Cestovinový šalát Potrebujeme: 1/2 kg cestovín (najlepšie trojfarebné), 4 paradajky, 4 papriky, 2 cibule, 1 šalátovú uhorku, 1 až 2 kyslé smotany alebo majolku (podľa chuti) soľ, čierne korenie Ako na to: Cestoviny uvaríme v slanej vode asi 15 min. Po uvarení scedíme a pridáme na rezančeky pokrájanú zeleninu, soľ, čierne korenie a smotanu (majolku). Pre maškrtníkov môžeme pridať aj pokrájanú šunku. Podávame s chlebom. Čalamáda Potrebujeme: 3 kg kapusty, 1 kg cibule, 1 kg mrkvy, 1 kg papriky, 0,40 kg cukru, 0,5 litra octu, 1 balenie Deka, 1/2 kávovej lyžice pyrosiričitanu draselného Ako na to: Suroviny nakrájať na rezance. Všetko spolu zmiešať a nechať stáť 24 hodín. Potom plniť do pohárov, no nesterilizovať. Dobrá rada: Cukru dať podľa chuti, do pohárov nenatláčať. Deko podľa návodu, no dajte si ho do vajíčka na čaj, pri konzumácii zistíte, prečo. Fazuľový šalát Potrebujeme: 400 g bielej fazule, 400 g diétnej salámy, 80 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, 120 g majonézy, kyslú smotanu, kečup, pažítku Ako na to: Umytú a vopred namočenú fazuľu uvaríme do polomäkka a potom scedíme. Salámu pokrájame na tenké rezance, cibuľu nadrobno a dáme všetko do misky. Pridáme vychladnutú fazuľu, osolíme, okoreníme a premiešame spolu s majonézou zriedenou so smotanou, do-chutenou kečupom a posekanou pažítkou. Hotový šalát necháme dve hodiny na chladnom mieste. Hlávkový šalát s jogurtom Potrebujeme: 2 hlávky šalátu, 1 1/2 bieleho jogurtu, 3 natvrdo uvarené vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 80 g tvrdého syra Ako na to: Hlávky šalátu dobre umyjeme pod tečúcou vodou a pokrájame na rezance. Jogurt dobre vyšľaháme a premiešame s vajciami pokrájanými na malé kocky. Pokrájaný šalát premiešame s jogurtom, osolíme a okoreníme. Hotový šalát posypeme nadrobno posekaným syrom. Mrkvový šalát Potrebujeme: 500 ml nastrúhanej mrkvy, 250 ml nastrúhaného zeleru, 125 ml nakrájanej cibule, 125 ml nastrúhaného údeného tofu, 250 ml sójovej majonézy, 1lyžicu morskej soli Ako na to: Všetko zmiešame dohromady a necháme v chladničke vychladiť. Paprikový šalát s rajčiakmi a uhorkami Potrebujeme: 400 g papriky (2 zelené a 2 červené), 500 g rajčiakov, 100 g čerstvých uhoriek, 80 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 100 g slnečnicového oleja, šťavu z 1 citróna, štipku cukru, soľ, vodu Ako na to: Zeleninu umyjeme, z papriky odstránime semienka, pokrájame na kolieska, uhorky a rajčiaky na plátky. Do porcelánovej misy uložíme vrstvu papriky, uhoriek, rajčiakov a cibuľu pokrájanú na drobno, ak nám zostali rajčiaky, uložíme ich navrch. Z citrónovej šťavy, 1 lyžice vody, oleja, cukru, cesnaku rozotretého so soľou pripravíme nálev a zalejeme ním zeleninu. Premiešame a necháme uležať. Pestrý šalát Potrebujeme: 1 balíček bezvaječných cestovín, 1 balíček mrazenej zeleniny Mexická zmes, 1 malú majolku, 2 pochúťkové smotany, 1 biely tofu syr, 20 dag diétnej salámy, 1 malú konzervu šampiňónov, oregano, soľ, mleté čierne korenie, pažítku, olivový olej, Ako na to: Cestoviny uvaríme podľa návodu, scedíme a necháme vychladnúť. Mrazenú zeleninu rozmrazíme. Tofu syr a salámu nakrájame na menšie kocky. Všetky suroviny premiešame spolu s majolkou a pochúťkovými smotanami a dochutíme koreninami a nadrobno po-krájanou pažítkou. Ak sa vám bude zdať, že šalát nie je dostatočne vláčny, pridajte trochu mlieka. Šalát nechajte odstáť v chladničke aspoň 30 minút. Rajčinový šalát so salámou Potrebujeme: Čerstvé tvrdé rajčiny, majonézu, diétnu salámu, korenie, soľ. Ako na to: Rajčiny nakrájame na menšie mesiačiky, pridáme majonézu a na väčšie kocky nakrájanú salámu. Všetko dobre premiešame. Necháme v chladničke odstáť tak asi 8 hodín. Šopský šalát Potrebujeme: 300 g zelenej papriky, soľ, mleté čierne korenie, 300 g rajčiakov, 200 g cibule, 300 g šalátových uhoriek, 1 zväzok zelenej petržlenovej vňate, 30 g oleja, ocot podľa chuti, 80 g tvrdého syra Ako na to: Umyté zelené papriky krátko opečieme na pekáči, zbavíme šupiek a semienok a pokrájame. Na mise ich osolíme, okoreníme a zmiešame s ostatnou pokrájanou zeleninou a s nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Šalát pokvapkáme olejom, podľa chuti okyslíme octom a posypeme postrúhaným syrom alebo tvarohom. Môžeme ho pripraviť aj zo surových paprík. Podávame so sendvičom.