MARTIN. Pomedzi stánky sa takmer nedalo hýbať, kuchyňa gulášnikov sa tentoraz rozšírila i po bokoch kaštieľa. V révaiovskom parku varilo populárnu pochúťku 93 tímov. S horúcim slnkom si návštevníci poradili, močili sa v potoku.
Rakúšania a Poliaci neprišli
Hoci mal byť Štiavnický kotlík medzinárodný, Rakúšania ani Poliaci neprišli. „Z Poľska prišiel za tím len jeden člen, aby si to tu popozeral," povedal organizátor Jozef Stankoviansky.
Medzi stálymi gulášnikmi sa objavilo i pár nováčikov. Prvýkrát si súťažne kotlíkový guláš prišli navariť i šiesti autobusári z martinskej SAD-ky. „Dali sme sa dokopy šiesti vodiči, ktorí jazdíme na tento smer na Konské či Nolčovo. Sme už taká zohratá partia, ktorá chodí aj na guláš partie. Aj šoféri z druhej strany chodia na svoje akcie," vysvetlil jeden z nich.
Hrnčiar varil na víne
Prvýkrát medzi stánkami stál i primátorský. Andrej Hrnčiar ako šéfkuchár nechal každého podľa hesla transparentného mesta doslova nahliadnuť do svojho kotlíka. Do primátorského guláša šéf martinskej radnice pridal ingrediencie podľa svojej chuti a tradície. „K tomuto receptu som sa rokmi dopracoval. V guláši je veľa červeného vína, gyros korenie a domáca červená paprika od nášho partnerského mesta Báčsky Petrovec," prezradil.
Veteráni varili v poľnej kuchyni
Svoj guláš si prišli opäť navariť i bratislavskí kajakári, ktorí so sebou priniesli i vicemajsterku Európy v rýchlostnej kanoistike z roku 2003 Radoslavu Kubalovú. Pred rokom ich do Turčianskej Štiavničky priviedol Peter Antalík, ktorého otec pochádza z Turian.
Rybári z Turčianskej Štiavničky a Martina, ktorí sa nazvali Ostrý háčik, si popri guláši navarili i rybaciu polievku.
Členovia martinského Veterán klubu, ktorí na gulášových pretekoch nikdy nechýbajú, nevarili tentoraz v kotlíku, ale vo vojenskej poľnej kuchyni. „Mašinka" pochádza z roku 1961 a pred mesiacom ju dal dokopy Alexander Papani.
Porota ochutnávala hodinu a pol
Šesťčlenná porota musela ochutnať z viac ako 80 tanierov, ktoré odovzdali gulášnici. Po hodine a pol vybrali dvadsať najlepších. „Kuchári sa dopúšťajú veľa chýb, guláš buď nedosolili, premastili, dali doň veľa cibule alebo cesnaku alebo veľa provensálskeho korenia či kečupu, ktoré v guláši nemajú čo robiť," ohodnotila porotkyňa Oľga Navarčíková zo Žabokriek.
Porota sa zhodla, že najlepší guláš navaril tím číslo 23, ku ktorému sa pri vyhlasovaní cien prihlásila rodina Mariána Rusnáka z Martina. „Chodíme tu už pár rokov, zakaždým pod iným menom, ale ani raz sme nevyhrali. Guláš varil ocko, ktorý ho pripravuje i doma. Nikto iný guláš doma nevarí. Robíme ho podľa klasického receptu, nič nezvyčajné doň nepridávame," povedala nám dcéra Eva Rusnáková.