Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Štedrovečerný kapor si k nim pracovne odskočí aj cez leto

Vianočná atmosféra sa u manželov Horeckých na Turčeku vznáša počas celého roka. Nie je u nich ničím výnimočným, keď sa štedrovečerný kapor ocitne na ich stole v lete. Recesia? Nie. Pre tvorcov kuchárskych kníh bežné. Podľa ich receptov, ktoré tvoria s pre

Pri práci. Témou Vianoc sú manželia vyťažení počas celého roka.Pri práci. Témou Vianoc sú manželia vyťažení počas celého roka. (Zdroj: ARCHÍV V. HORECKÝ)

dstihom, sa riadi mnoho Slovákov. Teraz už pripravujú veľkonočné dobroty.

Vianoce sa u Vladimíra a Zdenky Horeckých začínajú už niekedy v auguste. Profesionálne. Tie súkromné si užívajú až deň pred štedrou večerou. Vtedy stavajú stromček, zdobia dom a pečú. Často sa však stáva, že vianočné sviatky trávia mimo domova. Chcú si od vianočnej výzdoby, koláčikov i jedál, ktoré im rozvoniavajú počas celého roka, jednoducho oddýchnuť. Na ich netradičné Vianoce i zamestnanie si už zvykla aj širšia rodina. Ako hovoria, všetci sú spokojní, lebo sa občas dostanú k hotovému jedlu. Niekoľko chodov za deň zvládne aj ich 5-ročný pes Bony, ktorý je síce trochu pažravý, ale apetítom zapadol od rodiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Takmer štyri jedlá denne

„Vianočné obrázky pre kalendáre, ale i knihy robíme počas celého roka. Nie je preto ničím zvláštnym, ak máme štedrovečerného kapra na obed v auguste. Vlastníme asi sedem alebo osemtisíc diapozitívov s jedlami, veľká časť tohto archívu patrí vianočným jedlám. Teraz už pracujeme s veľkonočnými kompozíciami," prezrádza pani Horecká obsah ich aktuálneho stola. S manželom už ilustrovali 230 kuchárskych kníh doma aj pre zahraničie. Sú autormi známej rubriky Dobrú chuť v časopise Život, ktorá bola aj knižne vydaná. V čase, keď vychádzala, sa jej predalo milión štyristo tisíc výtlačkov. Tento rok manželia Horeckí pripravili veľké knihy Domáce cestoviny, Šaláty či Magická chuť mäsa. „Okrem toho máme už takmer hotové kalendáre pre rok 2011," dodáva turčianska gazdiná, ktorá vraj ročne pripraví okolo tisícpäťsto jedál.

Skryť Vypnúť reklamu

Susedov pes sa už ukrýva

Pýtate sa, kde sa všetky tie jedlá a maškrty podejú? „Kým sme bývali v Košútoch v Martine, sme s koláčmi nemali problém. Mali sme maškrtnú susedu, ktorá zjedla na posedenie celú tortu a na druhý deň už jedla zase koláče," spomína si Zdenka. „Keď sme sa pred tromi rokmi presťahovali na Turček, situácia sa trochu zmenila. Susedov pes sa už schováva, keď ma vidí, že mu niečo nesiem v miske," hovorí so smiechom. „Sú dni, keď máme na stole desať druhov jedál a z toho tri múčniky, ale sú dni, keď ideme do reštaurácie na obed, lebo práve píšem nejakú knihu a nemáme nič navarené," vysvetľuje Zdenka. „Nedá sa upiecť len jeden rez torty, musí byť celá. Takisto aj mäsová roláda či kurča," ospravedlňujúco hovorí kuchárka. Dobroty potom putujú po celej rodine .

Skryť Vypnúť reklamu

Ich recepty sa dajú pripraviť aj v mikrovlnke

Prácu majú s manželom presne rozdelenú. „Manžel sa stará o fotografie, archiváciu, skenovanie, komunikáciu s redakciami a vydavateľstvami a ja zase pečiem, varím, aranžujem jedlá, ale aj píšem knihy," vymenúva autorka mnohých kuchárok. Recepty si vraj zháňajú sami alebo ich dedia z generácie na generáciu. „Upravíme ich tak, aby boli vhodné aj pre tretie tisícročie. Napríklad aby sa tradičné jedlá dali pripraviť hoci aj v mikrovlnke," prezrádza detaily. „Berieme tiež na zreteľ, aby suroviny, ktoré používame, bolo bežne dostať aj u nás, nielen v Bratislave. Tam sa predsa len menej známe ingrediencie zháňajú jednoduchšie. Myslíme aj na ich cenu," domýšľa kuchárka.

Zdobí ako na bežiacom páse

Sama ani netuší, koľko koláčikov jej už rukami prešlo. Možno to boli aj šesťciferné čísla. No ako sama tvrdí, nájsť najkrajší zákusok by bolo ako hľadanie najkrajšieho vianočného stromčeka v našich lesoch. Na druhej strane má kuchárka aj nezameniteľný gríf pri zdobení zákuskov. Koláče extra nezdobí. „Máme na to svoj dôvod. Gazdiná, ktorá bude koláč podľa nášho receptu piecť, musí mať pocit, že ten jej koláč je aj tak krajší ako ukazuje kniha," prezrádza kúzlo dobrej kuchárskej fotografie.

Dodržal spoločenské dekórum

Pri fotení rôznych jedál majú aj veľa úsmevných situácií. Jednu takú zažili pri fotení knihy Pečieme s Jožkou a Tescomou. „Je to krásna kniha, kde väčšinu jedál napiekla a priniesla hotové vicemajsterka Európy v cukrárskych disciplínach na majstrovstvách Európy v gastronómii Jožka Šebáková Záukolcová. Bolo 32 stupňov a manžel fotil len v spodnej bielizni. Mal však motýlika, aby dodržal spoločenské dekórum," spomína si so smiechom Zdenka.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 210
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 197
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 773
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 955
  5. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 11 943
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 050
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 148
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 596
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 510
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 357
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Fitká opäť zatvorili, majitelia netušia, ako druhú vlnu prežijú

Posilňovne sa po lete konečne zapĺňali a potom prišiel tvrdý úder.

Na takéto športové podujatia v posilňovniach si budú musieť aj mladí siláci nejaký čas počkať.

Ochrana pred búrkou

Zlepšili protipovodňové opatrenia.

Budovali nové odvodňovacie žľaby.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Takmer polovicu pôžičky od štátu využijú na financovanie MHD

Týždeň pred vypršaním termínu na podávanie žiadostí o nenávratnú finančnú pomoc od štátu v súvislosti s koronakrízou sa rozhodli ju využiť aj v Martine.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Na Slovensku od soboty platí zákaz vychádzania

Oravcom a obyvatelia Bardejovského okresu majú oveľa prísnejšie podmienky pohybu mimo domova ako ostatní Slováci.

Už ste čítali?