TURČIANSKE KĽAČANY. Gazdovský dvor vyrástol v idylickom prostredí Malej Fatry v obci Turčianske Kľačany. Jeho súčasťou je agrohipocentrum, agrosalaš a útulný penzión s výbornou kuchyňou.
Celý areál sa nachádza v národnom parku, z čoho vyplývajú aj rôzne obmedzenia. Najmä preto dostala prvotná idea klasickej poľnohospodárskej výroby veľmi rýchlo červenú. „Oslovila nás myšlienka založiť ekologickú farmu. Prestali sme používať umelé hnojivá a dodržiavame všetky ekologické štandardy. Potom sa naskytla možnosť využiť eurofondy, pri ich čerpaní sme boli úspešní. Približne v tomto čase sa zrodil nápad vybudovať v Turčianskych Kľačanoch agroturistickú farmu," spomína na nedávne časy jeden z iniciátorov myšlienky Pavol Vargaeštok.
Gazdovský dvor je rozdelený na poľnohospodársku výrobu a agroturistickú časť. Ľubica Rosenbergová vedie penzión, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou Gazdovského dvora. „Naši hostia si najviac žiadajú jahňacie mäso, bryndzové a syrové výrobky slovenskej kuchyne. Nepoužívame žiadne polotovary, všetko si vyrábame ručne v našej kuchyni. Navštevujú nás Slováci, Česi, Poliaci, ale mali sme tu už aj Belgičanov a Nemcov. Naši hostia si už zvykli ráno vybehnúť do neďalekého lesa. Nazbierať si tam huby a náš kuchár im z nich potom urobí praženicu. Aj preto sa tu všetci cítia ako doma," hovorí prevádzkovateľa penziónu a rozpráva aj jednu zaujímavú príhodu.
Na Gazdovskom dvore organizujú v lete aj prímestské tábory pre deti. „Ocino ma ráno dovezie a podvečer príde pre mňa. Je tu super. Jazdíme na koňoch, potom sa o ne staráme a nakoniec im upraceme stajňu. Ukázali nám, ako sa vyrába syr a mnoho ďalších zaujímavých vecí. Škoda, že to trvá len päť dní," smutne končí svoje rozprávanie desaťročný Jakub z Gbelian. Na farme by chceli okrem množstva osvedčených akcii zorganizovať v spolupráci s obcou aj gazdovský jarmok. Ďalšou zaujímavou atrakciou by mal byť počas vianočného obdobia živí betlehem. Veľmi populárne sú aj domáce zabíjačky.
„Ľudia ale aj celé firmy sa u nás ubytujú. My zabezpečíme prasiatko aj skúseného mäsiara. Hostia si urobia svoje výrobky, večer majú zabíjačkovú hostinu. Na záver víkendu od nás odchádzajú spokojní a navyše s plným kufrom klobás," spokojne tvrdí Pavol Vargaeštok.
Niektorí návštevníci už prespávajú aj v neďalekom zrube bez vody a elektriny. Najmä pre deti je také niečo veľmi atraktívne. „Mali sme predstavu, že rodina sa zobudí, uvidí ako sa pasú zvieratá a vychutná si naozajstné čaro prírody. Žiaľ oplotenie ničia vandali a ich pričinením nám už ušli tri jelenice. Do ich kúpy sme vrazili veľa peňazí a dnes nám behajú po Magure," optimisticky hodnotí situáciu dlhoročný poľnohospodár.
V budúcnosti by mohlo na gazdovskom dvore vyrásť aj moderné wellness centrum. V spojení s okolitými terénmi by mohlo ponúknuť výborné podmienky pre prípravu športových klubov.
„Chceme tu mať pravý gazdovský dvor. So všetkymi zvieratami, ktoré na ňom na Slovensku zvykli žiť, so všetkými produktami, ktoré sa na ňom vyrábali a s neopakovateľnou atmosférou, ktorá na ňom vládla. Toto bude naša najväčšia atrakcia," prezrádza želanie do budúcnosti Pavol Vargaeštok.