Piatok, 21. január, 2022 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

M. Lechan: Najradšej sa hrabem v starých kuchárskych knihách

Regionálny redaktor TV Markíza Marián Lechan sa opäť objavil v relácii Bez servítky. Tentoraz v predvianočnom vydaní a nie z domáceho prostredia, ale z hotela na Snowlande. Nezaprel v sebe vyučeného čašníka a kolegov z Bratislavy ohúril fantastickým menu.

Kuchtík Marián Lechan doma varí bežne, videli ho už aj diváci v relácii Bez servítky.Kuchtík Marián Lechan doma varí bežne, videli ho už aj diváci v relácii Bez servítky. (Zdroj: ARCHÍV ML)

Podľa relácie Bez servítky vyzeráte na domáceho kuchtíka...

- Doma varím bežne, a preto je tréning prirodzenou súčasťou denného varenia. Rád experimentujem, ale najradšej sa hrabem v starých kuchárskych knihách. Tam je poctivá kuchyňa, tam je to, po čom moje srdce piští.

Odkiaľ čerpáte recepty do relácie?

- Recepty do relácie som zatiaľ čerpal buď z vlastnej fantázie, alebo z fantázie a kuchárskych kníh mojich kulinárskych priateľov. Buď mi radil Mišo Knoško z najlepšej Martinskej reštaurácie Stará pekáreň, alebo mi pomáhal Martinčan Roman Remiš, ktorý momentálne šéfuje kuchyni v Hoteli Permon v Podbanskom. Mnohé inšpirácie čerpám aj od mojej bývalej spolužiačky Lívie Zvodovej. Po škole odišla do Anglicka, najprv v kuchyni iba pomáhala no dnes je už šéfka sekcie Predjedlá a dezerty v londýnskej reštaurácii Swan. Veľa spolu o receptúrach diskutujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Aké recepty ste si od nich požičali do Servítky?

- Ako predjedlo som pripravil cviklové pyré s kozím syrom a smotanou podľa receptu od Lívie. Nasledovala tekvicová polievka podľa kamaráta Romana Remiša, za tým som podával teľacie karé a lá Wellington s grilovanou zeleninou a karotkovými zemiakmi podľa Miša Knoška. Ako dezert bola vanilková zmrzlina v kornútiku a k tomu som podával domácu vlastnoručne vyrobenú horúcu čokoládu. Moji hostia sa po večeri učili otvárať šampanské šabľou. Učil ich to môj konškolák a kamoš Aďo Gubány, ktorý sabráž - ako sa to odborne volá - profesionálne vyučuje. Ďuro Mokrý sa sekať šampus neodvážil. Danica Kleinová odsekla hrdlo fľaše na prvý raz. Najviac sa na to tešila Mirka Kalisová. Tej sa to tiež perfektne podarilo. Janka Hospodárova si rovnako ako Ďuro radšej netrúfla. Všetkých však program nadchol svojou eleganciou a výsledným efektom.

Skryť Vypnúť reklamu

Relácia Bez servítky sa nakrúca v domácom prostredí. Vy ste varili na Snowlande... Prečo?

- Bola to z núdze cnosť. Pôvodne som mal variť doma. Deň pred nakrúcaním relácie môj mladší synček Filipko ochorel a chcel som, aby mal domáci komfort a nebol vyrušovaný komplikáciami, ktoré sú bežnou súčasťou nakrúcania. Som veľmi vďačný, že mi Barborka a Jožko Kubincovi vyšli v ústrety a umožnili pracovať v ich kuchyni v hoteli Impozant. Vážim si to.

Ako to vyzerá počas nakrúcania? Pomáha vám niekto s varením?

- Keď som varil v minulej časti relácie doma, všetko som si pripravoval sám. Teraz, keď som varil v hoteli, niekoľko pomocných prác mi uľahčila Majka a Danko, ktorí tam pracujú. Počas nakrúcania sa stalo, že v celej Valči vypadol prúd. Kuchyňa hotela je komplet na elektrinu. Hrozilo dokonca, ak by neobnovili elektrické vedenie, že budem svojim hosťom podávať na sviatočnú večeru chlieb s masťou a cibuľou. To bolo totiž jediné, čo by sme bez elektriny vedeli vykúzliť. Našťastie som zavolal na pár dôležitých miest a energetici pridali do kroku a Valču po polhodine opäť pripojili.

Skryť Vypnúť reklamu

Nezavadzal celý štáb v kuchyni? Predsa len v každej je málo miesta...

