Vedúca zariadenia Domu charity sv. Gianny.
Eva Ondrušková, ako vraví, je s vareškou kamarátka. Vôňa dobrého jedla u nej rozvoniava v podstate každý deň.
I keď podľa jej slov, počas týždňa sú to viac-menej takzvané „rýchle recepty“. Nie je tomu tak preto, že by sa jej nechcelo alebo že by sa musela do toho nútiť. Dni v týždni trávi totiž vo svojom peknom povolaní. Pracuje
s ľuďmi, ktorí z rôznych dôvodov prišli o svoj domov. Samozrejme, snaží sa im aj pomôcť.
„Domov prichádzam okolo šiestej, takže na veľké varenie už nie je čas. Ale to si vynahradím počas víkendu,“ hovorí Eva Ondrušková. Jej rodina obľubuje najmä rýchle omáčky, ktorými môžete zaliať cestoviny, ale sú výborné aj k iným prílohám.
Jednou z takých je aj nivová omáčka. Pani Eva ju pripravuje tak, že urobí bešamelový základ z oleja a múky. „Je dôležité, aby sa bešamel pripravoval len na miernom ohni,“ radí E. Ondrušková. Keď je už základ hotový, zaleje ho mliekom. Množstvo závisí od počtu konzumentov. Pridá trojuholníček nivy a všetko mieša až do rozpustenia. Omáčku dochutí kockou zeleninového bujónu. Po odstavení všetko ešte rozmixuje ponorným mixérom, aby ostala pekne hladká. Tou potom zaleje cestoviny, ktoré sme si vopred uvarili. Hotový pokrm ešte ozdobí kolieskami rajčín.
„Podobne pripravujem aj rôzne iné omáčky. Napríklad pri takej brokolici je postup rovnaký, ale namiesto nivy rozmixujem v základe uvarenú brokolicu,“ dodáva E. Ondrušková.
(MM)