Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky
DNES VARÍ D. OBERUČOVÁ

Sladké zemiaky sú jej pochúťkou

Pestovateľka topinambúr.

Topinambury pochádzajú zo Severnej Ameriky a meno im dal indiánsky kmeň. Do Európy sa dostali s francúzskymi námorníkmi. V čase rozkvetu sa halia do žltej. Majú sladkastú chuť, ich životná sila je unikátna. Na Slovensku ich poznáme pod názvom sladký alebo židovský zemiak, po latinsky helianthus tuberosus. V slovenčine sme prebrali ich indiánske meno - topinambury. Skúsenosti
s pestovaním a výrobkami z topinambúr má Daniela Oberučová z Liptovského Mikuláša, ktorá sa tejto rastline venuje aj profesionálne.

Skryť Vypnúť reklamu

Aký máte vzťah k vareniu?
- Varenie je o fantázii aj predstavivosti, varím rada a často a mám radosť, keď všetkým doma chutí.

Aký k jedlu a jedeniu?
- Som veľký gurmán, veľmi rada jem.

Aké jedlá preferujete a prečo?
-Rýchle, zdravé a chutné, jednoduché jedlá. Veľa čerstvej zeleniny, ovocia, čerstvé alebo sušené bylinky, strukoviny, huby, ryby. Pretože základom, ako si udržať zdravie a zvýšiť jeho kvalitu, je okrem duševnej pohody a pohybu aj kvalitná strava.

Čo najzaujímavejšie z vášho pohľadu ste jedli?
-Pila som kvitnúci čaj, ktorý je ručne viazaný z lístkov zeleného čaju, rôznych byliniek a kvetov. Okrem lahodnej chute a vône je to aj estetický zážitok, po zaliatí horúcou vodou sa čaj postupne rozvíja a rozkvitne v nádherný kvet.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo by ste nikdy nechceli ochutnať?
-Zabíjačkovú polievku.

Objavujú sa topinambury vo vašom jedálnom lístu a v akej úprave?
-Samozrejme sa objavujú v čase, keď sú dostupné, teda od jesene do jari. Najviac mi chutia surové, ako príloha alebo nakrájané do zeleninového šalátu. Pripravujem z nich polievku, pečiem na olivovom oleji s cesnakom a azalkou. Prášok z nich pridávam takmer do každého jedla.
Ako na ne alebo na výrobky z topinambúr reaguje vaša rodina či známi?
- Ja o topinambure a produktoch z neho rozprávam nadšene a moja rodina aj priatelia boli zvedaví na to, ako chutí, aj na jeho účinky na zdravie. Veľmi ma teší, že im chutí a presvedčili sa o jeho liečivých účinkoch.

Prečo práve v tomto období ponúkame recept z topinamburov?
- Na jeseň začína sezóna zberu hľúz topinambura a pokračuje až do jari, pretože je vysoko odolný voči mrazu. Znesie až mínus štyridsaťstupňové mrazy. Hľuzy majú tenkú šupku, pri skladovaní vysychajú, preto je lepšie zbierať ich postupne a len také množstvo, ktoré skonzumujeme. Dagmara

Skryť Vypnúť reklamu


Topinamburová polievka s kurkumou
Príprava: Topinambury (600 gramov) dobre umyjeme, očistíme od šupky, nakrájame na kocky a opečieme na olivovom oleji. Pridáme med (1 polievkovú lyžicu), kurkumu (2 - 3 kávové lyžičky), necháme skaramelizovať, osolíme, okoreníme. Pridáme vodu (3/4 litra), polievkový zeleninový základ (je to sušená zelenina bez prídavných látok) a varíme približne 30 minút. Po uvarení polievku rozmixujeme s trochou smotany. Stačí malé množstvo smotany, aby sme mohli vychutnať chuť topinambura. Servírujeme
s celozrnným chlebom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Home (ale aj) Office
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 554
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 037
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 547
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 612
  5. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 12 662
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 855
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 007
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 8 982
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 957
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 537
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Hokejisti by mohli dostať peniaze do dvoch týždňov

Spojenie dvoch najvyšších hokejových súťaží zväz nepodporil. Nedovoľujú to normy.

Na ľade naraz trénuje len päť hráčov a brankár.
V nemocnici pribudlo ďalšie odberové miesto, testy už robia dva tímy.

Prezidentka Zuzana Čaputová v Martine, vyjadrila sa aj k celoplošnému testovaniu

So zdravotným personálom nemocnice sa rozprávala o tom, ako zvládajú nápor nových pacientov nakazených ochorením Covid –19, ale aj o tom, či sú personálne i lôžkové kapacity nemocnice dostačujúce.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v Martine poďakovala všetkým lekárom aj zdravotníckemu personálu.

Biatlonistom sa vrchol letnej sezóny vydaril

Letná biatlonová sezóna vyvrcholila v Revúcej majstrovstvami Slovenska. Darilo sa aj Martinčanom.

Martinčanom sa na slovenskom šampionáte v letnom biatlone darilo.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

Už ste čítali?