rom po procese pálenia vznikne opojná tekutina.
Nesmie byť kyslá
Ak by sme to zjednodušili, kvas sa v zákone definuje ako prebytok, pričom ľudia sa ho už v minulosti naučili zužitkovať. Nazbierané produkty kvasili v sude 6 až 8 týždňov pri teplote 16 až 18 stupňov Celzia. Potom putoval polotovar do pálenice. Detaily výrobného procesu kvalitnej liehoviny nám ozrejmil pracovník obecnej pálenice v Turčianskych Kľačanoch Milan Ďureje. „Najprv sa 250 litrový sud kvasu destiluje a po prvom výpale vyprodukujeme zhruba 50 l tzv. vodky. Následne sa tekutina prečerpá do rektifikačného kotla a z neho už vyteká finálny produkt. Celý proces pálenia trvá približne 3 hodiny a je zavŕšený degustáciou. Hotová pálenka môže byť horká a trpká, ale nikdy nie kyslá. Preto je dôležité, aby ľudia kvasili dozreté ovocie a aby do suda nehádzali plesnivé produkty. Niektorí pôžitkári dokonca vyberajú z ovocia aj jadrá a kôstky. Veľa ľudí pridáva do suda cukor, ale nie je to nevyhnutné. Ideálne je mať kvas z čistého ovocia bez ďalších prísad. Aký kvas si zákazník donesie, takú bude mať pálenku“ tvrdí kľačiansky páleničiar.
Kráľovská je päťdesiatdvojka
Na začiatku vyteká z kotla
zhruba 77-percentná liehovina potom sa už toto číslo zmenšuje. Po skončení pálenia, keď sa destilát zleje, jeho hodnota spravidla dosiahne hranicu 55 percent. „Hovorí sa, že kráľovská hodnota je 52 percent. Aj gróf Révay mal pre návštevy prichystanú silnú pálenku, ponúkol hosťom dve alebo tri fľaše a mal od nich pokoj. Pre seba si odkla-dal už spomínanú 52-percentnú liehovinu a poddaným nechával ten zvyšok,“ konštatuje expert na pálenie alkoholu. Súčasná legislatíva upravuje zaobchádzanie s vypáleným alkoholom. „Dnes si môže jedna domácnosť zaobstarať pálením 43 litrov stopercentného alkoholu, čo pre lepšiu orientáciu znamená 86 litrov 50-percentného alkoholu. Takto nadobudnutú liehovinu však nesmie jej majiteľ predávať,“ upozorňuje Milan Ďureje.
Špecialita Milana Ďurejeho
Kľačianska orechovica
Do štvorlitrového uhorkového pohára vložíme 30 mladých a nezrelých vlašských orechov, 1 škoricový koreň a 15 klinčekov. Zmes zalejeme destilátom a necháme tri týždne lúhovať. Stiahneme, dolejeme cukrovou vodou (na 0,5 kg 2 dcl vody) a lúhujeme ďalšie dva týždne. Zlejeme do fliaš, aby destilát dostal jemnejšiu a príjemnejšiu chuť. Pri druhom lúhovaní vložíme do fľaše celý pomaranč.
Metaxa už nefičí
Na Slovensku sa v súčasnosti nachádza približne 120 páleníc, pričom tie turčianske spočítate na prstoch jednej ruky. “Chodia k nám ľudia zo Žiliny, Strečna, z Námestova či Dolného Kubína a v najlepších sezónach sme obslúžili až 1 700 zákazníkov. V minulosti sa všetci snažili kúpiť Metaxu, alebo podobný značkový alkohol, no v súčasnosti je už problém zohnať kvalitnú domácu hruškovicu či slivovicu,“ uzatvára Milan Ďureje.
Odvrátená tvár
Európska únia je regiónom s najväčšou spotrebou alkoholu na svete a hospodárska pozícia priemyslu alkoholických nápojov a príjmy zo spotrebnej dane z alkoholu sú v mnohých členských krajinách únie veľmi dôležité. Alkohol však významným spôsobom ovplyvňuje zdravotný stav ľudí a je zodpovedný za 7,4 percenta zo všetkých prípadov invalidity a predčasných úmrtí v Únii. Na Slovensku je alkohol najrozšírenejšou drogou. K príležitostnej konzumácii alkoholu sa priznáva až 75 percent populácie a 5,8 percenta mužov a 0,6 percenta žien má podľa prieskumu Štátneho zdravotného ústavu v Liptovskom Mikuláši sklony k alkoholizmu. (RB)