Paradajky sú teraz v ponuke celý rok. Len tie zimné akosi nemajú tú správnu paradajkovú chuť. Na to treba pamätať teraz a pripraviť si vlastnú paradajkovú zmes. Naša čitateľka Michaela Krajčovičová nám poslala na takúto zmes recept. Jej príprava je veľmi jednoduchá a možno ju využiť všade tam, kde sa používa klasický paradajkový pretlak.
Paradajková zmes
Paradajky (množstvo podľa predpokladanej spotreby pretlaku do ďalšej paradajkovej sezóny) treba oblanšírovať vo vriacej vode, aby sa uvoľnila šupka a potom ponoriť do studenej vody, aby sme sa pri ich šúpaní nepopálili. Potom ich treba ošúpať a ošúpané zmixovať v elektrickom mixéri. Hmotu, ktorá vznikne, nalejeme do menších zaváracích fliaš (3 – 4 dcl) a sterilizujeme asi 10 minút.
Pikantná paradajková polievka s kukuricou
Potrebujeme. 1 - 2 fľaše paradajkovej zmesi, 2 – 3 veľké cibule, 2 dcl pohár mrazenej alebo konzervovanej kukurice, olej, vegetu alebo kocku zeleninového bujónu, mleté čierne korenie, cukor, vodu a strúhaný syr
Postup: Cibuľu treba pokrájať nadrobno a na oleji podusiť do polomäkka (podlievať vodou). Keď je cibuľa podusená, pridať vegetu alebo kocku bujónu, podliať malým množstvom vody a podusiť. Pridať kukuricu, dusiť ju, kým nie je mäkká. Potom prilejeme paradajkovú zmes, chvíľu dusíme. Pridáme 2 litre vody, privedieme do varu. Nakoniec polievku okorením mletým čiernym korením a podľa potreby aj osladímeukrom či dosolíme. Servírujeme so strúhaným syrom.
Zemiaky zapekané so zeleninou
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 1 mrazenú mexickú zmes, 2 veľké cibule pokrájané nadrobno, 200 g strúhaného syra, zeleninový bujón alebo vegetu, 2 dl mlieka alebo smotany, olej na vymazanie misy a soľ
Postup: Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kolieska a uvaríme v mierne osolenej vode do polomäkka. Zároveň dáme variť aj mrazenú zmes len s tým množstvom vody, aby prikryla zeleninu. Keď voda zovrie, pridáme do zeleniny vegetu alebo zeleninový bujón a varíme do zmäknutia. Do olejom vymastenej zapekacej misy uložíme na seba vrstvu zemiakov, nakrájanej cibule, uvarenej zeleniny a vrstvu strúhaného syra, až kým nie je misa takmer plná. Takto pripravenú zmes polejeme bujónom, ktorý zostal po uvarení zeleniny, a nakoniec všetko zalejeme mliekom alebo smotanou. Zapekáme v rúre pri 250 stupňoch Celzia. Mexická zmes sa dá nahradiť aj čerstvou zeleninou. Ako príloha sú vhodné zeleninové šaláty, kečup alebo aj tatárska omáčka.
Tofu s cibuľou a mixovanými paradajkami
Potrebujeme: 2 balenia lahôdkového tofu, 2 veľké cibule, 1 fľašu mixovaných paradajok, soľ alebo 1 – 2 čajové lyžičky vegety a olej na vyprážanie
Postup: Tofu pokrájame na hrubé rezance, osmažíme zo všetkých strán na oleji, aby sa pri ďalšej úprave nerozpadávalo. Pridáme na kolieska pokrájanú cibuľu, dusíme ju, kým nemá sklovitú konzistenciu, asi v polovici dusenia pridáme na panvicu vegetu alebo cibuľu len posolíme. Keď je cibuľa podusená, pridáme mixované paradajky a ešte chvíľu zmes necháme prevrieť, aby sa spojili chute. Podávame so zemiakovou kašou alebo s ryžou či s uhorkovým/zeleninovým šalátom.
Rýchle tofu s kyslou kapustou
Potrebujeme: hlboký tanier kyslej kapusty, 2 balenia lahôdkového tofu, 1 veľkú cibuľu, grilovacie korenie, mleté čierne korenie, mletú papriku, olej
Postup: Tofu pokrájame na kocky alebo hrubé rezance a opražíme zo všetkých strán na oleji – pri ďalšej úprave sa nerozpadne. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, podlejeme vodou a podusíme, kým cibuľa nezmäkne. Potom pridáme kyslú kapustu, premiešame ju, posypeme trochou grilovacieho korenia (nie veľa, pretože kapusta je dostatočne slaná), mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením a len veľmi krátko dusíme, aby kapusta zostala tvrdá, čím sa zachová čo najväčší obsah vitamínu C. Tofu s kapustou môžeme podávať s uvarenými zemiakmi alebo knedľou.
MICHAELA KRAJČOVIČOVÁ