Slivky obsahujú antioxidanty a prírodné cukry a čo je výborné, aj značné množstvo draslíka, ktorý upravuje činnosť srdca, znižuje krvný tlak, obmedzuje vznik močových kameňov, môže tlmiť vznik škodlivého cholesterolu. Ten sa podieľa na vzniku srdcovocievnych chorôb ako zužovanie srdcových tepien, ale aj mozgových. Práve v tom spočíva podiel škodlivého cholesterolu na vzniku infarktu srdca a na mozgovej porážke.
Kvercetín, ktorý slivky obsahujú, pôsobí proti voľným radikálom a zdá sa, že spojením so ženskými hormónmi estrogénmi pomáha organizmu bojovať proti rakovine prsníkov. Rovnako pôsobí aj ďalšia látka obsiahnutá v slivkách - kyselina chlorgenová.
Slivky obsahujú tiež prírodné sladidlo sorbitol. To pôsobí proti zápche. Dva druhy vlákniny v slivkách pôsobia na organizmus rozdielne a zároveň pozitívne: rozpustná vláknina znižuje cholesterol v krvi, nerozpustná zväčšuje objem stolice a tým uľahčuje vyprázdňovanie čreva. Takto priaznivo pôsobia na organizmus hlavne čerstvé slivky, dobre požuté, konzumované hneď ráno nalačno v množstve - koľko vám chutí. Nielenže sa tak upravuje a urýchľuje vyprázdňovanie čriev, ale zdá sa, že sa v organizme súčasne provokuje aj vylučovanie žlče. Ale pozor! U niektorých citlivejších osôb môže vplyvom takto skonzumovaných sliviek dôjsť k prudkejšiemu vyprázdňovaniu hrubého čreva, tak na to treba pamätať! Ak niekto aj napriek tomu bude trpieť zápchou, nech po nich skúsi vypiť asi 1 dcl kyslého mlie-
ka...
Proti zápche pôsobia aj sušené slivky na noc namočené do vody a ráno nalačno požité aj s vodou, v ktorej sme ich máčali.
Slivky by sme mali jesť aj medzi jedlami, ale nie tesne pred jedlom, aby nespôsobovali plynatosť. A zásadne sa hneď po nich nesmie piť voda ani iné tekutiny!
Mimochodom, vedeli ste, že hlavne príslušníci silnejšieho pohlavia na Slovensku tvrdia, že slivka je „najpitnejší strom“?
Dobré rady starej mamy
Pri zaváraní slivky nepopraskajú, ak ich prepichneme.
Slivky na koláči sa neponoria do cesta, ak ich vopred obalíme v pieskovom cukre.
Robíte slivkové knedle? Do každej polovice slivky vložte polovičku kocky cukru, dobre pustia šťavu do knedlí.
Pozor na jadierka z kôstok, nie sú vhodné na konzumáciu!
Sušené slivky pridávame do kapustnice, ale aj do hustej fazuľovej polievky. Vyskúšajte!
Slivková omáčka pozoruhodne chutí ako príloha k údenému mäsu.