokým hrdlom a dobre zazátkujeme, aby sme zabránili prístupu vzduchu. Takto spracovaného horca nepripravujeme veľa, pretože časom stráca účinky. Iná možnosť je kúpiť si sušený koreň horca žltého v lekárni.
Pri pečeňovej diéte je zakázané konzumovať akýkoľvek alkohol, aj v malej miere! To isté sa týka piva, ktoré navyše zhoršuje kožné príznaky u chorých s kožnými problémami.