Mlieko, jogurty a syry ženám stredného veku zabraňujú priberaniu a všetkým bez rozdielu pomáhajú chudnúť. Mlieko totiž obsahuje starý dobrý vápnik, bez neho sa podľa vedcov vlastne ani schudnúť nedá.
Spaľujte rýchlejšie a viac
Štúdia preukázala, že pri zvýšenom dennom príjme vápnika zo 400 mg na 1 000 mg ľudia schudli behom jedného roka v priemere o 4,9 kilograma. A to bez diéty! Napriek tomu ľudia bežne konzumujú len asi polovicu odporúčanej dennej dávky vápnika.
Vďaka tomuto prvku dochádza ku zmene v metabolizme tukov – ich odbúravanie vzrastie a tvorba tukov naopak poklesne. To samozrejme vedie k zmenšeniu našich tukových zásob.
Pri nedostatku vápnika sa v tele tvorí hormón kalcitrol a udržuje v krvi jeho stabilnú hodnotu, ale súčasne stimuluje tvorbu a ukladanie tuku. Zároveň spomaľuje štiepenie a odbúravanie tuku. Ak zvýšime príjem vápnika prirodzenou cestou alebo v doplnkoch stravy, vplyv kalcitriolu sa zruší. Vápnik tiež zvyšuje termogenézu, ktorá bunkám umožní spaľovať viac energie, takže sa odbúrava viac tuku.
Koľko ho máte mať?
Ale pozor! Aj keď prijímate v potrave dosť vápnika, ale zároveň prijímate vysoké množstvo bielkovín, vplyv vápnika sa tým blokuje, takže je lepšie dopriať si ho v podobe potravinového doplnku.
Využitie vápnika znižuje tiež cukor alebo kyselina šťaveľová, ktorá vytvára s vápnikom nerozpustné soli. Medzi nevhodné potraviny patria hlavne kakao, špenát alebo riasy, ktoré síce majú vysoký obsah vápnika, zároveň však aj vysoký obsah kyseliny šťaveľovej.
Odporučené denné množstvo vápnika závisí aj od veku. Deti do jedného roka by mali prijímať 400 mg za deň, deti od 1 do 10 rokov 600 - 900 mg, dospievajúci až 1 200 mg vápnika denne. Pre tehotné a dojčiace matky sa odporúča konzumácia asi 1 000 - 1 400 mg vápnika denne.
Dajte si – urobí vám dobre
Zdrojom vápnika je predovšetkým mlieko a mliečne výrobky, ale dostať ho do seba v potrebnom množstve môžu aj tí, ktorí mlieko neznášajú. V tom prípade môžu siahnuť po mastných plodoch, ako sú oriešky (mandle, arašidy, pistácie, slnečnicové semená, mak), po rybách (napr. sardinky, losos a pod.), vajciach (len žĺtok), niektorých druhoch zeleniny (napr. kel, brokolica, pór, špenát, pšeničné otruby), po strukovinách (hrach, fazuľa, šošovica, sója, cícer), nelúpanej ryži, tofu a tiež po ovocí (citróny, ostružiny, sušené figy, hrozienka).
Na nedostatok vápnika poukazuje aj príliš častý výskyt alergií u mladšej i strednej generácie. Vápnik potrebujeme, aby sme sa vyhli osteoporóze, ale podporuje aj činnosť srdca a ďalších svalov. Umožňuje tiež dobré vedenie nervových vzruchov, pozitívne ovplyvňuje zrážanlivosť krvi, prispieva k zníženiu tlaku a je prevenciou rakoviny hrubého čreva. Zmierňuje aj poruchy trávenia.
ČO OBSAHUJE KRAVSKÉ, KOZIE A OVČIE MLIEKO?
l KRAVSKÉ MLIEKO * 120 mg vápnika v 100 ml * vitamín D, B2, B12, A, fosfor, proteíny, draslík, niacín * mlieko kráv, ktoré sú kŕmené trávou, obsahuje kyselinu linolovú s protirakovinovými účinkami * ťažšia stráviteľnosť pre vyšší obsah mliečneho proteínu kazeín * možný alergén
l KOZIE MLIEKO * 142 mg vápnika v 100 ml * vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E * ľahšie stráviteľné ako kravské mlieko v dôsledku priaznivejšieho zloženia bielkovín * pozitívne vplýva na nervovú sústavu, pôsobí proti nervozite a stresu * prevencia proti nádorovým a kožným ochoreniam * v porovnaní s kravským mliekom je jeho kvalita viac závislá od kvality krmiva, do mlieka sa môžu ľahšie dostať choroboplodné zárodky a jedy * je to aj možný alergén
l OVČIE MLIEKO * 190 mg vápnika v 100 ml * dvakrát viac minerálov, vitamínov, bielkovín a tuku ako kravské mlieko * ľahšie stráviteľné ako kravské mlieko * obsahuje kyselinu orotovú s protirakovinovými účinkami a konjugovanú kyselinu linolovú (CLA), ktorá podporuje odbúravanie tukov v tele
ZDROJ: VÝSKUMNÝ ÚSTAV
POTRAVINÁRSKY, BRATISLAVA
KATARÍNA ŠMATOVÁ