PARADAJKOVÁ PARÁDA

Paradajky sú teraz v ponuke celý rok. Len tie zimné akosi nemajú tú správnu paradajkovú chuť. Na to treba pamätať teraz a pripraviť si vlastnú paradajkovú zmes. Naša čitateľka Michaela Krajčovičová nám poslala na takúto zmes recept. Jej príprava je veľmi jednoduchá a možno ju využiť všade tam, kde sa používa klasický paradajkový pretlak.
Paradajková zmes
Paradajky (množstvo podľa predpokladanej spotreby pretlaku do ďalšej paradajkovej sezóny) treba oblanšírovať vo vriacej vode, aby sa uvoľnila šupka a potom ponoriť do studenej vody, aby sme sa pri ich šúpaní nepopálili. Potom ich treba ošúpať a ošúpané zmixovať v elektrickom mixéri. Hmotu, ktorá vznikne, nalejeme do menších zaváracích fliaš (3 – 4 dcl) a sterilizujeme asi 10 minút.
Pikantná paradajková polievka s kukuricou
Potrebujeme. 1 - 2 fľaše paradajkovej zmesi, 2 – 3 veľké cibule, 2 dcl pohár mrazenej alebo konzervovanej kukurice, olej, vegetu alebo kocku zeleninového bujónu, mleté čierne korenie, cukor, vodu a strúhaný syr
Postup: Cibuľu treba pokrájať nadrobno a na oleji podusiť do polomäkka (podlievať vodou). Keď je cibuľa podusená, pridať vegetu alebo kocku bujónu, podliať malým množstvom vody a podusiť. Pridať kukuricu, dusiť ju, kým nie je mäkká. Potom prilejeme paradajkovú zmes, chvíľu dusíme. Pridáme 2 litre vody, privedieme do varu. Nakoniec polievku okorením mletým čiernym korením a podľa potreby aj osladímeukrom či dosolíme. Servírujeme so strúhaným syrom.
Zemiaky zapekané so zeleninou
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, 1 mrazenú mexickú zmes, 2 veľké cibule pokrájané nadrobno, 200 g strúhaného syra, zeleninový bujón alebo vegetu, 2 dl mlieka alebo smotany, olej na vymazanie misy a soľ
Postup: Zemiaky ošúpeme, pokrájame na kolieska a uvaríme v mierne osolenej vode do polomäkka. Zároveň dáme variť aj mrazenú zmes len s tým množstvom vody, aby prikryla zeleninu. Keď voda zovrie, pridáme do zeleniny vegetu alebo zeleninový bujón a varíme do zmäknutia. Do olejom vymastenej zapekacej misy uložíme na seba vrstvu zemiakov, nakrájanej cibule, uvarenej zeleniny a vrstvu strúhaného syra, až kým nie je misa takmer plná. Takto pripravenú zmes polejeme bujónom, ktorý zostal po uvarení zeleniny, a nakoniec všetko zalejeme mliekom alebo smotanou. Zapekáme v rúre pri 250 stupňoch Celzia. Mexická zmes sa dá nahradiť aj čerstvou zeleninou. Ako príloha sú vhodné zeleninové šaláty, kečup alebo aj tatárska omáčka.
Tofu s cibuľou a mixovanými paradajkami
Potrebujeme: 2 balenia lahôdkového tofu, 2 veľké cibule, 1 fľašu mixovaných paradajok, soľ alebo 1 – 2 čajové lyžičky vegety a olej na vyprážanie
Postup: Tofu pokrájame na hrubé rezance, osmažíme zo všetkých strán na oleji, aby sa pri ďalšej úprave nerozpadávalo. Pridáme na kolieska pokrájanú cibuľu, dusíme ju, kým nemá sklovitú konzistenciu, asi v polovici dusenia pridáme na panvicu vegetu alebo cibuľu len posolíme. Keď je cibuľa podusená, pridáme mixované paradajky a ešte chvíľu zmes necháme prevrieť, aby sa spojili chute. Podávame so zemiakovou kašou alebo s ryžou či s uhorkovým/zeleninovým šalátom.
Rýchle tofu s kyslou kapustou
Potrebujeme: hlboký tanier kyslej kapusty, 2 balenia lahôdkového tofu, 1 veľkú cibuľu, grilovacie korenie, mleté čierne korenie, mletú papriku, olej
Postup: Tofu pokrájame na kocky alebo hrubé rezance a opražíme zo všetkých strán na oleji – pri ďalšej úprave sa nerozpadne. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, podlejeme vodou a podusíme, kým cibuľa nezmäkne. Potom pridáme kyslú kapustu, premiešame ju, posypeme trochou grilovacieho korenia (nie veľa, pretože kapusta je dostatočne slaná), mletou červenou paprikou, mletým čiernym korením a len veľmi krátko dusíme, aby kapusta zostala tvrdá, čím sa zachová čo najväčší obsah vitamínu C. Tofu s kapustou môžeme podávať s uvarenými zemiakmi alebo knedľou.
MICHAELA KRAJČOVIČOVÁ

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 592
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 262
  3. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 157
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 031
  5. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 237
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 868
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 200
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 1 856
  1. Anton Kovalčík: Ako "Volský Jano" prispel k porážke nacizmu - druhá časť.
  2. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20)
  3. Tomáš Susko: Koniec WW2 a SNP: Medzi Stalinom, Benešom a stratou vlastnej suverenity.
  4. Radoslav Záhumenský: Hrad Branč | výnimočný výhľad, temná história a zrúcanina, ktorú sa oplatí objaviť!
  5. Miroslav Galovič: Rybár a VyGrmená Húska - predpolnočné (nielen) hokejové zamyslenie.
  6. Jakub Cipko: Je Fico ruský agent?
  7. Rastislav Puchala: Ohavní kolaboranti
  8. Ondrej Putra: India a Pakistan nie sú tak ďaleko I. - História
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 016
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 778
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 477
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 401
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 000
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 873
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 871
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 852
  1. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  3. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  4. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  5. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  6. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  8. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Polícia pokračuje v objasňovaní činu.


Futbalová jar pokračuje rýchlym tempom.

V šiestej lige čakajú v sobotu dôležité zápasy na Vrútky aj Žabokreky. Ak ich zvládnu, dostanú sa do pokojných vôd.


Každá plastika si prešla doslova záchranou, tvrdí Turčianska galéria v Martine na svojej stránke.

Diela majú mimoriadny historický a umelecký význam.


Bývalá administratívna budova Advokátskej komory v centre Martina

Historická budova ožije službami.


  1. Anton Kovalčík: Ako "Volský Jano" prispel k porážke nacizmu - druhá časť.
  2. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20)
  3. Tomáš Susko: Koniec WW2 a SNP: Medzi Stalinom, Benešom a stratou vlastnej suverenity.
  4. Radoslav Záhumenský: Hrad Branč | výnimočný výhľad, temná história a zrúcanina, ktorú sa oplatí objaviť!
  5. Miroslav Galovič: Rybár a VyGrmená Húska - predpolnočné (nielen) hokejové zamyslenie.
  6. Jakub Cipko: Je Fico ruský agent?
  7. Rastislav Puchala: Ohavní kolaboranti
  8. Ondrej Putra: India a Pakistan nie sú tak ďaleko I. - História
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 016
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 778
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 477
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 401
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 000
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 873
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 871
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 852
  1. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  3. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  4. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  5. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  6. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  8. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?

Už ste čítali?