Pondelok, 20. november, 2017 | Meniny má Félix
Pridajte si svoje mesto

M. Lechan: Najradšej sa hrabem v starých kuchárskych knihách

Regionálny redaktor TV Markíza Marián Lechan sa opäť objavil v relácii Bez servítky. Tentoraz v predvianočnom vydaní a nie z domáceho prostredia, ale z hotela na Snowlande. Nezaprel v sebe vyučeného čašníka a kolegov z Bratislavy ohúril fantastickým menu.

Kuchtík Marián Lechan doma varí bežne, videli ho už aj diváci v relácii Bez servítky.(Zdroj: ARCHÍV ML)

Podľa relácie Bez servítky vyzeráte na domáceho kuchtíka...

- Doma varím bežne, a preto je tréning prirodzenou súčasťou denného varenia. Rád experimentujem, ale najradšej sa hrabem v starých kuchárskych knihách. Tam je poctivá kuchyňa, tam je to, po čom moje srdce piští.

Odkiaľ čerpáte recepty do relácie?

- Recepty do relácie som zatiaľ čerpal buď z vlastnej fantázie, alebo z fantázie a kuchárskych kníh mojich kulinárskych priateľov. Buď mi radil Mišo Knoško z najlepšej Martinskej reštaurácie Stará pekáreň, alebo mi pomáhal Martinčan Roman Remiš, ktorý momentálne šéfuje kuchyni v Hoteli Permon v Podbanskom. Mnohé inšpirácie čerpám aj od mojej bývalej spolužiačky Lívie Zvodovej. Po škole odišla do Anglicka, najprv v kuchyni iba pomáhala no dnes je už šéfka sekcie Predjedlá a dezerty v londýnskej reštaurácii Swan. Veľa spolu o receptúrach diskutujeme.

Aké recepty ste si od nich požičali do Servítky?

- Ako predjedlo som pripravil cviklové pyré s kozím syrom a smotanou podľa receptu od Lívie. Nasledovala tekvicová polievka podľa kamaráta Romana Remiša, za tým som podával teľacie karé a lá Wellington s grilovanou zeleninou a karotkovými zemiakmi podľa Miša Knoška. Ako dezert bola vanilková zmrzlina v kornútiku a k tomu som podával domácu vlastnoručne vyrobenú horúcu čokoládu. Moji hostia sa po večeri učili otvárať šampanské šabľou. Učil ich to môj konškolák a kamoš Aďo Gubány, ktorý sabráž - ako sa to odborne volá - profesionálne vyučuje. Ďuro Mokrý sa sekať šampus neodvážil. Danica Kleinová odsekla hrdlo fľaše na prvý raz. Najviac sa na to tešila Mirka Kalisová. Tej sa to tiež perfektne podarilo. Janka Hospodárova si rovnako ako Ďuro radšej netrúfla. Všetkých však program nadchol svojou eleganciou a výsledným efektom.

Relácia Bez servítky sa nakrúca v domácom prostredí. Vy ste varili na Snowlande... Prečo?

- Bola to z núdze cnosť. Pôvodne som mal variť doma. Deň pred nakrúcaním relácie môj mladší synček Filipko ochorel a chcel som, aby mal domáci komfort a nebol vyrušovaný komplikáciami, ktoré sú bežnou súčasťou nakrúcania. Som veľmi vďačný, že mi Barborka a Jožko Kubincovi vyšli v ústrety a umožnili pracovať v ich kuchyni v hoteli Impozant. Vážim si to.

Ako to vyzerá počas nakrúcania? Pomáha vám niekto s varením?

- Keď som varil v minulej časti relácie doma, všetko som si pripravoval sám. Teraz, keď som varil v hoteli, niekoľko pomocných prác mi uľahčila Majka a Danko, ktorí tam pracujú. Počas nakrúcania sa stalo, že v celej Valči vypadol prúd. Kuchyňa hotela je komplet na elektrinu. Hrozilo dokonca, ak by neobnovili elektrické vedenie, že budem svojim hosťom podávať na sviatočnú večeru chlieb s masťou a cibuľou. To bolo totiž jediné, čo by sme bez elektriny vedeli vykúzliť. Našťastie som zavolal na pár dôležitých miest a energetici pridali do kroku a Valču po polhodine opäť pripojili.

Nezavadzal celý štáb v kuchyni? Predsa len v každej je málo miesta...

- Je to pravda. Na malom mieste sa stretlo veľa ľudí i techniky. Tam, kde obyčajne pracujú traja, teraz sa pohyboval celý štáb. Kameraman, režisér, redaktor, zvukár, plus účinkujúci a personál kuchyne. Mal som šťastie na výborný tím. Celé to režíroval Martinčan Peťo Kaštíl. A s chalanmi sa mi pracovalo senzačne. Vieme, čo môžeme od seba očakávať, a to našu prácu nesmierne urýchľovalo. To, čo divák vidí večer v televízii ako štyridsaťminútovú reláciu, sa nakrúca celý deň. Od deviatej ráno asi do polnoci.

Jedlo koho z partie v relácii vám chutilo najviac, prečo?

- Tentoraz mi najviac chutilo u Mirky Kalisovej, moderátorky Televíznych novín. Mirka je napriek svojmu nízkemu vzrastu veľká šikuľka. Neváha sa pustiť do vysokej gastronómie, čo pri človeku, ktorý nie je vyučeným kuchárom, je mimoriadne obdivuhodné. Varila doma. Večerali sme bravčovú panenku pečenú v kruste s vlašských orechov podávanú s domácimi zemiakovými pusinkami a k tomu hrušku zapečenú so syrom niva. Farebnosť chutí presne podľa môjho gusta. Navyše, Mirka je úžasná hostiteľka.

