Pestovateľka topinambúr.
Topinambury pochádzajú zo Severnej Ameriky a meno im dal indiánsky kmeň. Do Európy sa dostali s francúzskymi námorníkmi. V čase rozkvetu sa halia do žltej. Majú sladkastú chuť, ich životná sila je unikátna. Na Slovensku ich poznáme pod názvom sladký alebo židovský zemiak, po latinsky helianthus tuberosus. V slovenčine sme prebrali ich indiánske meno - topinambury. Skúsenosti
s pestovaním a výrobkami z topinambúr má Daniela Oberučová z Liptovského Mikuláša, ktorá sa tejto rastline venuje aj profesionálne.
Aký máte vzťah k vareniu?
- Varenie je o fantázii aj predstavivosti, varím rada a často a mám radosť, keď všetkým doma chutí.
Aký k jedlu a jedeniu?
- Som veľký gurmán, veľmi rada jem.
Aké jedlá preferujete a prečo?
-Rýchle, zdravé a chutné, jednoduché jedlá. Veľa čerstvej zeleniny, ovocia, čerstvé alebo sušené bylinky, strukoviny, huby, ryby. Pretože základom, ako si udržať zdravie a zvýšiť jeho kvalitu, je okrem duševnej pohody a pohybu aj kvalitná strava.
Čo najzaujímavejšie z vášho pohľadu ste jedli?
-Pila som kvitnúci čaj, ktorý je ručne viazaný z lístkov zeleného čaju, rôznych byliniek a kvetov. Okrem lahodnej chute a vône je to aj estetický zážitok, po zaliatí horúcou vodou sa čaj postupne rozvíja a rozkvitne v nádherný kvet.
Čo by ste nikdy nechceli ochutnať?
-Zabíjačkovú polievku.
Objavujú sa topinambury vo vašom jedálnom lístu a v akej úprave?
-Samozrejme sa objavujú v čase, keď sú dostupné, teda od jesene do jari. Najviac mi chutia surové, ako príloha alebo nakrájané do zeleninového šalátu. Pripravujem z nich polievku, pečiem na olivovom oleji s cesnakom a azalkou. Prášok z nich pridávam takmer do každého jedla.
Ako na ne alebo na výrobky z topinambúr reaguje vaša rodina či známi?
- Ja o topinambure a produktoch z neho rozprávam nadšene a moja rodina aj priatelia boli zvedaví na to, ako chutí, aj na jeho účinky na zdravie. Veľmi ma teší, že im chutí a presvedčili sa o jeho liečivých účinkoch.
Prečo práve v tomto období ponúkame recept z topinamburov?
- Na jeseň začína sezóna zberu hľúz topinambura a pokračuje až do jari, pretože je vysoko odolný voči mrazu. Znesie až mínus štyridsaťstupňové mrazy. Hľuzy majú tenkú šupku, pri skladovaní vysychajú, preto je lepšie zbierať ich postupne a len také množstvo, ktoré skonzumujeme. Dagmara
Topinamburová polievka s kurkumou
Príprava: Topinambury (600 gramov) dobre umyjeme, očistíme od šupky, nakrájame na kocky a opečieme na olivovom oleji. Pridáme med (1 polievkovú lyžicu), kurkumu (2 - 3 kávové lyžičky), necháme skaramelizovať, osolíme, okoreníme. Pridáme vodu (3/4 litra), polievkový zeleninový základ (je to sušená zelenina bez prídavných látok) a varíme približne 30 minút. Po uvarení polievku rozmixujeme s trochou smotany. Stačí malé množstvo smotany, aby sme mohli vychutnať chuť topinambura. Servírujeme
s celozrnným chlebom.