Plnené uhorky
Potrebujeme: pre 4 osoby: 1 kg šalátových uhoriek (asi 4 ks), 200 g hovä-dzieho mäsa, 100 g bravčového mäsa, 60 g cibule, 2 vajcia, soľ, korenie, petržlenovú vňať, 200 g rajčinového pretlaku, 5 dl kyslej smotany, 10 g kôpru, 4 citróny, 40 g
masla
Postup: Olúpané uhorky nakrájame na asi 10 cm kúsky, priečne rozdelíme a stred vydlabeme. Hovädzie a bravčové mäso zomelieme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu natvrdo uvarené vajcia a nadrobno posekanú petržlenovú vňať, osolíme a okoreníme. Všetko dobre rozmiešame a masou plníme vydlabané uhorky, ktoré prikryjeme prázdnymi polovičkami a poukladáme do maslom vymazanej ohňovzdornej misy. Niekoľko lyžíc kyslej smotany rozmiešame s rajčinovým pretlakom, zmesou polejeme uhorky, pokvapkáme ich citrónovou šťavou a prikryté dusíme asi 20 minút. Pred servírovaním posypeme jedlo nadrobno posekaným kôprom. Podávame s chlebom.
Kvasené uhorky
Potrebujeme: 600 g šalátových uhoriek, 30 g chleba alebo kôrky z chleba, 1 až 2 strúčiky cesnaku, 1 viazaničku kôpru, vodu, soľ podľa potreby
Postup: Z umytých uhoriek zrežeme oba konce, pozdĺžne ich nakrojíme a uložíme do zaváraninového pohára. Navrch dáme kôrku z chleba alebo chlieb opražený na suchej panvici, pokrájaný na plátky. Zároveň pridáme roztlačený cesnak, kôpor a zalejeme vriacou osolenou vodou. Necháme kvasiť prikryté na slnku alebo na teplom mieste asi 5 až 6 dní. Hotové, vhodné na konzumovanie uložíme do chladničky. Podľa možnosti na dno pohára vložíme listy viniča a kôpor.
Nakladané uhorky
so zelenými paradajkami
a s malými dyňami
Potrebujeme: uhorky, dyne, paradajky, železník, saturejku, višňový list, kôpor, chren, majorán
Nálev: ocot, voda, 1 - 2 PL cukru
Postup: Pekné drobné uhorky a malé dyne umyjeme, odstránime stopky a osušíme. Na dno veľkých uhorkových fliaš položíme železník, saturejku, višňový list, kôpor, 1 rez chrenu a 1 ČL majoránu, potom strie-davo ukladáme uhorky, paradajky a dyne. Navrch znovu položíme uvedené koreniny.
Z 1 dielu octu a 4 dielov vody uvaríme nálev, pridáme k nemu cukor a horúci nalejeme na uhorky. Zamiešame salicyl, zaviažeme a do druhého dňa uschováme v suchej pare.
Znojemské uhorky I
Potrebujeme: 0,75 l vody, 0,25 l octu, 1 PL soli, 9 – 11 tabletiek sacharínu. (Dávka je počítaná na litrový nálev).
Postup: Všetko necháme uvariť. Do fliaš (7 dcl) dáme 6 ks nového korenia, 5 ks čierneho korenia, 1 plátok cibule, 1 bobkový list, kúsok kôpru. Vlažným nálevom uhorky vo fľaši zalejeme, sterilizujeme 10 – 12 minút, ihneď z pary vyberieme a ochladíme.
Znojemské uhorky II
Potrebujeme: koliesko mrkvy, cibule, cesnaku, trochu čerstvého kôpru, pár guľôčok celého a nového korenia, trochu rasce, bobkový list, horčičné semienko, Deko, cukor, soľ, 1 dcl octu
(Dávka je vypočítaná na 0,7 dcl fľašu)
Postup: Na dno poumývaných pohárov dáme koliesko mrkvy, cibule a cesnaku, čerstvý kôpor, guľôčky celého a nového korenia, rascu, bobkový list a horčičné semienko. Kvôli lepšej konzervácii môžeme dať aj pol moka lyžičky nakladača DEKA, ktorý už obsahuje aj horčičné semienka. Uhorky dôkladne poumývame, pou-kladáme do fliaš. Na 0,7 dcl fľašu dáme 2 polievkové lyžice cukru, kávovú lyžicu soli, 1 dcl octu a dolejeme po vrch studenou vodou. Zavíčkujeme a sterilizujeme asi 20 - 25 minút pri 80 oC. Chuť takto zavarených uhoriek nápadne pripomína chuť tradičných výborných znojemských uhoriek.
Rady a pomôcky od gazdinej: Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
Zdroj: recepty.sk, dobre-recepty.sk, archív TN