Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Šaláty

Cestovinový šalát Potrebujeme: 1/2 kg cestovín (najlepšie trojfarebné), 4 paradajky, 4 papriky, 2 cibule, 1 šalátovú uhorku, 1 až 2 kyslé smotany alebo majolku (podľa chuti) soľ, čierne korenie Ako na to: Cestoviny uvaríme v slanej vode asi 15 min. Po uvarení scedíme a pridáme na rezančeky pokrájanú zeleninu, soľ, čierne korenie a smotanu (majolku). Pre maškrtníkov môžeme pridať aj pokrájanú šunku. Podávame s chlebom. Čalamáda Potrebujeme: 3 kg kapusty, 1 kg cibule, 1 kg mrkvy, 1 kg papriky, 0,40 kg cukru, 0,5 litra octu, 1 balenie Deka, 1/2 kávovej lyžice pyrosiričitanu draselného Ako na to: Suroviny nakrájať na rezance. Všetko spolu zmiešať a nechať stáť 24 hodín. Potom plniť do pohárov, no nesterilizovať. Dobrá rada: Cukru dať podľa chuti, do pohárov nenatláčať. Deko podľa návodu, no dajte si ho do vajíčka na čaj, pri konzumácii zistíte, prečo. Fazuľový šalát Potrebujeme: 400 g bielej fazule, 400 g diétnej salámy, 80 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, 120 g majonézy, kyslú smotanu, kečup, pažítku Ako na to: Umytú a vopred namočenú fazuľu uvaríme do polomäkka a potom scedíme. Salámu pokrájame na tenké rezance, cibuľu nadrobno a dáme všetko do misky. Pridáme vychladnutú fazuľu, osolíme, okoreníme a premiešame spolu s majonézou zriedenou so smotanou, do-chutenou kečupom a posekanou pažítkou. Hotový šalát necháme dve hodiny na chladnom mieste. Hlávkový šalát s jogurtom Potrebujeme: 2 hlávky šalátu, 1 1/2 bieleho jogurtu, 3 natvrdo uvarené vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 80 g tvrdého syra Ako na to: Hlávky šalátu dobre umyjeme pod tečúcou vodou a pokrájame na rezance. Jogurt dobre vyšľaháme a premiešame s vajciami pokrájanými na malé kocky. Pokrájaný šalát premiešame s jogurtom, osolíme a okoreníme. Hotový šalát posypeme nadrobno posekaným syrom. Mrkvový šalát Potrebujeme: 500 ml nastrúhanej mrkvy, 250 ml nastrúhaného zeleru, 125 ml nakrájanej cibule, 125 ml nastrúhaného údeného tofu, 250 ml sójovej majonézy, 1lyžicu morskej soli Ako na to: Všetko zmiešame dohromady a necháme v chladničke vychladiť. Paprikový šalát s rajčiakmi a uhorkami Potrebujeme: 400 g papriky (2 zelené a 2 červené), 500 g rajčiakov, 100 g čerstvých uhoriek, 80 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 100 g slnečnicového oleja, šťavu z 1 citróna, štipku cukru, soľ, vodu Ako na to: Zeleninu umyjeme, z papriky odstránime semienka, pokrájame na kolieska, uhorky a rajčiaky na plátky. Do porcelánovej misy uložíme vrstvu papriky, uhoriek, rajčiakov a cibuľu pokrájanú na drobno, ak nám zostali rajčiaky, uložíme ich navrch. Z citrónovej šťavy, 1 lyžice vody, oleja, cukru, cesnaku rozotretého so soľou pripravíme nálev a zalejeme ním zeleninu. Premiešame a necháme uležať. Pestrý šalát Potrebujeme: 1 balíček bezvaječných cestovín, 1 balíček mrazenej zeleniny Mexická zmes, 1 malú majolku, 2 pochúťkové smotany, 1 biely tofu syr, 20 dag diétnej salámy, 1 malú konzervu šampiňónov, oregano, soľ, mleté čierne korenie, pažítku, olivový olej, Ako na to: Cestoviny uvaríme podľa návodu, scedíme a necháme vychladnúť. Mrazenú zeleninu rozmrazíme. Tofu syr a salámu nakrájame na menšie kocky. Všetky suroviny premiešame spolu s majolkou a pochúťkovými smotanami a dochutíme koreninami a nadrobno po-krájanou pažítkou. Ak sa vám bude zdať, že šalát nie je dostatočne vláčny, pridajte trochu mlieka. Šalát nechajte odstáť v chladničke aspoň 30 minút. Rajčinový šalát so salámou Potrebujeme: Čerstvé tvrdé rajčiny, majonézu, diétnu salámu, korenie, soľ. Ako na to: Rajčiny nakrájame na menšie mesiačiky, pridáme majonézu a na väčšie kocky nakrájanú salámu. Všetko dobre premiešame. Necháme v chladničke odstáť tak asi 8 hodín. Šopský šalát Potrebujeme: 300 g zelenej papriky, soľ, mleté čierne korenie, 300 g rajčiakov, 200 g cibule, 300 g šalátových uhoriek, 1 zväzok zelenej petržlenovej vňate, 30 g oleja, ocot podľa chuti, 80 g tvrdého syra Ako na to: Umyté zelené papriky krátko opečieme na pekáči, zbavíme šupiek a semienok a pokrájame. Na mise ich osolíme, okoreníme a zmiešame s ostatnou pokrájanou zeleninou a s nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Šalát pokvapkáme olejom, podľa chuti okyslíme octom a posypeme postrúhaným syrom alebo tvarohom. Môžeme ho pripraviť aj zo surových paprík. Podávame so sendvičom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 049
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 881
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 030
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 015
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 880
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 10 763
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 401
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 670
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 572
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 539
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Koronavírus v hokejovej kabíne, zostalo len päť zdravých

Takmer celý hokejový tím HK Martin musel ísť do karantény. V prvoligovom mužstve sa objavilo 23 pozitívnych testov na koronavírus.

Martinská hokejová kabína je už aktuálne prázdna.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Mestský a Okresný úrad v Martine uzatvorili

Na úradoch vybavíte len pohreb a narodenie dieťaťa.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?