Domáca slivovica je veru len jedna

Začalo sa obdobie pálenia kvasov a to znamená, že aj v niektorých turčianskych domácnostiach pribudne k zimným zásobám niekoľko litrov kvalitnej liehoviny. Slivky, jablká, hrušky, maliny a všetko, čo skončilo v sudoch a vykvasilo, poputuje do kotla, v kto

rom po procese pálenia vznikne opojná tekutina.

Nesmie byť kyslá
Ak by sme to zjednodušili, kvas sa v zákone definuje ako prebytok, pričom ľudia sa ho už v minulosti naučili zužitkovať. Nazbierané produkty kvasili v sude 6 až 8 týždňov pri teplote 16 až 18 stupňov Celzia. Potom putoval polotovar do pálenice. Detaily výrobného procesu kvalitnej liehoviny nám ozrejmil pracovník obecnej pálenice v Turčianskych Kľačanoch Milan Ďureje. „Najprv sa 250 litrový sud kvasu destiluje a po prvom výpale vyprodukujeme zhruba 50 l tzv. vodky. Následne sa tekutina prečerpá do rektifikačného kotla a z neho už vyteká finálny produkt. Celý proces pálenia trvá približne 3 hodiny a je zavŕšený degustáciou. Hotová pálenka môže byť horká a trpká, ale nikdy nie kyslá. Preto je dôležité, aby ľudia kvasili dozreté ovocie a aby do suda nehádzali plesnivé produkty. Niektorí pôžitkári dokonca vyberajú z ovocia aj jadrá a kôstky. Veľa ľudí pridáva do suda cukor, ale nie je to nevyhnutné. Ideálne je mať kvas z čistého ovocia bez ďalších prísad. Aký kvas si zákazník donesie, takú bude mať pálenku“ tvrdí kľačiansky páleničiar.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kráľovská je päťdesiatdvojka
Na začiatku vyteká z kotla
zhruba 77-percentná liehovina potom sa už toto číslo zmenšuje. Po skončení pálenia, keď sa destilát zleje, jeho hodnota spravidla dosiahne hranicu 55 percent. „Hovorí sa, že kráľovská hodnota je 52 percent. Aj gróf Révay mal pre návštevy prichystanú silnú pálenku, ponúkol hosťom dve alebo tri fľaše a mal od nich pokoj. Pre seba si odkla-dal už spomínanú 52-percentnú liehovinu a poddaným nechával ten zvyšok,“ konštatuje expert na pálenie alkoholu. Súčasná legislatíva upravuje zaobchádzanie s vypáleným alkoholom. „Dnes si môže jedna domácnosť zaobstarať pálením 43 litrov stopercentného alkoholu, čo pre lepšiu orientáciu znamená 86 litrov 50-percentného alkoholu. Takto nadobudnutú liehovinu však nesmie jej majiteľ predávať,“ upozorňuje Milan Ďureje.

SkryťVypnúť reklamu


Špecialita Milana Ďurejeho
Kľačianska orechovica
Do štvorlitrového uhorkového pohára vložíme 30 mladých a nezrelých vlašských orechov, 1 škoricový koreň a 15 klinčekov. Zmes zalejeme destilátom a necháme tri týždne lúhovať. Stiahneme, dolejeme cukrovou vodou (na 0,5 kg 2 dcl vody) a lúhujeme ďalšie dva týždne. Zlejeme do fliaš, aby destilát dostal jemnejšiu a príjemnejšiu chuť. Pri druhom lúhovaní vložíme do fľaše celý pomaranč.

Metaxa už nefičí
Na Slovensku sa v súčasnosti nachádza približne 120 páleníc, pričom tie turčianske spočítate na prstoch jednej ruky. “Chodia k nám ľudia zo Žiliny, Strečna, z Námestova či Dolného Kubína a v najlepších sezónach sme obslúžili až 1 700 zákazníkov. V minulosti sa všetci snažili kúpiť Metaxu, alebo podobný značkový alkohol, no v súčasnosti je už problém zohnať kvalitnú domácu hruškovicu či slivovicu,“ uzatvára Milan Ďureje.

SkryťVypnúť reklamu

Odvrátená tvár
Európska únia je regiónom s najväčšou spotrebou alkoholu na svete a hospodárska pozícia priemyslu alkoholických nápojov a príjmy zo spotrebnej dane z alkoholu sú v mnohých členských krajinách únie veľmi dôležité. Alkohol však významným spôsobom ovplyvňuje zdravotný stav ľudí a je zodpovedný za 7,4 percenta zo všetkých prípadov invalidity a predčasných úmrtí v Únii. Na Slovensku je alkohol najrozšírenejšou drogou. K príležitostnej konzumácii alkoholu sa priznáva až 75 percent populácie a 5,8 percenta mužov a 0,6 percenta žien má podľa prieskumu Štátneho zdravotného ústavu v Liptovskom Mikuláši sklony k alkoholizmu. (RB)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 594
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 262
  3. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 158
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 032
  5. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 4 224
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 868
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 201
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 1 860
  1. Anton Kovalčík: Ako "Volský Jano" prispel k porážke nacizmu - druhá časť.
  2. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20)
  3. Tomáš Susko: Koniec WW2 a SNP: Medzi Stalinom, Benešom a stratou vlastnej suverenity.
  4. Radoslav Záhumenský: Hrad Branč | výnimočný výhľad, temná história a zrúcanina, ktorú sa oplatí objaviť!
  5. Miroslav Galovič: Rybár a VyGrmená Húska - predpolnočné (nielen) hokejové zamyslenie.
  6. Jakub Cipko: Je Fico ruský agent?
  7. Rastislav Puchala: Ohavní kolaboranti
  8. Štefan Šturdzík: Sebranka diktátorov a diletantov oslavuje.
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 018
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 778
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 478
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 401
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 000
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 873
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 870
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 850
  1. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  3. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  4. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  5. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  6. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  8. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Polícia pokračuje v objasňovaní činu.


Futbalová jar pokračuje rýchlym tempom.

V šiestej lige čakajú v sobotu dôležité zápasy na Vrútky aj Žabokreky. Ak ich zvládnu, dostanú sa do pokojných vôd.


Každá plastika si prešla doslova záchranou, tvrdí Turčianska galéria v Martine na svojej stránke.

Diela majú mimoriadny historický a umelecký význam.


Bývalá administratívna budova Advokátskej komory v centre Martina

Historická budova ožije službami.


  1. Anton Kovalčík: Ako "Volský Jano" prispel k porážke nacizmu - druhá časť.
  2. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20)
  3. Tomáš Susko: Koniec WW2 a SNP: Medzi Stalinom, Benešom a stratou vlastnej suverenity.
  4. Radoslav Záhumenský: Hrad Branč | výnimočný výhľad, temná história a zrúcanina, ktorú sa oplatí objaviť!
  5. Miroslav Galovič: Rybár a VyGrmená Húska - predpolnočné (nielen) hokejové zamyslenie.
  6. Jakub Cipko: Je Fico ruský agent?
  7. Rastislav Puchala: Ohavní kolaboranti
  8. Štefan Šturdzík: Sebranka diktátorov a diletantov oslavuje.
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 018
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 778
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 478
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 401
  5. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 000
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 873
  7. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 870
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 5 850
  1. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  3. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  4. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  5. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  6. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  7. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
  8. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?

Už ste čítali?