Sobota, 19. august, 2017 | Meniny má Lýdia
Pridajte si svoje mesto

M. Lechan: Najradšej sa hrabem v starých kuchárskych knihách

Regionálny redaktor TV Markíza Marián Lechan sa opäť objavil v relácii Bez servítky. Tentoraz v predvianočnom vydaní a nie z domáceho prostredia, ale z hotela na Snowlande. Nezaprel v sebe vyučeného čašníka a kolegov z Bratislavy ohúril fantastickým menu.

Kuchtík Marián Lechan doma varí bežne, videli ho už aj diváci v relácii Bez servítky.(Zdroj: ARCHÍV ML)

Podľa relácie Bez servítky vyzeráte na domáceho kuchtíka...

- Doma varím bežne, a preto je tréning prirodzenou súčasťou denného varenia. Rád experimentujem, ale najradšej sa hrabem v starých kuchárskych knihách. Tam je poctivá kuchyňa, tam je to, po čom moje srdce piští.

Odkiaľ čerpáte recepty do relácie?

- Recepty do relácie som zatiaľ čerpal buď z vlastnej fantázie, alebo z fantázie a kuchárskych kníh mojich kulinárskych priateľov. Buď mi radil Mišo Knoško z najlepšej Martinskej reštaurácie Stará pekáreň, alebo mi pomáhal Martinčan Roman Remiš, ktorý momentálne šéfuje kuchyni v Hoteli Permon v Podbanskom. Mnohé inšpirácie čerpám aj od mojej bývalej spolužiačky Lívie Zvodovej. Po škole odišla do Anglicka, najprv v kuchyni iba pomáhala no dnes je už šéfka sekcie Predjedlá a dezerty v londýnskej reštaurácii Swan. Veľa spolu o receptúrach diskutujeme.

Aké recepty ste si od nich požičali do Servítky?

- Ako predjedlo som pripravil cviklové pyré s kozím syrom a smotanou podľa receptu od Lívie. Nasledovala tekvicová polievka podľa kamaráta Romana Remiša, za tým som podával teľacie karé a lá Wellington s grilovanou zeleninou a karotkovými zemiakmi podľa Miša Knoška. Ako dezert bola vanilková zmrzlina v kornútiku a k tomu som podával domácu vlastnoručne vyrobenú horúcu čokoládu. Moji hostia sa po večeri učili otvárať šampanské šabľou. Učil ich to môj konškolák a kamoš Aďo Gubány, ktorý sabráž - ako sa to odborne volá - profesionálne vyučuje. Ďuro Mokrý sa sekať šampus neodvážil. Danica Kleinová odsekla hrdlo fľaše na prvý raz. Najviac sa na to tešila Mirka Kalisová. Tej sa to tiež perfektne podarilo. Janka Hospodárova si rovnako ako Ďuro radšej netrúfla. Všetkých však program nadchol svojou eleganciou a výsledným efektom.

Relácia Bez servítky sa nakrúca v domácom prostredí. Vy ste varili na Snowlande... Prečo?

- Bola to z núdze cnosť. Pôvodne som mal variť doma. Deň pred nakrúcaním relácie môj mladší synček Filipko ochorel a chcel som, aby mal domáci komfort a nebol vyrušovaný komplikáciami, ktoré sú bežnou súčasťou nakrúcania. Som veľmi vďačný, že mi Barborka a Jožko Kubincovi vyšli v ústrety a umožnili pracovať v ich kuchyni v hoteli Impozant. Vážim si to.

Ako to vyzerá počas nakrúcania? Pomáha vám niekto s varením?

- Keď som varil v minulej časti relácie doma, všetko som si pripravoval sám. Teraz, keď som varil v hoteli, niekoľko pomocných prác mi uľahčila Majka a Danko, ktorí tam pracujú. Počas nakrúcania sa stalo, že v celej Valči vypadol prúd. Kuchyňa hotela je komplet na elektrinu. Hrozilo dokonca, ak by neobnovili elektrické vedenie, že budem svojim hosťom podávať na sviatočnú večeru chlieb s masťou a cibuľou. To bolo totiž jediné, čo by sme bez elektriny vedeli vykúzliť. Našťastie som zavolal na pár dôležitých miest a energetici pridali do kroku a Valču po polhodine opäť pripojili.

Nezavadzal celý štáb v kuchyni? Predsa len v každej je málo miesta...

- Je to pravda. Na malom mieste sa stretlo veľa ľudí i techniky. Tam, kde obyčajne pracujú traja, teraz sa pohyboval celý štáb. Kameraman, režisér, redaktor, zvukár, plus účinkujúci a personál kuchyne. Mal som šťastie na výborný tím. Celé to režíroval Martinčan Peťo Kaštíl. A s chalanmi sa mi pracovalo senzačne. Vieme, čo môžeme od seba očakávať, a to našu prácu nesmierne urýchľovalo. To, čo divák vidí večer v televízii ako štyridsaťminútovú reláciu, sa nakrúca celý deň. Od deviatej ráno asi do polnoci.

Jedlo koho z partie v relácii vám chutilo najviac, prečo?

- Tentoraz mi najviac chutilo u Mirky Kalisovej, moderátorky Televíznych novín. Mirka je napriek svojmu nízkemu vzrastu veľká šikuľka. Neváha sa pustiť do vysokej gastronómie, čo pri človeku, ktorý nie je vyučeným kuchárom, je mimoriadne obdivuhodné. Varila doma. Večerali sme bravčovú panenku pečenú v kruste s vlašských orechov podávanú s domácimi zemiakovými pusinkami a k tomu hrušku zapečenú so syrom niva. Farebnosť chutí presne podľa môjho gusta. Navyše, Mirka je úžasná hostiteľka.

