Stehienka na póriku
Potrebujeme: 4 kuracie stehná, 1 veľkú cibuľu, 2 stredné póry, 3 veľké mrkvy, malú hlávkovú kapustu, soľ, 2-3 strúčiky cesnaku, olej a mletú červenú papriku.
Príprava : Stehná osolíme a posypeme mletou červenou paprikou. V kotlíku na rozpálenom oleji popražíme cibuľu, ku ktorej po chvíli pridáme na kolieska pokrájané póry. V pravý čas (keď je cibuľka sklovitá) pridáme stehná a dusíme ich. Medzitým si pokrájame kapustu a mrkvu - na kolieska, ktoré neskôr pridáme k takmer uduseným stehienkám spolu s roztlačením cesnakom. Krátko povaríme tak, aby kapusta aj mrkva boli chrumkavé. Jedlo jeme obvykle bez prílohy alebo s čerstvým pečivom.
I keď Vianoce sú predo dvermi a viac nás zaujímajú pochúťky určené na sviatočný stôl, ja ponúkam jedlo, ktoré veľmi obľubuje celá naša rodina. Každoročne s ním začíname letnú sezónu grilovačiek a kotlíkových jedál.
Vianoce pre svoju nádhernú atmosféru si zasluhujú aj výnimočné a zároveň tradičné jedlá. Na štedrovečernom stole preto u nás nechýbajú oblátky s medom, opekance s makom, kapustnica či vyprážaný kapor. Človek žije však nielen jedlom. Popoludňajšie služby božie v kostole nám preto na Štedrý deň dotvárajú zmysel a ducha Vianoc.
Autor: vl