- Je to pravda. Na malom mieste sa stretlo veľa ľudí i techniky. Tam, kde obyčajne pracujú traja, teraz sa pohyboval celý štáb. Kameraman, režisér, redaktor, zvukár, plus účinkujúci a personál kuchyne. Mal som šťastie na výborný tím. Celé to režíroval Martinčan Peťo Kaštíl. A s chalanmi sa mi pracovalo senzačne. Vieme, čo môžeme od seba očakávať, a to našu prácu nesmierne urýchľovalo. To, čo divák vidí večer v televízii ako štyridsaťminútovú reláciu, sa nakrúca celý deň. Od deviatej ráno asi do polnoci.

Jedlo koho z partie v relácii vám chutilo najviac, prečo?

- Tentoraz mi najviac chutilo u Mirky Kalisovej, moderátorky Televíznych novín. Mirka je napriek svojmu nízkemu vzrastu veľká šikuľka. Neváha sa pustiť do vysokej gastronómie, čo pri človeku, ktorý nie je vyučeným kuchárom, je mimoriadne obdivuhodné. Varila doma. Večerali sme bravčovú panenku pečenú v kruste s vlašských orechov podávanú s domácimi zemiakovými pusinkami a k tomu hrušku zapečenú so syrom niva. Farebnosť chutí presne podľa môjho gusta. Navyše, Mirka je úžasná hostiteľka.

Budete variť sviatočné menu aj doma?

- Počas Vianoc si varenie vychutnávam azda najviac. Tradičné recepty - žiadne zaváhania. Overená klasika. Kapra nemáme radi, pečiem pstruhy a k tomu podávam domáci zemiakový šalát. Špecialitou je domáci vaječný likér z pravej vanilky. Tú, do tohtoročného likéru mi priniesol priateľ Heňo Krejča zo svojej cesty do Zanzibaru. Juj, ako sa teším.

Čo varíte najradšej?

Najradšej varím z teľacieho mäsa. Ale mám rád aj zeleninové jedlá, prípadne čínsku kuchyňu. Obľubujem recepty starých materí. Z dvoch troch ingrediencií a fantastického korenia vedeli uvariť najlepšie jedlá. Nemyslím iba typickú slovenskú kuchyňu ako halušky či strapačky. Moja prastará mama bola pôvodom Maďarka, neskôr žila na Liptove a potom v Turci. Zmes týchto lokalít dodáva jej receptom neopakovateľnosť, ktorá by si získala každého labužníka.

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty
  2. Mecom ide na zelenú
  3. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  4. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  5. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  6. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  7. Marrákeš je červená perla Maroka
  8. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  9. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať
  10. Predplatné SME.sk len za 29 eur
  1. Plánujete kúpu nehnuteľnosti ? Správajte sa ako investor
  2. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  3. Ak sa chcete zotaviť po Covide, zamerajte sa na podporu zdravia
  4. Union prichádza s novinkami pre diabetológov
  5. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40 % z ceny
  7. Ekologicky sa zeleniť je časom overený hit
  8. Pripomíname dôležitý dátum –31. januára 2022
  9. Vysoká spotreba vody? Môže to byť nepovšimnutý únik vody
  10. 7 predsavzatí, ktoré pomôžu nielen vám
  1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 7 207
  2. Predplatné SME.sk len za 29 eur 6 501
  3. Marrákeš je červená perla Maroka 5 113
  4. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 4 990
  5. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 2 679
  6. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 2 517
  7. Cukrovkári a covid-19 2 417
  8. Vieme, kde získate najlepšie semienka zeleniny 2 266
  9. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom 2 053
  10. Chyby, ktoré robíte pri platbe kartou a ani ste o nich nevedeli 1 799

Blogy SME

  1. Inštitút strategických politík: Srbské referendum o reforme súdnictva posúva Belehrad o krok bližšie k EÚ
  2. Elena Antalová: Dajte myšlienkam pokoj
  3. Boris Vanek: NENÁVISŤ OKOLO NÁS
  4. Rudolf Pado: Inšpirácie z Českej republiky
  5. Vlasta Žampová: Rusko, rusofili Čarnogurskí, náckovia aj neokomunisti.
  6. Miroslav Lukáč: Žiaden Djokovič, žiaden Fico s maskou, žiadna výnimka.
  7. Štefan Vidlár: Scel bych trošičku schudnút
  8. Mária Pálková: Ako ľahko sa človek zmení
  1. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 13 999
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 7 205
  3. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 5 827
  4. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 600
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 355
  6. Miroslav Galovič: Hlbocký (zmrznutý) vodopád. A Jozef Tiso na konci neďalekej kalvárie. 2 404
  7. Tomáš Harustiak: Biblický Exodus Izraelitov z Egypta sa nikdy neodohral 2 338
  8. Milan Buno: 7 knižných tipov: odpočítavanie k bombe, slovenské fantasy, aj kulinárske krimi 2 203
  1. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  3. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  4. Matúš Sarvaš: Prokurátor: Pri čítaní listov na rozlúčku je nemožné neprecítiť slová obete
  5. Valentína Sedileková: Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy
  6. Katarína Pázmányová: Je spoločná manželská posteľ pilierom dobrého manželstva?
  7. Milota Sidorová: Muži sa boja napadnutia, ženy znásilnenia. Bezpečnosť v meste sa týka všetkých
  8. Pavol Koprda: Erik Kaliňák používa rovnaké metódy ako Blaha. Verili by ste jemu alebo vedcom? (rozbor videa)
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Priestor pred Sociálnou poisťovňou všetci poznajú len ako parkovisko