Budete variť sviatočné menu aj doma?

- Počas Vianoc si varenie vychutnávam azda najviac. Tradičné recepty - žiadne zaváhania. Overená klasika. Kapra nemáme radi, pečiem pstruhy a k tomu podávam domáci zemiakový šalát. Špecialitou je domáci vaječný likér z pravej vanilky. Tú, do tohtoročného likéru mi priniesol priateľ Heňo Krejča zo svojej cesty do Zanzibaru. Juj, ako sa teším.

Čo varíte najradšej?

Najradšej varím z teľacieho mäsa. Ale mám rád aj zeleninové jedlá, prípadne čínsku kuchyňu. Obľubujem recepty starých materí. Z dvoch troch ingrediencií a fantastického korenia vedeli uvariť najlepšie jedlá. Nemyslím iba typickú slovenskú kuchyňu ako halušky či strapačky. Moja prastará mama bola pôvodom Maďarka, neskôr žila na Liptove a potom v Turci. Zmes týchto lokalít dodáva jej receptom neopakovateľnosť, ktorá by si získala každého labužníka.


  1. Aj v Turci je vyhlásená výstraha pre snehové jazyky 406
  2. FOTO: Derby medzi Vrútkami a Martinom rozhodol jeden gól 304
  3. FOTO: Festival klobás v Mošovciach 270
  4. Adresa pre všetky životy 148
  5. Nárok nezanikol, poslancom sa odmeny spätne vyplatia. Pozrite si, za čo ich majú 119
  6. Predvianočný čas vo Vrútkach - pripravujú sa na stíšenie 72
  7. Matica chce byť moderná 72
  8. Bodka za sezónou mala medailovú pointu 60
  9. Vytiahli sme z archívu: Bola len otázka času, kedy režim padne 59
  10. Kto mne dáva, učí ma dávať 56

Najčítanejšie správy

Turiec

Aj v Turci je vyhlásená výstraha pre snehové jazyky

Aj v Turci je vyhlásená výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi.

FOTO: Derby medzi Vrútkami a Martinom rozhodol jeden gól

Kométa vyhrala nad Martinom aj druhý zápas v sezóne. Rozhodnutie padlo v 43. min, po brejkovej situácii sa presne trafil Peter Učník.

FOTO: Festival klobás v Mošovciach

Nadviazať na dobré tradície sa rozhodli aj v Mošovciach. Premiérový ročník prilákal trinásť družstiev. Nielen z Turca, prišla aj partia majstrov zo Strečna.

Adresa pre všetky životy

Nepál. Adresa na celý život. Tak to zhodnotil Pavel „Hirax“ Baričák vo svojom najnovšom cestopise. Prezentovať ho bude 22. novembra o 18. h v martinskom kine Moskva.

Nárok nezanikol, poslancom sa odmeny spätne vyplatia. Pozrite si, za čo ich majú

Pri politicky horúcej téme našiel poslanecký zbor pohodlnú väčšinu. Z rozpočtu mesta sa na odmeny vyplatí 464-tisíc eur.

Blízke regióny

Okolo cyklochodníka ľudia gazdujú. Cyklistom sa to nie vždy páči

Deti majú strach z kráv pasúcich sa pri cyklotrase. Niektorým cyklistom zase prekáža blato, ktoré na trase nechávajú traktory. Ľudia na bicykloch si zrejme budú musieť zvyknúť na kolorit tunajšieho prostredia so všetkým, čo k nemu patrí.

Motoristom začne slúžiť úsek D3 Žilina Strážov – Žilina, Brodno už čoskoro

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) prvú decembrovú sobotu otvorí pre motoristov úsek D3 Žilina, Strážov - Žilina, Brodno. Okrem zvýšenej bezpečnosti ušetria motoristi zhruba štyri minúty v porovnaní s jazdou po ceste prvej triedy.

Vražda na okraji mestečka. Súdny príbeh

Mladík sa k brutálnemu činu priznal, no zvalil vinu aj na kamaráta. Ten tvrdil, že je nevinný.

D1 pri Žiline definitívne skončí v poli

Hoci si diaľničiari vybrali zhotoviteľa privádzača do Žiliny ešte pred štyrmi mesiacmi, dodnes nie je zmluva so stavebnou spoločnosťou podpísaná.

Starostovia prekvapili dôchodcov. Spievali im

Spevácka skupina oravských starostov žne úspechy doma aj v zahraničí.

Všetky správy

Vo veku 49 rokov zomrela bývala wimbledonská víťazka Jana Novotná

Českej tenistke sa darilo najmä vo štvorhre, veľké úspechy však dosiahla aj vo dvojhre.

Bukovský: Doma máme lepšie potraviny než acai či chia

Sme národ, ktorý ľahko prijíma niečo zahraničné ako to svetové. No superpotraviny k nám nemusia cestovať cez celú planétu.

Deň, ktorý zmenil Tatry. Pozrite si fotografie spred 13 rokov

Víchrica zničila 19. novembra 2004 až 12-tisíc hektárov lesa.

Na Slovan prišla rekordná návšteva. V Španielsku by aj tak dostal pokutu

V šlágri 16. kola Fortuna ligy futbalisti Slovana zdolali prvú Trnavu 1:0. Rozhodol gól Filipa Hološka.

Kam vyraziť