Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

UHORKOVÉ VARIÁCIE

Plnené uhorky
Potrebujeme: pre 4 osoby: 1 kg šalátových uhoriek (asi 4 ks), 200 g hovä-dzieho mäsa, 100 g bravčového mäsa, 60 g cibule, 2 vajcia, soľ, korenie, petržlenovú vňať, 200 g rajčinového pretlaku, 5 dl kyslej smotany, 10 g kôpru, 4 citróny, 40 g
masla
Postup: Olúpané uhorky nakrájame na asi 10 cm kúsky, priečne rozdelíme a stred vydlabeme. Hovädzie a bravčové mäso zomelieme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu natvrdo uvarené vajcia a nadrobno posekanú petržlenovú vňať, osolíme a okoreníme. Všetko dobre rozmiešame a masou plníme vydlabané uhorky, ktoré prikryjeme prázdnymi polovičkami a poukladáme do maslom vymazanej ohňovzdornej misy. Niekoľko lyžíc kyslej smotany rozmiešame s rajčinovým pretlakom, zmesou polejeme uhorky, pokvapkáme ich citrónovou šťavou a prikryté dusíme asi 20 minút. Pred servírovaním posypeme jedlo nadrobno posekaným kôprom. Podávame s chlebom.

Skryť Vypnúť reklamu

Kvasené uhorky
Potrebujeme: 600 g šalátových uhoriek, 30 g chleba alebo kôrky z chleba, 1 až 2 strúčiky cesnaku, 1 viazaničku kôpru, vodu, soľ podľa potreby
Postup: Z umytých uhoriek zrežeme oba konce, pozdĺžne ich nakrojíme a uložíme do zaváraninového pohára. Navrch dáme kôrku z chleba alebo chlieb opražený na suchej panvici, pokrájaný na plátky. Zároveň pridáme roztlačený cesnak, kôpor a zalejeme vriacou osolenou vodou. Necháme kvasiť prikryté na slnku alebo na teplom mieste asi 5 až 6 dní. Hotové, vhodné na konzumovanie uložíme do chladničky. Podľa možnosti na dno pohára vložíme listy viniča a kôpor.

Nakladané uhorky
so zelenými paradajkami
a s malými dyňami
Potrebujeme: uhorky, dyne, paradajky, železník, saturejku, višňový list, kôpor, chren, majorán
Nálev: ocot, voda, 1 - 2 PL cukru
Postup: Pekné drobné uhorky a malé dyne umyjeme, odstránime stopky a osušíme. Na dno veľkých uhorkových fliaš položíme železník, saturejku, višňový list, kôpor, 1 rez chrenu a 1 ČL majoránu, potom strie-davo ukladáme uhorky, paradajky a dyne. Navrch znovu položíme uvedené koreniny.
Z 1 dielu octu a 4 dielov vody uvaríme nálev, pridáme k nemu cukor a horúci nalejeme na uhorky. Zamiešame salicyl, zaviažeme a do druhého dňa uschováme v suchej pare.

Skryť Vypnúť reklamu

Znojemské uhorky I
Potrebujeme: 0,75 l vody, 0,25 l octu, 1 PL soli, 9 – 11 tabletiek sacharínu. (Dávka je počítaná na litrový nálev).
Postup: Všetko necháme uvariť. Do fliaš (7 dcl) dáme 6 ks nového korenia, 5 ks čierneho korenia, 1 plátok cibule, 1 bobkový list, kúsok kôpru. Vlažným nálevom uhorky vo fľaši zalejeme, sterilizujeme 10 – 12 minút, ihneď z pary vyberieme a ochladíme.

Znojemské uhorky II
Potrebujeme: koliesko mrkvy, cibule, cesnaku, trochu čerstvého kôpru, pár guľôčok celého a nového korenia, trochu rasce, bobkový list, horčičné semienko, Deko, cukor, soľ, 1 dcl octu
(Dávka je vypočítaná na 0,7 dcl fľašu)
Postup: Na dno poumývaných pohárov dáme koliesko mrkvy, cibule a cesnaku, čerstvý kôpor, guľôčky celého a nového korenia, rascu, bobkový list a horčičné semienko. Kvôli lepšej konzervácii môžeme dať aj pol moka lyžičky nakladača DEKA, ktorý už obsahuje aj horčičné semienka. Uhorky dôkladne poumývame, pou-kladáme do fliaš. Na 0,7 dcl fľašu dáme 2 polievkové lyžice cukru, kávovú lyžicu soli, 1 dcl octu a dolejeme po vrch studenou vodou. Zavíčkujeme a sterilizujeme asi 20 - 25 minút pri 80 oC. Chuť takto zavarených uhoriek nápadne pripomína chuť tradičných výborných znojemských uhoriek.

Skryť Vypnúť reklamu

Rady a pomôcky od gazdinej: Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.

Zdroj: recepty.sk, dobre-recepty.sk, archív TN

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  7. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  8. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  9. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  2. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  3. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  5. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  6. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Budúcnosť M&A v Európe
  9. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  10. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 24 632
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 23 396
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 12 717
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 266
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 614
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 559
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 151
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 905
  9. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 813
  10. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 7 683
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vzdelávať namiesto zaúčať

Spoločnosť VIENA INTERNATIONAL s.r.o. sa pokúsila rozbehnúť odvážny projekt.

Školiace stredisko spoločnosti VIENA INTERNATIONAL s.r.o.

Samo Hlavaj môže skompletizovať šampionátový hetrik

Slovenská reprezentačná dvadsiatka sa na juniorský svetový šampionát bude pripravovať v izolovanom kempe vo Zvolene. Pozvánku dostal i brankár Samuel Hlavaj.

Zverenci Róberta Petrovického odštartujú prípravu na šampionát počas posledného novembrového dňa.

Zber lístia v Martine

Lístie sa vyzbiera ešte na štyroch sídliskách.

Ilustračné foto.

VII. ročník Kolokvia turistických informačných centier Slovenskej republiky

Kvôli opatreniam súvisiacim s pandémiou COVID-19 sa kolokvium konalo formou moderovaných rozhovorov s odborníkmi z praxe, ktoré sprístupnili na internete.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Tragická nehoda na R1: Vodiča († 52) vymrštilo z auta

Nehoda sa stala na diaľničnom úseku medzi Zvolenom a Žiarom.

Už ste čítali?