Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky
ZAČALI PODKUROVAŤ POD KOTLAMI

Domáca slivovica je veru len jedna

Začalo sa obdobie pálenia kvasov a to znamená, že aj v niektorých turčianskych domácnostiach pribudne k zimným zásobám niekoľko litrov kvalitnej liehoviny. Slivky, jablká, hrušky, maliny a všetko, čo skončilo v sudoch a vykvasilo, poputuje do kotla, v kto

rom po procese pálenia vznikne opojná tekutina.

Nesmie byť kyslá
Ak by sme to zjednodušili, kvas sa v zákone definuje ako prebytok, pričom ľudia sa ho už v minulosti naučili zužitkovať. Nazbierané produkty kvasili v sude 6 až 8 týždňov pri teplote 16 až 18 stupňov Celzia. Potom putoval polotovar do pálenice. Detaily výrobného procesu kvalitnej liehoviny nám ozrejmil pracovník obecnej pálenice v Turčianskych Kľačanoch Milan Ďureje. „Najprv sa 250 litrový sud kvasu destiluje a po prvom výpale vyprodukujeme zhruba 50 l tzv. vodky. Následne sa tekutina prečerpá do rektifikačného kotla a z neho už vyteká finálny produkt. Celý proces pálenia trvá približne 3 hodiny a je zavŕšený degustáciou. Hotová pálenka môže byť horká a trpká, ale nikdy nie kyslá. Preto je dôležité, aby ľudia kvasili dozreté ovocie a aby do suda nehádzali plesnivé produkty. Niektorí pôžitkári dokonca vyberajú z ovocia aj jadrá a kôstky. Veľa ľudí pridáva do suda cukor, ale nie je to nevyhnutné. Ideálne je mať kvas z čistého ovocia bez ďalších prísad. Aký kvas si zákazník donesie, takú bude mať pálenku“ tvrdí kľačiansky páleničiar.

Skryť Vypnúť reklamu

Kráľovská je päťdesiatdvojka
Na začiatku vyteká z kotla
zhruba 77-percentná liehovina potom sa už toto číslo zmenšuje. Po skončení pálenia, keď sa destilát zleje, jeho hodnota spravidla dosiahne hranicu 55 percent. „Hovorí sa, že kráľovská hodnota je 52 percent. Aj gróf Révay mal pre návštevy prichystanú silnú pálenku, ponúkol hosťom dve alebo tri fľaše a mal od nich pokoj. Pre seba si odkla-dal už spomínanú 52-percentnú liehovinu a poddaným nechával ten zvyšok,“ konštatuje expert na pálenie alkoholu. Súčasná legislatíva upravuje zaobchádzanie s vypáleným alkoholom. „Dnes si môže jedna domácnosť zaobstarať pálením 43 litrov stopercentného alkoholu, čo pre lepšiu orientáciu znamená 86 litrov 50-percentného alkoholu. Takto nadobudnutú liehovinu však nesmie jej majiteľ predávať,“ upozorňuje Milan Ďureje.

Skryť Vypnúť reklamu


Špecialita Milana Ďurejeho
Kľačianska orechovica
Do štvorlitrového uhorkového pohára vložíme 30 mladých a nezrelých vlašských orechov, 1 škoricový koreň a 15 klinčekov. Zmes zalejeme destilátom a necháme tri týždne lúhovať. Stiahneme, dolejeme cukrovou vodou (na 0,5 kg 2 dcl vody) a lúhujeme ďalšie dva týždne. Zlejeme do fliaš, aby destilát dostal jemnejšiu a príjemnejšiu chuť. Pri druhom lúhovaní vložíme do fľaše celý pomaranč.

Metaxa už nefičí
Na Slovensku sa v súčasnosti nachádza približne 120 páleníc, pričom tie turčianske spočítate na prstoch jednej ruky. “Chodia k nám ľudia zo Žiliny, Strečna, z Námestova či Dolného Kubína a v najlepších sezónach sme obslúžili až 1 700 zákazníkov. V minulosti sa všetci snažili kúpiť Metaxu, alebo podobný značkový alkohol, no v súčasnosti je už problém zohnať kvalitnú domácu hruškovicu či slivovicu,“ uzatvára Milan Ďureje.

Skryť Vypnúť reklamu

Odvrátená tvár
Európska únia je regiónom s najväčšou spotrebou alkoholu na svete a hospodárska pozícia priemyslu alkoholických nápojov a príjmy zo spotrebnej dane z alkoholu sú v mnohých členských krajinách únie veľmi dôležité. Alkohol však významným spôsobom ovplyvňuje zdravotný stav ľudí a je zodpovedný za 7,4 percenta zo všetkých prípadov invalidity a predčasných úmrtí v Únii. Na Slovensku je alkohol najrozšírenejšou drogou. K príležitostnej konzumácii alkoholu sa priznáva až 75 percent populácie a 5,8 percenta mužov a 0,6 percenta žien má podľa prieskumu Štátneho zdravotného ústavu v Liptovskom Mikuláši sklony k alkoholizmu. (RB)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  3. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Aj matematika sa dá skrotiť
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  7. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  8. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 322
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 087
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 344
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 959
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 447
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 392
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 977
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 897
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 711
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 613
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Tréner Mosnár: Proti Žiline musíme ísť na sto percent

V piatom zápase sezóny stratil Martin prvé body. Aktuálne našich najviac tlačí topánka na pozícii obrancov. V piatok na Turčanov čaká derby proti Žiline.

Spišská Nová Ves nám pripravila prvú prehru v sezóne.

Ocenili kroniku mesta Martin, je vzorom aj pre iné mestá

V kronike by mali byť podľa kronikárky mesta Martin Kataríny Tomášovej zaznamenané všetky významné momenty v živote mesta.

Kronilu mesta Martin vedie Katarína Tomášová.

Vzdelávať namiesto zaúčať

Spoločnosť VIENA INTERNATIONAL s.r.o. sa pokúsila rozbehnúť odvážny projekt.

Školiace stredisko spoločnosti VIENA INTERNATIONAL s.r.o.

Samo Hlavaj môže skompletizovať šampionátový hetrik

Slovenská reprezentačná dvadsiatka sa na juniorský svetový šampionát bude pripravovať v izolovanom kempe vo Zvolene. Pozvánku dostal i brankár Samuel Hlavaj.

Zverenci Róberta Petrovického odštartujú prípravu na šampionát počas posledného novembrového dňa.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Už ste čítali?