Na vybudovanie námestia nebude stačiť iba úver. Minulý rok bola jeho cena odhadnutá na približne tri milióny eur.


5 h
Ján Jesenský a pretekárky na odkrytom Zimnom štadióne na Podháji.

Martinskí krasokorčuliari chodia zväčša na ľad ako prví, ich tréningy sa začínajú už o šiestej ráno. Ešte donedávna mali k dispozícii len dve hodiny ľadu za týždeň.


9 h
Jednu z najlepších lyžoviačiek zažijete v lyžiarskom stredisku Winter Park Martinky.

V stredisku sa lyžuje v režime OTP a bez kapacitných obmedzení.


RED 9 h
Ilustračná foto

Poľnohospodárstvo v životoch dnešných ľudí nemá miesto. S týmto problémom sa vyrovnávajú aj samotní poľnohospodári.


23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali sa do svahu, ktorý tvorí terénnu pascu.


8 h

Lekár čelí obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.


3 h

Cesta medzi obcami Kostolište a Jakubov je neprejazdná.


20. jan

Československý vlčiak zaútočil odzadu, bez akéhokoľvek varovania.


4 h

Blogy SME

  1. Inštitút strategických politík: Srbské referendum o reforme súdnictva posúva Belehrad o krok bližšie k EÚ
  2. Elena Antalová: Dajte myšlienkam pokoj
  3. Boris Vanek: NENÁVISŤ OKOLO NÁS
  4. Rudolf Pado: Inšpirácie z Českej republiky
  5. Vlasta Žampová: Rusko, rusofili Čarnogurskí, náckovia aj neokomunisti.
  6. Miroslav Lukáč: Žiaden Djokovič, žiaden Fico s maskou, žiadna výnimka.
  7. Štefan Vidlár: Scel bych trošičku schudnút
  8. Mária Pálková: Ako ľahko sa človek zmení
  1. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta? 13 999
  2. Pavel Macko: Vodka a cigary? 7 205
  3. Vanda Tuchyňová: Primátor chce ukázať rešpekt a silu, Žilinu však obracia smerom k Jánovi Slotovi ! 5 827
  4. Michal Porubän: Tak si tu žijeme - poslanec Blaha je zaočkovaný a Žilinka nechce zverejniť zmluvu čo podpísal v Rusku :) 5 600
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 21. Posledné razy, ktoré mi zlomili srdce 4 355
  6. Miroslav Galovič: Hlbocký (zmrznutý) vodopád. A Jozef Tiso na konci neďalekej kalvárie. 2 404
  7. Tomáš Harustiak: Biblický Exodus Izraelitov z Egypta sa nikdy neodohral 2 338
  8. Milan Buno: 7 knižných tipov: odpočítavanie k bombe, slovenské fantasy, aj kulinárske krimi 2 203
  1. Milota Sidorová: Toto mesto v Taliansku založilo Kanceláriu pre čas. Čaká to aj Bratislavu?
  2. Pavol Koprda: Milan Mazurek straší vedľajšími účinkami vakcín. Čo naozaj hovoria dáta?
  3. Lucia Šicková: S týmito 4 krokmi sme zaviedli kultúru feedbacku v našej firme
  4. Matúš Sarvaš: Prokurátor: Pri čítaní listov na rozlúčku je nemožné neprecítiť slová obete
  5. Valentína Sedileková: Podcast, ktorý vám odhalí svet ľudí s poruchami príjmu potravy
  6. Katarína Pázmányová: Je spoločná manželská posteľ pilierom dobrého manželstva?
  7. Milota Sidorová: Muži sa boja napadnutia, ženy znásilnenia. Bezpečnosť v meste sa týka všetkých
  8. Pavol Koprda: Erik Kaliňák používa rovnaké metódy ako Blaha. Verili by ste jemu alebo vedcom? (rozbor videa)

Už ste čítali?