A. ĎURČOVÁ
S varením sa začala pasovať približne pred ôsmimi rokmi. „Takpovediac som bola donútená, keď som si chcela robiť jedlá podľa vlastnej chuti,“ hovorí Alena. Začiatky boli podľa jej slov komické. „Párkrát som prišla za mamou s plačom, nech mi dá najesť,“ smeje sa pri spomienke na svoje prvé pokusy v kuchyni.
Alena má v obľube najmä taliansku kuchyňu. „Cestoviny na všetky možné spôsoby s kopcom zeleniny a parmezánom sú pre môj jazyk vždy pochúťkou. Zo slovenskej kuchyne viem urobiť fantastické bryndzové halušky a pirohy so smotanou a slaninkou,“ pochválila sa. Varenie je pre ňu radosť, najradšej varí pre druhých. Na banketoch a slávnostných recepciách si rada pochutná na švédskych stoloch. „Je tam z čoho vyberať, ale predovšetkým môžem ochutnať nejaké špecialitky danej krajiny, ak som, napríklad na pretekoch v cudzine. Nevadia mi ani morské plody. Hlavne, nech je toho veľa.“ Napriek tomu, že má rada na tanieri všeličo, pár vecí by ste do jej úst nedostali. „Chrumkavo vypečené chrobáky, hada, slimáky a ani mliečnu polievku by môj žalúdok neprijal,“ povedala Alena.
Našim čitateľom však prezradila recept od jej babky z Prešova.
„Je hlavne pre tých, ktorí majú radi kyslasté jedlo.“
mačanka
Do hrnca nalejeme približne pol litra juchy (kyslá voda z kapusty, po šarišsky), pridáme dva strúčiky cesnaku, čierne korenie a soľ. Spolu privedieme do varu a pridáme pol litra vody. Keď znovu zovrie, zahustíme štyrmi lyžicami múky rozrobenej v 1,5 decilitri mlieka. Zvlášť uvaríme huby, nasekáme a pridáme do mačanky. Znovu všetko spolu povaríme. Na záver opražíme na oleji slaninku s cibuľkou posypanú červenou paprikou a nalejeme na mačanku. Najlepšie sa k nej hodí čerstvý chlieb.
Dobrú chuť.