22. júl 2008 o 0:00
Keby musel, tak niečo uvarí, vedúci FS Mladý heligón
Miroslav Tropek pochádza z hudobníckej rodiny. Jeho otec hrával na harmonike, matka spievala a Miroslav si založil rovno folklórnu skupinu.
„Chodievame na vystúpenia, niekedy ide aj o troj- či štvordňové, a jesť predsa treba. Na takýchto akciách si zvyk
neme varievať aj sami. Zväčša ide o pečené alebo grilované kurča a ryžu alebo polotovary. Ale doma..., no, som radšej, keď varí manželka.“ Miroslav Tropek sa nám priznal, že doma varil akurát tak guláš na rodinnej akcii. Má ho rád troška pikantnejší. Inak vie pripraviť praženicu, má rád „ham and eggs“ a občas pomôže manželke pripraviť rezne. „Radšej nevarím, keby som už naozaj musel, tak čosi uvarím, ale asi by to bolo len niečo jednoduché.“ Čo sa týka exotických alebo zvláštnych jedál, ktoré už ochutnal, spomenul si na príhodu zo zahraničia. „Boli sme so švagrom v Rakúsku. Niečo oslavoval a pozval ma do reštaurácie na nejakú špecialitku. Nepovedal mi, čo to bude, len mi čosi priniesli a mal som to ochutnať. Jedlo bolo naozaj fantastické. Chutilo mi dovtedy, kým som sa nedozvedel, čo to bolo. Slimáky! Keby som vedel predtým, čo to je, tak to do úst nedám! Slimáky zo záhradky ma teda nelákajú,“ konštatuje s úsmevom M. Tropek. „Ale chutilo to výborne. Podobne ako kuracie mäso.“ Aj keď M. Tropek o sebe tvrdí, že nie je ktovieaký kuchár, dobré jedlo má rád. Keď sa teda vyberú s celou FS niekam vystupovať, už majú vytypované reštaurácie a v nich „svoje“ špeciality. Nevyhýbajú sa ani čínskym a ázijským reštauráciám. Lákadlom pre nich je nielen exotická príchuť týchto jedál, ale najmä to, že v iných reštauráciách im vraj nenaložia taký plný tanier ako práve v tých „ich“. „Môj manžel naučí na harmonike hrať aj hluchého, nemého a slepého, ale uvariť mu musím ja,“ hovorí Mirova manželka. A zároveň nám dala recept na jeho najobľúbenejšie jedlo. (VP) Pečené kurča s plnkou Na prípravu plnky potrebujeme: kuraciu pečeň, cibuľu, rožky, kúsok obyčajného masla, mlieko, soľ, vegetu, majorán, 1 polievkovú lyžicu kečupu, 1 polievkovú lyžicu horčice, 1 vajce. Kurča klasicky upečieme alebo ugrilujeme. Plnka je ako chuťovka k nemu. Postup: Do misky narežeme na kúsky rožky. Zalejeme ich mliekom tak, aby ho vsali. Pridáme kúsok masla, vajce, podľa chuti okoreníme a pridáme ostatné ingrediencie. Pečeň dobre umyjeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu nakrájame a speníme na masle. Pridáme do nej pečeň a opražíme. Môžeme troška pokoreniť, nie soliť! Po opražení pečeň spojíme so zmesou z rožkov a premiešame. Pekáč alebo formu vymastíme a posypeme strúhankou. Vylejeme doň pripravenú zmes a dáme zapiecť. Pečieme približne pri 200 - 250oC približne 15 minút. Ako prílohu ku kurčaťu a plnke dávame to, na čo sme ku kurčaťu zvyknutí - ryžu, zemiaky, prípadne zemiakovú kašu.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou