Ale čo je vlastne správna stolica? A ako si ju „zabezpečiť“?
Kývajúce črevo
Aby správne fungovali všetky mechanizmy pre získavanie živín z potravy, potrebný je plynulý pohyb tráveniny. Tá sa premiešava, aby enzýmy pôsobili na všetku tráveninu, a zároveň sa posúva ďalej.
Miešacie pohyby dokonca dali názov črevnému dielu ileu - pochádza z gréckeho slova eilein – kývať sa. Týmto posuvným pohybom sa hovorí peristaltika. Vznikajú tak, že sa prstencovito siahne svalovina a tento prstenec sa posúva rýchlosťou 2 – 3 cm/s ku konečníku.
Ak peristaltické vlny, teda sťahy svalstva prebiehajú, ako majú, precestuje potrava tenkým črevom za 4 - 8 hodín. Ak však dôjde k podráždeniu črevnej sliznice, zrýchli sa proces len na pár minút - nastane hnačka.
Starať sa o primerane rýchlu peristaltiku je dôležité. Práve tá je pre pravidelnú, najlepšie každodennú stolicu kľúčová.
Ako na to?
Tri tipy pre správnu funkciu čriev:
l Jedzte vlákninu – tá je bohato obsiahnutá v rastlinnej strave. Po zjedení na seba naviaže vodu, čím napuchne a roztiahne črevnú stenu. To vyvolá peristaltickú vlnu.
l Nesťahujte brucho tesným oblečením – napríklad módne bokové džínsy sú síce pekné, pre črevá však môžu byť príliš tesné.
l Hýbte sa – čím viac sa budete hýbať vy, tým aktívnejšie bude i vaše trávenie.
Lepšie je „chodiť“ častejšie
Ako ukazujú posledné výskumy, starostlivosť o pravidelnú stolicu sa oplatí. V stolici bývajú obsiahnuté rakovinotvorné látky, zvlášť ak často konzumujete údeniny, vyprážané či grilované jedlá.
Čím pomalšie je vaše vyprázdňovanie, tým dlhší čas je sliznica vášho čreva v kontakte s týmito škodlivinami. Aj preto je medzi národmi konzumujúcimi hlavne rastlinnú stravu nižší výskyt nádorov hrubého čreva a konečníka.
Pozor na zmeny
A aká je teda tá správna stolica? Už Hippokrates tvrdil, že stolica sa má hodnotiť podľa kvality a nie kvantity. Ideálna je tá, ktorá je každodenná a formovaná.
Ak je častejšia než 3x týždenne a neopakuje sa viac než 3x denne, je všetko v poriadku. Každý trávime trochu inak, preto sa zápcha a hnačka definujú dosť ťažko.
Ale pozor! Hneď vyhľadajte lekára, ak sa u vás strieda zápcha s hnačkou alebo ak ste nikdy so stolicou problémy nemali a zrazu máte s vyprázdňovaním problémy. To isté platí, ak objavíte v stolici krv alebo čiernu farbu (a nejedli ste predtým čučoriedky ani živočíšne uhlie).
Najlepšou vizitkou zdravého životného štýlu je pravidelná a kvalitná stolica. Sledujte ju. Môže vás zavčasu upozorniť aj na vážne ochorenie.
PRÍČINY RAKOVINY HRUBÉHO ČREVA
Hoci presné príčiny tejto choroby lekári nepoznajú, na jej vznik majú vplyv aj stravovacie návyky a určité zložky potravy:
l nadmerná výživa a nadváha
l niektoré potraviny konzumované v nadmernom množstve, napr. živočíšne tuky a bielkoviny, alkohol a soľ
l nedostatok určitých zložiek potravy, ako sú vlákniny v podobe obilnín, zeleniny a ovocia, nedostatok vitamínov a minerál-nych látok, ktoré obsahujú viaceré ochranné látky
l škodlivé látky, napr. plesňový jed aflatoxín - a jed z ovocnej hniloby patulín, ktoré sa vyskytujú v prírode
l škodliviny, ktoré sa dostávajú do potravín počas ich výroby a spracovania: niektoré prídavné látky, napr. rýchlosoľ (obsahuje dusitany), nebezpečná tvorbou nitrozoamínov, benzpyrén a iné rakovinotvorné uhľovodíky, ako sú produkty spaľovania pri údení, grilovaní, a pozostatky hnojív (dusičnany)
l nezanedbateľné je fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu
LIGA PROTI RAKOVINE
CENTRUM ZDRAVIA