BLATNICA. Repku poľnohospodári začali pestovať v posledných rokoch vo väčších výmerách pre jej výhodnosť a vhodnosť do našich klimatických podmienok. Už jedenásť rokov produkuje Poľnohospodárske družstvo Gader Blatnica za studena lisovaný olej a výsledkom je kvalitný stolový olej.
Spracúvajú to, čo iní posúvajú ďalej
V rámci poľnohospodárskych podnikov v Turci je to jediný výrobca oleja z repky olejnej, väčšinou majú poľnohospodári uzavreté zmluvy s ďalšími výrobcami olejov, hlavne s Palmou. Na priamy export repku turčianski poľnohospodári neponúkajú.
„Olej predávame v predajni mäsa a distribuujeme ho do škôl, škôlok, pekární v turčianskom regióne," hovorí predsedníčka blatnického družstva Zlata Holubová. Mesačne vyrobia okolo 10 tisíc litrov oleja, ročne spracujú 350 ton repky.
Spracovanie semien repky vo výrobni. FOTO: AUTORKA
Repka vykrýva hluché obdobie
V Turci poľnohospodári sadia z dvoch tretín ozimnú repku, z jednej tretiny jarnú. V regióne máme vysiatych 2 300 hektárov repky olejnej. „Výlisky z jej spracovania sa používajú ako prísada do kŕmnych zmesí. Ďalej je repka vhodná aj ako predplodina namiesto zemiakov a repy, ktorých plochy sa v našom regióne značne zredukovali," uviedla Eva Lettrichová riaditeľka RPPK v Martine.
„Repka olejná je háklivá a vysoko nákladová plodina, avšak pri optimálnych pôdno-klimatických podmienkach je ekonomicky efektívna pre priaznivejšie speňažovanie ako ostatné pestované plodiny. Vykrýva tiež v plánoch prvovýroby výpadok pestovania zemiakov a repy," pokračuje riaditeľka potravinovej komory.
Dôsledky povodní ešte úradujú
Úroda tohto roku nebude najlepšia. „Jeseň bola mokrá, k zlému prezimovaniu prispela aj mrazivá zima bez snehu," predpovedá Z. Holubová.
„Najmä pre podmáčanie pôdy z augustových záplav nebolo možné osiať v jeseni plochy repky ozimnej na plánovanej výmere. Výpadok predstavuje 20 – 30 percent a táto plocha sa bude dosievať v tomto roku repkou jarnou. Aj časť vysiatej repky ozimnej bude nutné vyorať práve z dôvodu podmáčania, čo malo za dôsledok horšie zakorenenie a prezimovanie rastlín," prognózuje E. Lettrichová.
Repka už v súčasnosti nezaujíma len potravinárske podniky, ale používa sa aj pri výrobe biopaliva. U nás sa pestuje repka olejná hlavne ako surovina na výrobu oleja.
Hotový produkt. FOTO: AUTORKA
VÝROBA OLEJA V PD GADER BLATNICA
Semeno repky olejnej sa lisuje za studena, pri ktorom vzniká surový olej a výlisok. Tie sa používajú do kŕmnych zmesí a surový olej ide ďalej na spracovanie do fyzikálnej odparky. Cesta oleja potom pokračuje do reaktora, kde sa bieli a filtruje. Odtiaľ ide na dlhocestnú a kratkocestnú odpárku, tam sa od oleja oddelia ešte mastné kyseliny a tým vzniká jedlý olej. To je už vlastne hotový produkt, ktorý družstevníci plnia do 3 a 5 litrových obalov.