MARTIN, MOŠOVCE, TURČ. KĽAČANY. Podobne ako na Orave, aj v našom regióne sú najpočetnejšou skupinou registrovaných predajcov z dvora včelári. Je ich až sedemdesiat. Druhú najväčšiu skupinu tvoria predajcovia diviny, ktorých je jedenásť. Zaregistrovalo sa aj päť predajcov rýb, jeden predajca moriek a v Martine funguje od minulého týždňa už aj druhý automat na mlieko.
Pojazdný automat do dvoch týždňov
Po úspechu mliečneho automatu v Martine na pešej zóne, bol zriadený aj druhý automat pri obchodnom dome Tesco. Ľuďom na hornom Turci však tiež svitá nádej, ako sa k surovému mlieku dostať bližšie. Poľnohospodárske družstvo v Mošovciach zvažuje, že zriadi pojazdný mliekomat, ktorý by jazdil po vybraných obciach vo vybraných časoch na hornom Turci a ponúkal by nepasterizované kravské mlieko. Okrem mlieka by obyvateľom ponúkali aj mliečne výrobky ako maslo, mäso a podobne.
„Podali sme projekt na získanie dotácie na pojazdný automat, zaregistrovali sme sa na Regionálnej veterinárskej a potravinovej správe v Martine a čakáme na vyjadrenie, či nám projekt schvália," informoval nás vedúci PD Mošovce Vojtech Pekárik. Výsledok by podľa neho mal byť známy do dvoch týždňov.
Bačova cesta sa začala
Na podporu predaja z dvora vzniklo na Liptove a v Turci občianske združenie Bačova cesta, ktorá má pomôcť najmä priamemu predaju potravín. Ako nás informoval predseda OZ Ľudovít Urbanovský, do Bačovej cesty sa z Turca zatiaľ zaregistroval len Salaš Turčianske Kľačany. Predaj tu odštartovali 1. mája. Na návštevníkov Bačovej cesty čakajú na salaši počas celej sezóny tradičné výrobky z ovčieho mlieka, ale aj sprievodný kultúrny program.
„Bačova cesta mapuje činnosť výrobcov tradičných výrobkov. Sú tu zaregistrovaní predajcovia z Liptova, Turca až po Tatry a Spiš. Zatiaľ je to ešte v plienkach, efekt sa prejaví asi až o niekoľko rokov," myslí si Pavol Vargaeštok zo Salaša v Turčianskych Kľačanoch.
„Predaj z dvora organizujeme už štvrtý rok, na našej agrofarme predávame bioprodukty, ako sú čerstvý syr, údený syr, bryndza, na ktoré sa znížená 6-percentná daň nevzťahuje. Okrem toho predávame aj živé jahňatá. V priebehu mája by sme chceli začať predávať aj nepasterizované kozie mlieko," uviedol P. Vargaeštok.
Hygienu produktov kontrolujú veterinári
V súvislosti s priamym predajom vznikla v médiách debata o tom, že potraviny predávané priamo môžu byť aj nehygienické. Hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec pre SME povedal, že pokiaľ budú dodržiavané hygienické štandardy k žiadnej nákaze nemôže dôjsť. Priamych predajcov kontroluje regionálna veterinárna a potravinová správa.
„Každý prvovýrobca zodpovedá za bezpečnosť potravín, musí uviesť záznamy o vysledovateľnosti a hygiene prvovýroby a tiež o množstve vyprodukovaného produktu. Tieto musí uchovávať najmenej jeden rok po skončení kalendárneho roka, v ktorom boli vyhotovené a na základe žiadosti ich sprístupniť orgánom veterinárnej správy," uviedol riaditeľ RVPS v Martine Pavol Strmeň.
„Kontroly na predaj mlieka z automatov vykonávajú pracovníci RVPS raz do roka s pracovníkmi z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva neohlásene," dodal P. Strmeň. „Mlieko treba tepelne upraviť, pretože je nepasterizované a môže spôsobiť niekomu problémy," dopĺňa Vojtech Pekárik.