Utorok, 21. marec, 2023 | Meniny má Blahoslav

M. Lechan: Najradšej sa hrabem v starých kuchárskych knihách

Regionálny redaktor TV Markíza Marián Lechan sa opäť objavil v relácii Bez servítky. Tentoraz v predvianočnom vydaní a nie z domáceho prostredia, ale z hotela na Snowlande. Nezaprel v sebe vyučeného čašníka a kolegov z Bratislavy ohúril fantastickým menu.

Kuchtík Marián Lechan doma varí bežne, videli ho už aj diváci v relácii Bez servítky.Kuchtík Marián Lechan doma varí bežne, videli ho už aj diváci v relácii Bez servítky. (Zdroj: ARCHÍV ML)

Podľa relácie Bez servítky vyzeráte na domáceho kuchtíka...

- Doma varím bežne, a preto je tréning prirodzenou súčasťou denného varenia. Rád experimentujem, ale najradšej sa hrabem v starých kuchárskych knihách. Tam je poctivá kuchyňa, tam je to, po čom moje srdce piští.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odkiaľ čerpáte recepty do relácie?

- Recepty do relácie som zatiaľ čerpal buď z vlastnej fantázie, alebo z fantázie a kuchárskych kníh mojich kulinárskych priateľov. Buď mi radil Mišo Knoško z najlepšej Martinskej reštaurácie Stará pekáreň, alebo mi pomáhal Martinčan Roman Remiš, ktorý momentálne šéfuje kuchyni v Hoteli Permon v Podbanskom. Mnohé inšpirácie čerpám aj od mojej bývalej spolužiačky Lívie Zvodovej. Po škole odišla do Anglicka, najprv v kuchyni iba pomáhala no dnes je už šéfka sekcie Predjedlá a dezerty v londýnskej reštaurácii Swan. Veľa spolu o receptúrach diskutujeme.

SkryťVypnúť reklamu

Aké recepty ste si od nich požičali do Servítky?

- Ako predjedlo som pripravil cviklové pyré s kozím syrom a smotanou podľa receptu od Lívie. Nasledovala tekvicová polievka podľa kamaráta Romana Remiša, za tým som podával teľacie karé a lá Wellington s grilovanou zeleninou a karotkovými zemiakmi podľa Miša Knoška. Ako dezert bola vanilková zmrzlina v kornútiku a k tomu som podával domácu vlastnoručne vyrobenú horúcu čokoládu. Moji hostia sa po večeri učili otvárať šampanské šabľou. Učil ich to môj konškolák a kamoš Aďo Gubány, ktorý sabráž - ako sa to odborne volá - profesionálne vyučuje. Ďuro Mokrý sa sekať šampus neodvážil. Danica Kleinová odsekla hrdlo fľaše na prvý raz. Najviac sa na to tešila Mirka Kalisová. Tej sa to tiež perfektne podarilo. Janka Hospodárova si rovnako ako Ďuro radšej netrúfla. Všetkých však program nadchol svojou eleganciou a výsledným efektom.

SkryťVypnúť reklamu

Relácia Bez servítky sa nakrúca v domácom prostredí. Vy ste varili na Snowlande... Prečo?

- Bola to z núdze cnosť. Pôvodne som mal variť doma. Deň pred nakrúcaním relácie môj mladší synček Filipko ochorel a chcel som, aby mal domáci komfort a nebol vyrušovaný komplikáciami, ktoré sú bežnou súčasťou nakrúcania. Som veľmi vďačný, že mi Barborka a Jožko Kubincovi vyšli v ústrety a umožnili pracovať v ich kuchyni v hoteli Impozant. Vážim si to.

Ako to vyzerá počas nakrúcania? Pomáha vám niekto s varením?

- Keď som varil v minulej časti relácie doma, všetko som si pripravoval sám. Teraz, keď som varil v hoteli, niekoľko pomocných prác mi uľahčila Majka a Danko, ktorí tam pracujú. Počas nakrúcania sa stalo, že v celej Valči vypadol prúd. Kuchyňa hotela je komplet na elektrinu. Hrozilo dokonca, ak by neobnovili elektrické vedenie, že budem svojim hosťom podávať na sviatočnú večeru chlieb s masťou a cibuľou. To bolo totiž jediné, čo by sme bez elektriny vedeli vykúzliť. Našťastie som zavolal na pár dôležitých miest a energetici pridali do kroku a Valču po polhodine opäť pripojili.

SkryťVypnúť reklamu

Nezavadzal celý štáb v kuchyni? Predsa len v každej je málo miesta...

- Je to pravda. Na malom mieste sa stretlo veľa ľudí i techniky. Tam, kde obyčajne pracujú traja, teraz sa pohyboval celý štáb. Kameraman, režisér, redaktor, zvukár, plus účinkujúci a personál kuchyne. Mal som šťastie na výborný tím. Celé to režíroval Martinčan Peťo Kaštíl. A s chalanmi sa mi pracovalo senzačne. Vieme, čo môžeme od seba očakávať, a to našu prácu nesmierne urýchľovalo. To, čo divák vidí večer v televízii ako štyridsaťminútovú reláciu, sa nakrúca celý deň. Od deviatej ráno asi do polnoci.

Jedlo koho z partie v relácii vám chutilo najviac, prečo?