Budete variť sviatočné menu aj doma?

- Počas Vianoc si varenie vychutnávam azda najviac. Tradičné recepty - žiadne zaváhania. Overená klasika. Kapra nemáme radi, pečiem pstruhy a k tomu podávam domáci zemiakový šalát. Špecialitou je domáci vaječný likér z pravej vanilky. Tú, do tohtoročného likéru mi priniesol priateľ Heňo Krejča zo svojej cesty do Zanzibaru. Juj, ako sa teším.

Čo varíte najradšej?

Najradšej varím z teľacieho mäsa. Ale mám rád aj zeleninové jedlá, prípadne čínsku kuchyňu. Obľubujem recepty starých materí. Z dvoch troch ingrediencií a fantastického korenia vedeli uvariť najlepšie jedlá. Nemyslím iba typickú slovenskú kuchyňu ako halušky či strapačky. Moja prastará mama bola pôvodom Maďarka, neskôr žila na Liptove a potom v Turci. Zmes týchto lokalít dodáva jej receptom neopakovateľnosť, ktorá by si získala každého labužníka.


  1. Na neslávnej betónke neďaleko Martina sa zdržíte, zastavia vás semafory 1 031
  2. Polícia hľadá zlodejov, nepoznáte ich náhodou? 788
  3. Na Sklabinskom hrade budú hradné slávnosti 506
  4. Funkcionári MHA rokovali na hokejovom zväze, témou bola dorast a juniorka 299
  5. Ak dvihnete oči hore, môžete zbadať aj slovenského papagája 280
  6. Hokejbalová extraliga sa rozšírila, súperom Turčanov bude aj Třinec 217
  7. Brankár Sučian chytil penaltu, pomohol tak Tatranu získať bod 136
  8. V Belianskej doline zavalil strom robotníka, zasahovali horskí záchranári 126
  9. V parčíku pribudol platan – od indického veľvyslanca 126
  10. Nová atrakcia na ferrate, pribudli tu adrenalínové mostíky 120

Najčítanejšie správy

Turiec

Na neslávnej betónke neďaleko Martina sa zdržíte, zastavia vás semafory

Výraznejšie dopravné obmedzenia sa pre rekonštrukčné práce začali vo štvrtok doobeda. Cesta medzi Príbovcami a Diviakmi sa z obvyklých 15 - 20 minút predĺži aj na polhodinu či 40 minút.

Polícia hľadá zlodejov, nepoznáte ich náhodou?

Chvíľka nepozornosti a peňaženka s dokladmi, peniazmi a bankomatovou kartou bola fuč. Problémy tým ale neskončili.

Na Sklabinskom hrade budú hradné slávnosti

Návštevníci slávnosti počas kultúrneho programu nazrú aj do tajomstiev šermu. Program spríjemní dobová hudba súboru Musicantica Slovaca,

Funkcionári MHA rokovali na hokejovom zväze, témou bola dorast a juniorka

Mužstvo dospelých, ak vôbec bude, má ročník 2017/2018 odohrať v druhej lige.

Ak dvihnete oči hore, môžete zbadať aj slovenského papagája

​​​​​​​Z južného Slovenska sa zaujímavý pestrofarebný vták presídlil aj na sever - do Turca. Zatiaľ tu máme sedem stabilných párov najfarebnejšieho druhu vtáka v Európe.

Blízke regióny

Gratulujeme. Oravská Polhora je Dedinou roka 2017

Do národnej súťaže sa tento rok zapojilo dvadsať obcí, z Oravy iba jedna. A práve tá oravská vyhrala.

Prečo tečie Považím Váh a nie Orava?

Všimli ste si niekedy sútok Oravy a Váhu? Prečo sa Orava vlieva do nepatrného Váhu a nie Váh do rozľahlej Oravy? Obe rieky majú veľa podobného.

Dvojici našli v aute drogy

Pravdepodobne marihuanu prevážali 39-ročná Mikuášanka a 21-ročný mladík z Ružomberka.

Bábätká z čadčianskej pôrodnice 15.

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v čadčianskej nemocnici uplynulý týždeň a ich fotky sú zverejnené aj v MY Kysuckých novinách.

Vítame na svete ďalších maličkých Oravcov

Nech sa im na svete páči. Veľa zdravia.

Všetky správy

Španielska polícia zastavila druhý útok, zabila päť útočníkov

Počet obetí útokov v Katalánsku sa zvýšil na 14.

Horúčavy končia, príde ochladenie aj dážď

Meteorologická jeseň sa začína už prvého septembra. Cez víkend sa prudko ochladí, počas pracovného týždňa sa vrátia letné teploty.

Útočník pobodal vo fínskom Turku niekoľko ľudí, dvaja neprežili

Pri útoku utrpelo zranenia najmenej šesť ľudí.

Číňanom už len hráči nestačia. Doplatil na to aj Kucka

Čínske spoločnosti míňajú stovky miliónov na futbalové kluby v Európe. Nakupujú v Anglicku, Taliansku, vlastnia aj Slaviu Praha.

V SNS vyčkávajú na Danka a mlčia, viaže ich zákaz zhora

Andrej Danko nezvládol situáciu, SNS na vstup do koalície nemala. Myslí si to jej bývalý člen Rudolf Pučík, ktorý Danka do politiky dostal.

Kam vyraziť