M. Lechan: Najradšej sa hrabem v starých kuchárskych knihách

Regionálny redaktor TV Markíza Marián Lechan sa opäť objavil v relácii Bez servítky. Tentoraz v predvianočnom vydaní a nie z domáceho prostredia, ale z hotela na Snowlande. Nezaprel v sebe vyučeného čašníka a kolegov z Bratislavy ohúril fantastickým menu.

Kuchtík Marián Lechan doma varí bežne, videli ho už aj diváci v relácii Bez servítky.Kuchtík Marián Lechan doma varí bežne, videli ho už aj diváci v relácii Bez servítky. (Zdroj: ARCHÍV ML)

Podľa relácie Bez servítky vyzeráte na domáceho kuchtíka...

- Doma varím bežne, a preto je tréning prirodzenou súčasťou denného varenia. Rád experimentujem, ale najradšej sa hrabem v starých kuchárskych knihách. Tam je poctivá kuchyňa, tam je to, po čom moje srdce piští.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odkiaľ čerpáte recepty do relácie?

- Recepty do relácie som zatiaľ čerpal buď z vlastnej fantázie, alebo z fantázie a kuchárskych kníh mojich kulinárskych priateľov. Buď mi radil Mišo Knoško z najlepšej Martinskej reštaurácie Stará pekáreň, alebo mi pomáhal Martinčan Roman Remiš, ktorý momentálne šéfuje kuchyni v Hoteli Permon v Podbanskom. Mnohé inšpirácie čerpám aj od mojej bývalej spolužiačky Lívie Zvodovej. Po škole odišla do Anglicka, najprv v kuchyni iba pomáhala no dnes je už šéfka sekcie Predjedlá a dezerty v londýnskej reštaurácii Swan. Veľa spolu o receptúrach diskutujeme.

SkryťVypnúť reklamu

Aké recepty ste si od nich požičali do Servítky?

- Ako predjedlo som pripravil cviklové pyré s kozím syrom a smotanou podľa receptu od Lívie. Nasledovala tekvicová polievka podľa kamaráta Romana Remiša, za tým som podával teľacie karé a lá Wellington s grilovanou zeleninou a karotkovými zemiakmi podľa Miša Knoška. Ako dezert bola vanilková zmrzlina v kornútiku a k tomu som podával domácu vlastnoručne vyrobenú horúcu čokoládu. Moji hostia sa po večeri učili otvárať šampanské šabľou. Učil ich to môj konškolák a kamoš Aďo Gubány, ktorý sabráž - ako sa to odborne volá - profesionálne vyučuje. Ďuro Mokrý sa sekať šampus neodvážil. Danica Kleinová odsekla hrdlo fľaše na prvý raz. Najviac sa na to tešila Mirka Kalisová. Tej sa to tiež perfektne podarilo. Janka Hospodárova si rovnako ako Ďuro radšej netrúfla. Všetkých však program nadchol svojou eleganciou a výsledným efektom.

SkryťVypnúť reklamu

Relácia Bez servítky sa nakrúca v domácom prostredí. Vy ste varili na Snowlande... Prečo?

- Bola to z núdze cnosť. Pôvodne som mal variť doma. Deň pred nakrúcaním relácie môj mladší synček Filipko ochorel a chcel som, aby mal domáci komfort a nebol vyrušovaný komplikáciami, ktoré sú bežnou súčasťou nakrúcania. Som veľmi vďačný, že mi Barborka a Jožko Kubincovi vyšli v ústrety a umožnili pracovať v ich kuchyni v hoteli Impozant. Vážim si to.

Ako to vyzerá počas nakrúcania? Pomáha vám niekto s varením?

- Keď som varil v minulej časti relácie doma, všetko som si pripravoval sám. Teraz, keď som varil v hoteli, niekoľko pomocných prác mi uľahčila Majka a Danko, ktorí tam pracujú. Počas nakrúcania sa stalo, že v celej Valči vypadol prúd. Kuchyňa hotela je komplet na elektrinu. Hrozilo dokonca, ak by neobnovili elektrické vedenie, že budem svojim hosťom podávať na sviatočnú večeru chlieb s masťou a cibuľou. To bolo totiž jediné, čo by sme bez elektriny vedeli vykúzliť. Našťastie som zavolal na pár dôležitých miest a energetici pridali do kroku a Valču po polhodine opäť pripojili.

SkryťVypnúť reklamu

Nezavadzal celý štáb v kuchyni? Predsa len v každej je málo miesta...

- Je to pravda. Na malom mieste sa stretlo veľa ľudí i techniky. Tam, kde obyčajne pracujú traja, teraz sa pohyboval celý štáb. Kameraman, režisér, redaktor, zvukár, plus účinkujúci a personál kuchyne. Mal som šťastie na výborný tím. Celé to režíroval Martinčan Peťo Kaštíl. A s chalanmi sa mi pracovalo senzačne. Vieme, čo môžeme od seba očakávať, a to našu prácu nesmierne urýchľovalo. To, čo divák vidí večer v televízii ako štyridsaťminútovú reláciu, sa nakrúca celý deň. Od deviatej ráno asi do polnoci.