- Tentoraz mi najviac chutilo u Mirky Kalisovej, moderátorky Televíznych novín. Mirka je napriek svojmu nízkemu vzrastu veľká šikuľka. Neváha sa pustiť do vysokej gastronómie, čo pri človeku, ktorý nie je vyučeným kuchárom, je mimoriadne obdivuhodné. Varila doma. Večerali sme bravčovú panenku pečenú v kruste s vlašských orechov podávanú s domácimi zemiakovými pusinkami a k tomu hrušku zapečenú so syrom niva. Farebnosť chutí presne podľa môjho gusta. Navyše, Mirka je úžasná hostiteľka.

Budete variť sviatočné menu aj doma?

- Počas Vianoc si varenie vychutnávam azda najviac. Tradičné recepty - žiadne zaváhania. Overená klasika. Kapra nemáme radi, pečiem pstruhy a k tomu podávam domáci zemiakový šalát. Špecialitou je domáci vaječný likér z pravej vanilky. Tú, do tohtoročného likéru mi priniesol priateľ Heňo Krejča zo svojej cesty do Zanzibaru. Juj, ako sa teším.

Čo varíte najradšej?

Najradšej varím z teľacieho mäsa. Ale mám rád aj zeleninové jedlá, prípadne čínsku kuchyňu. Obľubujem recepty starých materí. Z dvoch troch ingrediencií a fantastického korenia vedeli uvariť najlepšie jedlá. Nemyslím iba typickú slovenskú kuchyňu ako halušky či strapačky. Moja prastará mama bola pôvodom Maďarka, neskôr žila na Liptove a potom v Turci. Zmes týchto lokalít dodáva jej receptom neopakovateľnosť, ktorá by si získala každého labužníka.

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49%
  3. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  4. Bývanie, ktoré má všetkých "5P"
  5. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  6. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  7. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  8. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  1. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  2. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  3. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  4. Spoločnosť AGEL SK a VŠZaSP podpísali zmluvu o spolupráci
  5. Čo všetko potrebujete vedieť, ak chcete tehlovú fasádu
  6. Bývanie, ktoré má všetkých "5P"
  7. Nový e-book od BaseLinker Kompletný sprievodca po marketplacoch
  8. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife
  1. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 13 502
  2. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 13 031
  3. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 10 933
  4. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 012
  5. Jednoznačný recept na úspech? Buďte pripravení prispôsobiť sa 7 702
  6. Aké sú NAJ slovenské chute? Prezradili ich známi výrobcovia 5 448
  7. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 084
  8. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 596

Blogy SME

  1. Martin Krsak: Žiť treba v krajine, kde je všetko najdrahšie na svete
  2. Rastislav Puchala: Ohavnosť spustošenia
  3. Martin Šuraba: Symbol Radara
  4. Irena Šimuneková: Horné Lefantovce
  5. Tomáš Mihalík: Halóó, je tu niekto? Či už je každý po smrti?
  6. Robert Štepaník: diel 85 - rubrika: moje najhranejšie (v januári a februári 2023)
  7. Radovan Čičvara: Kajať sa za katastrofu v Iraku? To choďte radšej do kostola.
  8. Aliancia NIE RAKOVINE: Pomáhame. Aj vďaka vám.
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 880
  2. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 6 189
  3. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 5 758
  4. Miroslav Žiak: Drogy ako biznis pre vyvolených na Slovensku? 3 286
  5. Michael Achberger: Chudni rýchlo: Tieto cviky ti pomôžu spaľovať tuky efektívne! 3 108
  6. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 485
  7. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 343
  8. Ján Valchár: Lúza znova útočí alebo Ako Prigožin kandidoval za prezidenta 2 246
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Navštívili sme v Košťanoch nad Turcom spoločnosť SECO AUTOTRANS, s. r. o., ktorá je už desaťročia spätá so značkou ŠKODA. Rozhovor nám poskytol majiteľ a konateľ spoločnosti Ing. Peter Kuruc.


2 h
V Porade sa Martinčankám podarilo vyhrať jeden zápas.

Hokejistky uchmatli Popradčankám na ich pôde jeden zápas a séria, ktorá sa hrá na tri víťazstvá, sa sťahuje do Martina za nerozhodného stavu.


8 h
Seniori si na otvorenie centra na Podháji ešte budú musieť počkať.

Mesto Martin presný termín spustenia centra ešte neoznámilo.


16 h
Žabokreky nastúpili v generálke proti Chlebniciam.

Turčianske tímy odohrali posledné zápasy pred ostrým štartom svojich súťaží. Fomat už zarezáva naplno, pričom v Malženiciach ho cez víkend zarezali natvrdo.


17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Martin Krsak: Žiť treba v krajine, kde je všetko najdrahšie na svete
  2. Rastislav Puchala: Ohavnosť spustošenia
  3. Martin Šuraba: Symbol Radara
  4. Irena Šimuneková: Horné Lefantovce
  5. Tomáš Mihalík: Halóó, je tu niekto? Či už je každý po smrti?
  6. Robert Štepaník: diel 85 - rubrika: moje najhranejšie (v januári a februári 2023)
  7. Radovan Čičvara: Kajať sa za katastrofu v Iraku? To choďte radšej do kostola.
  8. Aliancia NIE RAKOVINE: Pomáhame. Aj vďaka vám.
  1. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 6 880
  2. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 6 189
  3. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 5 758
  4. Miroslav Žiak: Drogy ako biznis pre vyvolených na Slovensku? 3 286
  5. Michael Achberger: Chudni rýchlo: Tieto cviky ti pomôžu spaľovať tuky efektívne! 3 108
  6. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 485
  7. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi II 2 343
  8. Ján Valchár: Lúza znova útočí alebo Ako Prigožin kandidoval za prezidenta 2 246
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.

Už ste čítali?