Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

PARADAJKOVÁ PARÁDA

Paradajky sú teraz v ponuke celý rok. Len tie zimné akosi nemajú tú správnu paradajkovú chuť. Na to treba pamätať teraz a pripraviť si vlastnú paradajkovú zmes. Naša čitateľka Michaela Krajčovičová nám poslala na takúto zmes recept. Jej príprava je veľmi jednoduchá a možno ju využiť všade tam, kde sa používa klasický paradajkový pretlak.
Paradajková zmes
Paradajky (množstvo podľa predpokladanej spotreby pretlaku do ďalšej paradajkovej sezóny) treba oblanšírovať vo vriacej vode, aby sa uvoľnila šupka a potom ponoriť do studenej vody, aby sme sa pri ich šúpaní nepopálili. Potom ich treba ošúpať a ošúpané zmixovať v elektrickom mixéri. Hmotu, ktorá vznikne, nalejeme do menších zaváracích fliaš (3 – 4 dcl) a sterilizujeme asi 10 minút.
Pikantná paradajková polievka s kukuricou
Potrebujeme. 1 - 2 fľaše paradajkovej zmesi, 2 – 3 veľké cibule, 2 dcl pohár mrazenej alebo konzervovanej kukurice, olej, vegetu alebo kocku zeleninového bujónu, mleté čierne korenie, cukor, vodu a strúhaný syr
Postup: Cibuľu treba pokrájať nadrobno a na oleji podusiť do polomäkka (podlievať vodou). Keď je cibuľa podusená, pridať vegetu alebo kocku bujónu, podliať malým množstvom vody a podusiť. Pridať kukuricu, dusiť ju, kým nie je mäkká. Potom prilejeme paradajkovú zmes, chvíľu dusíme. Pridáme 2 litre vody, privedieme do varu. Nakoniec polievku okorením mletým čiernym korením a podľa potreby aj osladímeukrom či dosolíme. Servírujeme so strúhaným syrom.
Zemiaky zapekané so zeleninou
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 1 mrazenú mexickú zmes, 2 veľké cibule pokrájané nadrobno, 200 g strúhaného syra, zeleninový bujón alebo vegetu, 2 dl mlieka alebo smotany, olej na vymazanie misy a soľ
Postup: Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kolieska a uvaríme v mierne osolenej vode do polomäkka. Zároveň dáme variť aj mrazenú zmes len s tým množstvom vody, aby prikryla zeleninu. Keď voda zovrie, pridáme do zeleniny vegetu alebo zeleninový bujón a varíme do zmäknutia. Do olejom vymastenej zapekacej misy uložíme na seba vrstvu zemiakov, nakrájanej cibule, uvarenej zeleniny a vrstvu strúhaného syra, až kým nie je misa takmer plná. Takto pripravenú zmes polejeme bujónom, ktorý zostal po uvarení zeleniny, a nakoniec všetko zalejeme mliekom alebo smotanou. Zapekáme v rúre pri 250 stupňoch Celzia. Mexická zmes sa dá nahradiť aj čerstvou zeleninou. Ako príloha sú vhodné zeleninové šaláty, kečup alebo aj tatárska omáčka.
Tofu s cibuľou a mixovanými paradajkami
Potrebujeme: 2 balenia lahôdkového tofu, 2 veľké cibule, 1 fľašu mixovaných paradajok, soľ alebo 1 – 2 čajové lyžičky vegety a olej na vyprážanie
Postup: Tofu pokrájame na hrubé rezance, osmažíme zo všetkých strán na oleji, aby sa pri ďalšej úprave nerozpadávalo. Pridáme na kolieska pokrájanú cibuľu, dusíme ju, kým nemá sklovitú konzistenciu, asi v polovici dusenia pridáme na panvicu vegetu alebo cibuľu len posolíme. Keď je cibuľa podusená, pridáme mixované paradajky a ešte chvíľu zmes necháme prevrieť, aby sa spojili chute. Podávame so zemiakovou kašou alebo s ryžou či s uhorkovým/zeleninovým šalátom.
Rýchle tofu s kyslou kapustou
Potrebujeme: hlboký tanier kyslej kapusty, 2 balenia lahôdkového tofu, 1 veľkú cibuľu, grilovacie korenie, mleté čierne korenie, mletú papriku, olej
Postup: Tofu pokrájame na kocky alebo hrubé rezance a opražíme zo všetkých strán na oleji – pri ďalšej úprave sa nerozpadne. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, podlejeme vodou a podusíme, kým cibuľa nezmäkne. Potom pridáme kyslú kapustu, premiešame ju, posypeme trochou grilovacieho korenia (nie veľa, pretože kapusta je dostatočne slaná), mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením a len veľmi krátko dusíme, aby kapusta zostala tvrdá, čím sa zachová čo najväčší obsah vitamínu C. Tofu s kapustou môžeme podávať s uvarenými zemiakmi alebo knedľou.
MICHAELA KRAJČOVIČOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 750
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 709
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 677
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 642
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 275
  6. Aká je chémia vôní 9 065
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 669
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 532
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 074
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Od koláčika k veľkému snu

Šikovná mamina dvoch detí neraz vypeká aj do polnoci. Ženie ju túžba po splnenom sne.

Veronika si túži vo Valči otvoriť svoju vlastnú cukrárničku.

Bylinkárka Thurzová bola svetoznáma

Kniha bylinkárky z Martina bola preložená na 23 svetových jazykov.

Pamätná izba Ľudmily Thurzovej dýcha históriou aj silou, ktorú v sebe táto výnimočná žena mala.

Neskôr, ale predsa

V Socovciach napriek pandémii stihli každoročnú brigádu.

Cintorín v Socovciach je pripravený na zimu.

Deti vyučovali známe osobnosti, Vinczeová, Piško či Fischer

Hodinu so žiakmi základnej školy v Kláštore pod Znievom mala aj moderátorka Adela Vinczeová či novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová. Na hodine, ktorú viedol kardiochirurg Fischer, nedýchali nielen žiaci, ale ani učitelia.

Netradičné vyučovanie v Kláštore pod Znievom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na stanici v Nitre napadli muža po tom, ako upozornil na rúško

Incident sa stal v čakárni na autobusovej stanici.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

AKTUÁLNE: V Čadci našli ďalších utečencov

Ich strastiplná cesta sa skončila na Kysuciach.

V Jasnej spustia lyžovačku už v sobotu

Do strediska pustia len obmedzený počet lyžiarov.

Už ste čítali?