Jedlo koho z partie v relácii vám chutilo najviac, prečo?

- Tentoraz mi najviac chutilo u Mirky Kalisovej, moderátorky Televíznych novín. Mirka je napriek svojmu nízkemu vzrastu veľká šikuľka. Neváha sa pustiť do vysokej gastronómie, čo pri človeku, ktorý nie je vyučeným kuchárom, je mimoriadne obdivuhodné. Varila doma. Večerali sme bravčovú panenku pečenú v kruste s vlašských orechov podávanú s domácimi zemiakovými pusinkami a k tomu hrušku zapečenú so syrom niva. Farebnosť chutí presne podľa môjho gusta. Navyše, Mirka je úžasná hostiteľka.

Budete variť sviatočné menu aj doma?

- Počas Vianoc si varenie vychutnávam azda najviac. Tradičné recepty - žiadne zaváhania. Overená klasika. Kapra nemáme radi, pečiem pstruhy a k tomu podávam domáci zemiakový šalát. Špecialitou je domáci vaječný likér z pravej vanilky. Tú, do tohtoročného likéru mi priniesol priateľ Heňo Krejča zo svojej cesty do Zanzibaru. Juj, ako sa teším.

Čo varíte najradšej?

Najradšej varím z teľacieho mäsa. Ale mám rád aj zeleninové jedlá, prípadne čínsku kuchyňu. Obľubujem recepty starých materí. Z dvoch troch ingrediencií a fantastického korenia vedeli uvariť najlepšie jedlá. Nemyslím iba typickú slovenskú kuchyňu ako halušky či strapačky. Moja prastará mama bola pôvodom Maďarka, neskôr žila na Liptove a potom v Turci. Zmes týchto lokalít dodáva jej receptom neopakovateľnosť, ktorá by si získala každého labužníka.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 151
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 8 018
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 751
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 844
  5. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 994
  6. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 873
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 500
  8. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 2 318
  1. Ladislav Boršoš: Konkláve v STVR…
  2. Jakub Cipko: Ak nechcete Matoviča, treba začať robiť!
  3. Ivan Mlynár: Robo, panebožečoťatonapadlo ? Čo to bolo za zostavu v tom Kremli…...mamamia.
  4. Štefan Hrodek: Život v obchoďáku
  5. Ivan Čáni: Robert Fico písal Kaji Kallasovej.
  6. Julius Kravjar: Obmedzená suverenita alebo Kto chce biť, palicu si nájde
  7. Timotej Opálek: Mark Pritchard & Thom Yorke - Tall Tales
  8. Peter Štefãnik: Historické paralely a ich slabé miesta
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 803
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 747
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 390
  4. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 11 173
  5. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 8 914
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 676
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 952
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 810
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  3. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  4. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  5. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  7. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  8. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Podpis zmluvy

Stredoslovenská energetika (SSE) a spoločnosť FUERGY uzatvorili strategickú spoluprácu a prinášajú na trh inovatívne smart energetické riešenie – Infimeo.


Valča nečakane prišla o body.

Líder tabuľky nedokázal na domácej pôde zdolať posledného.


V Lipovci pátrajú po tejto dvojmetrovej drevenej soche.

Okrem drevenej sochy zmizla aj ikonická drevorezba.


2

Zmeny sa dotknú Tatier aj krátkych trás, zľavy ostávajú.


  1. Ladislav Boršoš: Konkláve v STVR…
  2. Jakub Cipko: Ak nechcete Matoviča, treba začať robiť!
  3. Ivan Mlynár: Robo, panebožečoťatonapadlo ? Čo to bolo za zostavu v tom Kremli…...mamamia.
  4. Štefan Hrodek: Život v obchoďáku
  5. Ivan Čáni: Robert Fico písal Kaji Kallasovej.
  6. Julius Kravjar: Obmedzená suverenita alebo Kto chce biť, palicu si nájde
  7. Timotej Opálek: Mark Pritchard & Thom Yorke - Tall Tales
  8. Peter Štefãnik: Historické paralely a ich slabé miesta
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 38 803
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 20 747
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 390
  4. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 11 173
  5. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 8 914
  6. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 8 676
  7. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 952
  8. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 810
  1. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  2. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  3. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  4. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  5. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robert, najlepšia trasa z "Matičky Rusi" by bola cez Bermudy
  7. Marcel Rebro: Fico má strach z Ukrajiny, preto sa klania Putinovi
  8. Radko Mačuha: Fico ide na oslavu začiatku 3 svetovej vojny.

Už ste čítali?