Podbeľ (Tussilago farfara ) je nenápadný malý kvietok, no kto by ho nespoznal?
Kvet podbeľa zbierame počas skorej jari, tesne pred rozkvitnutím, a to v čase od 14. do 16. h a za suchého slnečného počasia. Listy treba zbierať v júli a v auguste, najvhodnejší čas zberu je od 9. hodiny. Zásadne zbierame len listy bez známok poškodenia, farebné zmeny môžu byť ložiskami plesne. Na čaj sa používajú výlučne sušené kvety a listy.
Účinok: proti zápalom horných dýchacích ciest, pri zápale hlasiviek, priedušnice, priedušiek a pľúc, pri astme, silikóze a TBC pľúc.
Čaj z podbeľa uvoľňuje vykašliavanie, preto je vhodný aj pri doliečovaní chrípky. No hojivo pôsobí pri rôznych zápalových chorobách zažívacieho systému, dokonca pôsobí proti reume, zlepšuje chuť do jedenia a mierne znižuje krvný tlak. Čaj pôsobí osviežujúco pri únave a vychladený ho môžeme používať na obklady očí pri zápale očných spojoviek.
Zvonka sa používa studený odvar z listov alebo čerstvé popučené listy, uložené vo viacerých vrstvách do výšky 1 - 1,5 cm, ktoré previažeme na pol hodiny obväzom. Obklady robíme viackrát denne. Listy dávame vždy tmavšou stranou k telu. Odvar alebo listy prikladáme aj na vonkajšie hemoroidy, na pomliaždeniny, bolestivé kĺby postihnuté artrózou, reumou alebo dnou. Pri pásovom opare prelejeme čerstvé listy vriacou vodou, necháme odkvapkať a vychladnúť na teplotu tela, a potom prikladáme vo viacerých vrstvách na postihnuté miesto. Takto môžeme ošetrovať aj po-vrchové popáleniny. Popučené čerstvé listy natreté smotanou sa prikladajú na kožné vredy, aby rýchlejšie „dozreli“.
Zlatko Gurski (Chorvátsko) odporúča pri zdurení maternice zmiešať rovnakým dielom pokrájané čerstvé podbeľové listy s orechovými. Štyri a pol lyžice zmesi sa dajú do 1 litra bieleho vína na 12 hodín a potom sa všetko 5 minút varí. Pije sa tri až štyrikrát denne 1/2 šálky 15 minút pred jedlom.
Z čerstvých listov podbeľa môžeme pripravovať šalát, ktorý dochutíme citrónovou šťavou a olejom, alebo z nich môžeme robiť prívarok.
Pretože podbeľ obsahuje niektoré nežiaduce látky, aj keď nie vo významnom množstve, čaj z neho by sme mali piť len 5 - 7dní. Neodporúča sa tehotným ženám.
Zaujímavosť
Podbeľové víno bolo rituálnym nápojom na sviatok jarnej rovnodennosti, keď sa posväcovali semená a osivo pred sadením a siatím.
Recept na víno: 2 l kvietkov, 4,5 l vriacej vody, 25 dag sušených, pokrájaných hrozienok, 2 pomaranče, 2 citróny, 1/4 litra čierneho čaju, kvasinky.
Kvety zalejeme vriacou vodou a necháme 3 dni postáť, občas premiešame. Potom scedíme do demižónu, pridáme pomaranče, citróny, čaj, cukor, hrozienka a kvasinky. Necháme týždeň na teplom mieste a pokračujeme ako aj pri normálnom víne.