Od prvého mája platia v obchodoch nové pravidlá. Pri naberaní pečiva musíme používať kliešte alebo igelitovú rukavicu. Z regálov zrejme zmizne nebalené krájané pečivo, obchodníci ho po novom musia označiť údajom o zložení.
MARTIN. Zmeny v zákone sa týkajú najmä používania technických prostriedkov, ako sú igelitové rukavice alebo kliešte pri naberaní nezabalených pekárenských výrobkov. Pri krájaných potravinách treba podľa novely umiestniť pri výrobku aj jeho zloženie. Živočíšne maslo sa nesmie predávať vedľa rastlinných tukov. Potraviny, ktoré obsahujú menej ako 50 percent mäsa sa musia umiestniť oddelene.
Na zmeny prešli obchodníci plynulo
Zmeny v obchodoch sa z hľadiska predajcov príliš neprejavili. Vo všetkých supermarketoch prešli na sprísnené hygienické podmienky ešte pred zavedením zmien. „Potraviny s náhradnými zložkami sme aj predtým predávali oddelene od tých prirodzených, tu boli iba drobné zásahy do regálovania. Pomôcky pre predaj voľného chleba a pečiva sme takisto poskytovali už predtým. Ide o hygienické rukavice, mikroténové vrecká, priedušné vrecká ako aj naberacie kliešte," uviedol hovorca Kauflandu Martin Gärtner.
Podobné opatrenia prijali aj v ostatných obchodoch v Martine, ako je Tesco, Lidl a Billa. Aj keď vo viacerých obchodoch majú svoje pekárne, pečivo predávajú balené. Informácie o zložení potravín predávaných v obslužných pultoch poskytujú predajcovia v informačných knihách, ktoré dostane zákazník na požiadanie pri každom pulte.
Ľuďom chýba krájané pečivo
Krájaný chlieb doteraz ľudia radi kupovali najmä v sieti predajní COOP Jednota. Potvrdili nám to početné ohlasy najmä od dôchodcov na to, že polovice chlebíka sa už nepredávajú. „Sprísnené podmienky nám neumožňujú pekárenské výrobky prekrajovať. Prekrojený výrobok musí byť označený údajom o ich zložení. Pri prekrojení zostávajúcu časť výrobku označiť nevieme. V ponuke máme pekárenské výrobky rôznej aj nízkej gramáže a prekrajovanie výrobkov je len ojedinelé. Pokiaľ by záujem o nižšie gramáže rástol, vieme ich u dodávateľov zabezpečiť v originálnom prevedení a tým prekrajovanie výrobkov a ich následná hygienická ochrana bude bezpredmetná," uviedol predseda predstavenstva COOP Jednoty v Martine Ján Koza.
„Oddeľovanie výrobkov, ktoré obsahujú rastlinné tuky alebo výrobky obsahujúce menej ako 50 percent mäsa, budeme oddeľovať v zmysle zákona od 1.septembra 2010," dodal Ján Koza.
Každý by mal na hygienu dbať sám
O to, či budeme hygienické zásady pri nakupovaní dodržiavať, sa nebude starať žiadny špeciálny personál. Predajcovia sa spoliehajú na to, že hygienu pri naberaní pečiva chcú dodržiavať práve samotní zákazníci a upozorňovanie na jej nedodržanie by mohlo pôsobiť pre zákazníka ponižujúco. Až prax ukáže, ako sa k hygienickým opatreniam zákazníci postavia.
Kliešte používa už dvadsať rokov
Osobitný prístup majú k predaju pečiva a pekárenských výrobkov v malých predajniach pečiva. „My sme používali kliešte už dávno predtým, ako zaviedli zákon. Nemáme s tým problém. Hygiena pri potravinách by mala byť samozrejmosťou," tvrdí predavačka Prievidzských pekární a cukrární v Martine Anna Sekerková, ktorá takto pracuje s potravinami už dvadsať rokov.
Podobný názor sme počuli aj v martinskej prevádzke mošovskej pekárne Fatran, kde taktiež spĺňajú všetky hygienické podmienky. Informácie o zložení potravín majú obe spomínané predajne v informačnej knihe, ktorú majú zákazníci k dispozícii pri pulte.