Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky
DNES VARÍ M. TROPEK

Keby musel, tak niečo uvarí, vedúci FS Mladý heligón

Miroslav Tropek pochádza z hudobníckej rodiny. Jeho otec hrával na harmonike, matka spievala a Miroslav si založil rovno folklórnu skupinu. „Chodievame na vystúpenia, niekedy ide aj o troj- či štvordňové, a jesť predsa treba. Na takýchto akciách si zvyk

neme varievať aj sami. Zväčša ide o pečené alebo grilované kurča a ryžu alebo polotovary. Ale doma..., no, som radšej, keď varí manželka.“ Miroslav Tropek sa nám priznal, že doma varil akurát tak guláš na rodinnej akcii. Má ho rád troška pikantnejší. Inak vie pripraviť praženicu, má rád „ham and eggs“ a občas pomôže manželke pripraviť rezne. „Radšej nevarím, keby som už naozaj musel, tak čosi uvarím, ale asi by to bolo len niečo jednoduché.“ Čo sa týka exotických alebo zvláštnych jedál, ktoré už ochutnal, spomenul si na príhodu zo zahraničia. „Boli sme so švagrom v Rakúsku. Niečo oslavoval a pozval ma do reštaurácie na nejakú špecialitku. Nepovedal mi, čo to bude, len mi čosi priniesli a mal som to ochutnať. Jedlo bolo naozaj fantastické. Chutilo mi dovtedy, kým som sa nedozvedel, čo to bolo. Slimáky! Keby som vedel predtým, čo to je, tak to do úst nedám! Slimáky zo záhradky ma teda nelákajú,“ konštatuje s úsmevom M. Tropek. „Ale chutilo to výborne. Podobne ako kuracie mäso.“ Aj keď M. Tropek o sebe tvrdí, že nie je ktovieaký kuchár, dobré jedlo má rád. Keď sa teda vyberú s celou FS niekam vystupovať, už majú vytypované reštaurácie a v nich „svoje“ špeciality. Nevyhýbajú sa ani čínskym a ázijským reštauráciám. Lákadlom pre nich je nielen exotická príchuť týchto jedál, ale najmä to, že v iných reštauráciách im vraj nenaložia taký plný tanier ako práve v tých „ich“. „Môj manžel naučí na harmonike hrať aj hluchého, nemého a slepého, ale uvariť mu musím ja,“ hovorí Mirova manželka. A zároveň nám dala recept na jeho najobľúbenejšie jedlo. (VP) Pečené kurča s plnkou Na prípravu plnky potrebujeme: kuraciu pečeň, cibuľu, rožky, kúsok obyčajného masla, mlieko, soľ, vegetu, majorán, 1 polievkovú lyžicu kečupu, 1 polievkovú lyžicu horčice, 1 vajce. Kurča klasicky upečieme alebo ugrilujeme. Plnka je ako chuťovka k nemu. Postup: Do misky narežeme na kúsky rožky. Zalejeme ich mliekom tak, aby ho vsali. Pridáme kúsok masla, vajce, podľa chuti okoreníme a pridáme ostatné ingrediencie. Pečeň dobre umyjeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu nakrájame a speníme na masle. Pridáme do nej pečeň a opražíme. Môžeme troška pokoreniť, nie soliť! Po opražení pečeň spojíme so zmesou z rožkov a premiešame. Pekáč alebo formu vymastíme a posypeme strúhankou. Vylejeme doň pripravenú zmes a dáme zapiecť. Pečieme približne pri 200 - 250oC približne 15 minút. Ako prílohu ku kurčaťu a plnke dávame to, na čo sme ku kurčaťu zvyknutí - ryžu, zemiaky, prípadne zemiakovú kašu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 43 187
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 008
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 858
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 185
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 740
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 658
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 507
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 406
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 404
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 261
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Vo Vrútkach stihli otestovať za víkend 2069 ľudí. Štyria z nich mali pozitívny test na covid-19.

Miera pozitivity v meste Martin za víkend je 0,46%. Ide však len o výsledky dočasných (víkendových) odberových miest. Do súhrnu sa ešte započítajú výsledky z mobilných odberových miest a PCR testov.

9 h
Viliam Sokolík sa narodil vo Vrútkach.

Narodil sa vo Vrútkach, dlhé roky pracoval v Matici slovenskej, kde bol vedúcim oddelenia fotodokumentačných zbierok v jej literárnom archíve.

12 h
Mužstvo sa formuje.Náročný program ukáže či ho ešte treba doplniť.

Po doplnení štyrmi novými bekmi získala martinská obrana potrebnú dávku skúseností i zdravej agresivity. Káder môže vedenie klubu posilňovať do 15. februára.

14 h
Ján Danko, primátor Martina počas testovania na Kolónii Hviezda.

Primátor Martina Ján Danko ocenil spolupatričnosť a ľudskosť všetkých, ktorí sa na testovaní podieľali. Aj preto bolo úspešné.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

12 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

17 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Už ste čítali?