áty na akupunktúru, homeopatiu, manuálnu medicínu, akupresúru, masáže, kineziológiu, dietetiku, vodoliečbu, fytoterapiu.
Jedlo a my
Pre normálnu prosperitu organizmu je potrebné dodávanie energie do tela, hlavne jedlom. Každý tejto energie potrebuje iné množstvo. Záleží to od veku, funkcie niektorých hormonálnych žliaz, od výšky, telesnej aktivity i od schopnosti využitia potravy zažívacím systémom. Tú ovplyvňuje na príklad hnačka, porucha slizníc žalúdka a čriev, kvalita zažívacích štiav, užívanie liekov a i. Spotrebu energie ovplyvňuje aj stres.
Využitie jedla organizmom je závislé od druhu jedla, jeho úpravy a od kombinácie druhov. Existujú rôzne druhy aperitívov, korenín a prímesí, ktoré zvyšujú chuť do jedla, ako keby bolo dôležité za každú cenu zjesť čo najviac. Robíme chybu, ak nútime deti, aby „ten kúsok dojedli, lebo je to škoda vyhodiť“. Škoda je deťom, ale aj dospelým, takto nenápadne zväčšovať žalúdok a vytvárať podmienku k naštartovaniu obezity. Kedysi boli žlčové kamene výsadou tzv. „vyšších vrstiev“, hlavne bacuľatých žien. Dnes má žlčové kamene veľká časť obyvateľstva. Nemusia sa pri vyšetrení nájsť, ak nie sú v nich usadené vápenaté soli, ale ak urobíme čistenie žlčníka a žlčových ciest podľa Dr. Partykovej, čo sme už popisovali, podľa môjho sledovania každému nejaké kamene vyšli. Prečo je to tak? Pravdepodobne preto, že v posledných desaťročiach sa podstatne zmenilo zloženie a príprava stravy. Je menej prirodzená ako bola pred polstoročím.
Konzumácia čerstvých darov prírody zdravým ľuďom ťažkosti neprináša. Že nám chutí menej ako potrava spracovaná tepelne - to je iná vec. Hovorí sa: niekto je a pije, aby žil, iný žije, aby jedol a pil... Ak telu dodávame viac energie ako potrebuje a ako je schopné bez námahy spracovať, začne sa v tele ukladať vo forme tuku, čo každý vie. A to je jedna z ciest k civilizačným chorobám. Ak chceme zdravo žiť, jednou zo zásad je konzumovať čo najviac surovej zeleniny, surového ovocia, naklíčeného obilia a semien - a všetko dobre požuť, pretože pri výžive nejde len o energiu získanú z kalórií cukrov, tukov a bielkovín, ale aj o živú energiu z čerstvých prírodných produktov, na ktorú sa bežne nemyslí. Práve ona sa podľa Dr. Nolfi vstrebáva predovšetkým v ústnej dutine a zatiaľ nemá objektívne jednotky, ktorými by sa merala. Takže - pri jedle na to pamätajme.
A čo s obezitou? Zmeniť radikálne spôsob stravovania, maximálne obmedziť tuky a cukry, dávať menšie porcie jedla, veľké porcie šalátov a ovocia. Zvyknúť si v určitých intervaloch zaraďovať aspoň jednodenné hladovky s pitným režimom, aby sa vyplavili z tela rôzne nánosy a odpadové látky, zaťažujúce organizmus. Je ešte jedna možnosť, hlúpa a ťažko realizovateľná - jesť len jedlá, ktoré nám nechutia... Jedzme vtedy keď sme hladní a nie preto, že je na jedlo čas. A robme tak, aby sme do istej hodiny vyhladli.
Treba sa zamyslieť aj nad zabezpečením pohybu. Nemusia to byť športy vyžadujúce telocvičňu, ihrisko, plaváreň. Stačí, keď sa budete venovať jednoduchým cvikom doma, ale - ak to má mať efekt, vyžaduje si to zásadne sústavnosť. Takým cvičením je napríklad strečing. Uvádzam ho, lebo opäť vyšla kniha Strečing PhDr. Františka Šebeja, CSc. kde sú cviky presne opísané a znázornené, takže nikto by nemal mať problém porozumieť. Potešujúce výsledky sa dostavia prekvapivo rýchlo. A ja sa už teraz teším s Vami.
+ FOTO Žáková
Svatava Žáková
Lekárka z Tvrdošína, ktorá sa zaoberá alternatívnou medicínou. FOTO: ARCHÍV