Hoci je Turiec nevinársky región, domáci sa minulý víkend stretli s najlepšími vinármi. Do Martina ich pozval organizátor nultého ročníka Festivalu dobrého vína Andrej Gubány.
MARTIN. Do nevinárskeho Martina prijalo pozvanie 22 vinárov zo Slovenska i Moravy, na pultoch sa objavilo i gruzínske víno. Návštevníci sa pristavovali pri ich stánkoch, aby degustovali ich vína a hodnotili najlepšieho vinára. Jeho meno prezradí organizátor dodatočne.
Festival sa stal i dejiskom majstrovstiev SR v disciplíne sabrage, teda otváraním šumivých vín šabľou a víťaz sa stal Sekáčom roka. Do súťaže sa zapojilo osem sekáčov, tým najlepším sa stal český profesionál J. Málek, porota druhé miesto udelila študentovi z Martina J. Chorvátovi, ktorý predbehol majstra Českej republiky K. Prokeša.
Na festivale sa stretli odborníci i amatéri, ktorí si medzi vínami hľadali to svoje. Ako priznali, bolo to ťažké. Samotný organizátor Andrej Gubány si myslí, že najlepšie víno neexistuje. „Dobré víno je to, ktoré dotyčnému chutí," tvrdí profesionál z vínnej kultúry.
Martin Žila z Martina sa považuje za bežného ochutnávača dobrých vín. „Nemám obľúbenú značku vína, ale prišiel som sem, aby som mal lepší prehľad. Rozoznám dobré víno od zlého. Na tomto festivale som našiel i také, ktoré mi nechutilo, ale ani jedno zlé. Dobré víno je podľa mňa také, z ktorého mám dobrý pocit," myslí si Martinčan.
Tibor Vittek z Trnavy, dlhoročný degustátor a milovník vína, priznal, že na vínnom festivale sa v nevinárskom regióne objavil prvýkrát. „Myslím, že akcia sa vydarila, dáva dobrú nádej do budúcnosti. Ako vidím, stretlo sa tu veľa milovníkov vína. Videl som i študentky z Nórska, kde sa víno tiež nerodí, a boli ochutnávkou nadšené," povedal.