MARTIN. Zubom a zubnej sklovine škodia najmä kyslé potraviny a nápoje, ktoré sú súčasťou nášho každodenného jedálnička. Touto témou sa stomatologickí odborníci a zubní lekári zaoberajú dnes na šestnástom ročníku konferencie Šubjakov deň, ktorá sa koná v Univerzitnej nemocnici v Martine (UNM) pod záštitou dekana Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine Jána Danka a riaditeľa UNM Juliána Hamžíka.
„Patrí sem napríklad ocot, dressing, acidofilné prípravky, sýtené vody, kolorované nápoje, džúsy, ovocné šťavy, to sú všetko kyslé nápoje," vymenoval niektoré potraviny, ktoré môžu pôsobiť za zubnú sklovinu zle predseda Slovenskej stomatologickej spoločnosti Vladimír Javorka. „Ústna dutina má svoje obranné prostriedky, to sú sliny. To, či sa vyvinie poškodenie skloviny, závisí od pomeru medzi atakujúcimi faktormi (kyselinami) a obrannými schopnosťami organizmu. Hoci všetci konzumujeme kyslé nápoje, poškodenie sa vyvinie len u niekoho," vysvetľuje Vladimír Javorka. Zle pôsobia na sklovinu aj všetky sýtené, ovocné i energetické nápoje. Medzi najhoršie patria tie nápoje, v ktorých je naviac ešte aj cukor.
Konzumácie kyslých jedál a nápojov sa však nemusíte vzdávať. Treba si zapamätať jednoduché pravidlo ako poškodeniu zubov predchádzať. „Po konzumácii sladkých jedál treba čistiť zuby okamžite a pri kyslých jedlách treba vypláchnuť ústa čistou vodou a počkať 45 minút, kým sa sklovina akoby vyhojí a až potom si môžeme vyčistiť zuby zubnou kefkou," poskytol rady profesor a predseda Slovenskej stomatologickej spoločnosti Vladimír Javorka.