Sladké zemiaky sú jej pochúťkou

Pestovateľka topinambúr.

Topinambury pochádzajú zo Severnej Ameriky a meno im dal indiánsky kmeň. Do Európy sa dostali s francúzskymi námorníkmi. V čase rozkvetu sa halia do žltej. Majú sladkastú chuť, ich životná sila je unikátna. Na Slovensku ich poznáme pod názvom sladký alebo židovský zemiak, po latinsky helianthus tuberosus. V slovenčine sme prebrali ich indiánske meno - topinambury. Skúsenosti
s pestovaním a výrobkami z topinambúr má Daniela Oberučová z Liptovského Mikuláša, ktorá sa tejto rastline venuje aj profesionálne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Aký máte vzťah k vareniu?
- Varenie je o fantázii aj predstavivosti, varím rada a často a mám radosť, keď všetkým doma chutí.

Aký k jedlu a jedeniu?
- Som veľký gurmán, veľmi rada jem.

Aké jedlá preferujete a prečo?
-Rýchle, zdravé a chutné, jednoduché jedlá. Veľa čerstvej zeleniny, ovocia, čerstvé alebo sušené bylinky, strukoviny, huby, ryby. Pretože základom, ako si udržať zdravie a zvýšiť jeho kvalitu, je okrem duševnej pohody a pohybu aj kvalitná strava.

Čo najzaujímavejšie z vášho pohľadu ste jedli?
-Pila som kvitnúci čaj, ktorý je ručne viazaný z lístkov zeleného čaju, rôznych byliniek a kvetov. Okrem lahodnej chute a vône je to aj estetický zážitok, po zaliatí horúcou vodou sa čaj postupne rozvíja a rozkvitne v nádherný kvet.

SkryťVypnúť reklamu

Čo by ste nikdy nechceli ochutnať?
-Zabíjačkovú polievku.

Objavujú sa topinambury vo vašom jedálnom lístu a v akej úprave?
-Samozrejme sa objavujú v čase, keď sú dostupné, teda od jesene do jari. Najviac mi chutia surové, ako príloha alebo nakrájané do zeleninového šalátu. Pripravujem z nich polievku, pečiem na olivovom oleji s cesnakom a azalkou. Prášok z nich pridávam takmer do každého jedla.
Ako na ne alebo na výrobky z topinambúr reaguje vaša rodina či známi?
- Ja o topinambure a produktoch z neho rozprávam nadšene a moja rodina aj priatelia boli zvedaví na to, ako chutí, aj na jeho účinky na zdravie. Veľmi ma teší, že im chutí a presvedčili sa o jeho liečivých účinkoch.

Prečo práve v tomto období ponúkame recept z topinamburov?
- Na jeseň začína sezóna zberu hľúz topinambura a pokračuje až do jari, pretože je vysoko odolný voči mrazu. Znesie až mínus štyridsaťstupňové mrazy. Hľuzy majú tenkú šupku, pri skladovaní vysychajú, preto je lepšie zbierať ich postupne a len také množstvo, ktoré skonzumujeme. Dagmara

SkryťVypnúť reklamu


Topinamburová polievka s kurkumou
Príprava: Topinambury (600 gramov) dobre umyjeme, očistíme od šupky, nakrájame na kocky a opečieme na olivovom oleji. Pridáme med (1 polievkovú lyžicu), kurkumu (2 - 3 kávové lyžičky), necháme skaramelizovať, osolíme, okoreníme. Pridáme vodu (3/4 litra), polievkový zeleninový základ (je to sušená zelenina bez prídavných látok) a varíme približne 30 minút. Po uvarení polievku rozmixujeme s trochou smotany. Stačí malé množstvo smotany, aby sme mohli vychutnať chuť topinambura. Servírujeme
s celozrnným chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 912
  2. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 5 477
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 441
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 5 356
  5. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 3 337
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 896
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 556
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 216
  1. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  2. Štefan Šturdzík: Pán Bartoška !!
  3. Martin Eštočák: Komentáre k petícii o MHD v Prešove: Ľudia hovoria jasne
  4. Patrik Benčík: Denník advokáta ŠPZ ADVOKÁT 2.0: Nie je ešpézetka ADVOKAT ako ADV0KAT
  5. Eva Gallova: Hrob neznámeho vojaka
  6. Martin Fronk: Strašidelné hradné podzemie, kde ozveny minulosti ešte stále šepkajú...
  7. Viktor Pamula: Obraz časti Slovenska
  8. František Adam Paló : Mário
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 419
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 904
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 548
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 456
  5. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 481
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 031
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 976
  8. Ján Kukulský: Fiktívny otvorený list Roberta Fika, ktorý zaznel dňa 4.4.2025 na proteste v Bardejove 5 806
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Radovan Čipka: Vnútený izolacionizmus alebo kam nás vedie vláda Róberta Tisa-Orbánsona
  2. Štefan Šturdzík: Pán Bartoška !!
  3. Martin Eštočák: Komentáre k petícii o MHD v Prešove: Ľudia hovoria jasne
  4. Patrik Benčík: Denník advokáta ŠPZ ADVOKÁT 2.0: Nie je ešpézetka ADVOKAT ako ADV0KAT
  5. Eva Gallova: Hrob neznámeho vojaka
  6. Martin Fronk: Strašidelné hradné podzemie, kde ozveny minulosti ešte stále šepkajú...
  7. Viktor Pamula: Obraz časti Slovenska
  8. František Adam Paló : Mário
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 419
  2. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 23 904
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 548
  4. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 456
  5. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 12 481
  6. Ján Chomík: Liek na nespavosť 8 031
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 7 976
  8. Ján Kukulský: Fiktívny otvorený list Roberta Fika, ktorý zaznel dňa 4.4.2025 na proteste v Bardejove 5 806
  1. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  2. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  4. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  5. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
  6. Tupou Ceruzou: Dobre bude
  7. Post Bellum SK: Hlasy pamätníkov: Nedopusťme návrat vojny!
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy.

Už ste čítali?