Keby musel, tak niečo uvarí, vedúci FS Mladý heligón

Miroslav Tropek pochádza z hudobníckej rodiny. Jeho otec hrával na harmonike, matka spievala a Miroslav si založil rovno folklórnu skupinu. „Chodievame na vystúpenia, niekedy ide aj o troj- či štvordňové, a jesť predsa treba. Na takýchto akciách si zvyk

neme varievať aj sami. Zväčša ide o pečené alebo grilované kurča a ryžu alebo polotovary. Ale doma..., no, som radšej, keď varí manželka.“ Miroslav Tropek sa nám priznal, že doma varil akurát tak guláš na rodinnej akcii. Má ho rád troška pikantnejší. Inak vie pripraviť praženicu, má rád „ham and eggs“ a občas pomôže manželke pripraviť rezne. „Radšej nevarím, keby som už naozaj musel, tak čosi uvarím, ale asi by to bolo len niečo jednoduché.“ Čo sa týka exotických alebo zvláštnych jedál, ktoré už ochutnal, spomenul si na príhodu zo zahraničia. „Boli sme so švagrom v Rakúsku. Niečo oslavoval a pozval ma do reštaurácie na nejakú špecialitku. Nepovedal mi, čo to bude, len mi čosi priniesli a mal som to ochutnať. Jedlo bolo naozaj fantastické. Chutilo mi dovtedy, kým som sa nedozvedel, čo to bolo. Slimáky! Keby som vedel predtým, čo to je, tak to do úst nedám! Slimáky zo záhradky ma teda nelákajú,“ konštatuje s úsmevom M. Tropek. „Ale chutilo to výborne. Podobne ako kuracie mäso.“ Aj keď M. Tropek o sebe tvrdí, že nie je ktovieaký kuchár, dobré jedlo má rád. Keď sa teda vyberú s celou FS niekam vystupovať, už majú vytypované reštaurácie a v nich „svoje“ špeciality. Nevyhýbajú sa ani čínskym a ázijským reštauráciám. Lákadlom pre nich je nielen exotická príchuť týchto jedál, ale najmä to, že v iných reštauráciách im vraj nenaložia taký plný tanier ako práve v tých „ich“. „Môj manžel naučí na harmonike hrať aj hluchého, nemého a slepého, ale uvariť mu musím ja,“ hovorí Mirova manželka. A zároveň nám dala recept na jeho najobľúbenejšie jedlo. (VP) Pečené kurča s plnkou Na prípravu plnky potrebujeme: kuraciu pečeň, cibuľu, rožky, kúsok obyčajného masla, mlieko, soľ, vegetu, majorán, 1 polievkovú lyžicu kečupu, 1 polievkovú lyžicu horčice, 1 vajce. Kurča klasicky upečieme alebo ugrilujeme. Plnka je ako chuťovka k nemu. Postup: Do misky narežeme na kúsky rožky. Zalejeme ich mliekom tak, aby ho vsali. Pridáme kúsok masla, vajce, podľa chuti okoreníme a pridáme ostatné ingrediencie. Pečeň dobre umyjeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu nakrájame a speníme na masle. Pridáme do nej pečeň a opražíme. Môžeme troška pokoreniť, nie soliť! Po opražení pečeň spojíme so zmesou z rožkov a premiešame. Pekáč alebo formu vymastíme a posypeme strúhankou. Vylejeme doň pripravenú zmes a dáme zapiecť. Pečieme približne pri 200 - 250oC približne 15 minút. Ako prílohu ku kurčaťu a plnke dávame to, na čo sme ku kurčaťu zvyknutí - ryžu, zemiaky, prípadne zemiakovú kašu.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  3. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  4. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 14 058
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 199
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 500
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 2 914
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 744
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 554
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 009
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 1 949
  1. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  2. Jozef Varga: Vojna SMERU voči médiam sa stupňuje
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Tomas Hlavaty: "Pellegriniho som spravil ja. Dufam, ze si to uvedomuje".
  5. Martin Sústrik: Tarify a európsky Spoločný Trh
  6. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (16. - 22.5.1952)
  7. Štefan Šturdzík: Klamstvá a šírenie bludov v podaní Smeru.
  8. Dušan Koniar: Juraj Cintula, Do vlastných radov, 2009
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 194
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 10 640
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 773
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 604
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 114
  6. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 247
  7. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 5 181
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 978
  1. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  2. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  3. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  5. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  6. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  7. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
  8. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Choroba sa vyskytuje vo všetkých krajoch.


Prinášame pár tipov v regióne.


Program Noci múzeí a galérií bude pestrý.

V meste bude program minimálne na štyroch miestach.


Žilinské inovačné centrum INOVIA otvorilo v Martine Regionálne centrum podpory inovácií a podnikania.

Je prvé z piatich centier v kraji.


  1. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  2. Jozef Varga: Vojna SMERU voči médiam sa stupňuje
  3. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  4. Tomas Hlavaty: "Pellegriniho som spravil ja. Dufam, ze si to uvedomuje".
  5. Martin Sústrik: Tarify a európsky Spoločný Trh
  6. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (16. - 22.5.1952)
  7. Štefan Šturdzík: Klamstvá a šírenie bludov v podaní Smeru.
  8. Dušan Koniar: Juraj Cintula, Do vlastných radov, 2009
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 194
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 10 640
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 773
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 604
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 114
  6. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 247
  7. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 5 181
  8. Jozef Pivarník: Rovnako veľký, ale násobne chudobnejší: Prečo je rozdiel medzi Slovenskom a Švajčiarskom taký priepastný? 4 978
  1. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  2. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  3. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  5. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  6. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  7. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
  8. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..

Už ste čítali?