Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Veľká noc – čas očisty, pokory, oslavy prírody

S končiacim sa pôstom sa blíži veľkonočné obdobie, ktorým si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Predchádzalo Veľkej noci, ktorá sa ako najvýznamnejší a najstarší kresťanský sviatok slávi prvú nedeľu o prvom splne od jarnej r

Vítanie jari a rozlúčka so zimou v Múzeu slovenskej dediny spojená s veľkonočnými trhmi a vystúpením DFS Turiec pri Juniorklube v Martine.Vítanie jari a rozlúčka so zimou v Múzeu slovenskej dediny spojená s veľkonočnými trhmi a vystúpením DFS Turiec pri Juniorklube v Martine. (Zdroj: Filip Lašut)

S končiacim sa pôstom sa blížilo veľkonočné obdobie, ktorým si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Predchádzalo Veľkej noci, ktorá sa ako najvýznamnejší a najstarší kresťanský sviatok slávi prvú nedeľu o prvom splne od jarnej rovnodennosti. Preto nie je každý rok Veľká noc v ten istý deň.

Veľkonočné obdobie malo svoj pravidelný opakujúci sa sled dní a sviatkov, počas ktorých sa dodržiavali predpísané i nepísané úkony a obyčaje, a ktoré sa spájali s rozličnými príležitostnými jedlami.

Skryť Vypnúť reklamu

Vŕbové prútiky zastokli za obraz

Na Púčkovú nedeľu, ktorá bola tri nedele pred Veľkou nocou, navarili gazdiné vo Folkušovej, Polerieke, Priekope a aj v ďalších turčianskych obciach púčky – cestovinové valčeky s makom. Koniec zimy, ktorá bývala v Turci zvyčajne veľmi dlhá a studená, ohlasovalo vynášanie Moreny – na Smrtnú nedeľu, ktorá bola dve nedele pred Veľkou nocou.

Na Kvetnú nedeľu, ktorá pripomína vstup Ježiša Krista do Jeruzalemu a je znamením prvých objavujúcich sa kvetov, si ľudia nosili do kostola rozvinuté vŕbové prútiky, ktoré po návrate domov zastokli za obraz alebo za hradu na povale. Mali pomáhať proti búrke a slúžiť aj na liečenie chorých. V ten deň sa tiež chodilo so stromčekom ozdobeným farebnými stužkami a vajíčkami. Na Kvetnú nedeľu varili v Polerieke, Priekope a v ďalších turčianskych obciach strukoviny, v Laskári najmä hrach a bôb. Nesmela sa variť kapusta, pretože by potom na poli vyháňala do kvetu.

Skryť Vypnúť reklamu

Gazdiné vydrhli domy dočista

Pred blížiacim sa sviatkom Veľkej noci sa venovala mimoriadna pozornosť vzhľadu domácnosti. Gazdiné vyniesli z domu nábytok a vydrhli ho vodou – najčastejšie pri potoku. Steny v dome obielili, hlinené podlahy nanovo vymazali, drevené dlážky vyrajbali. Umyli okná, do izby, prípadne kuchyne doniesli čistý nábytok, do strožljakov dali novú výplň, seno alebo slamu, a prezliekli obliečky na perinách a podhlavniciach.

Na Zelený štvrtok sa varili polievky

Na Zelený štvrtok, ktorý sa svätil pri príležitosti Večere Pánovej, sa obvykle varili rôzne polievky alebo prívarky zo zeleniny, ktorá kvitne. V Beniciach varievali jedlá zo strukovín. Rozšírená bola tiež pôstna polievka z bryndze, zriedkavejšie z tvarohu, cibule a čierneho chleba pokrájaného na smidky. Ďalej sa v Turci varila mliečna polievka alebo zemiaková, polievka zo zeleniny a jarných byliniek, prívarky zo šťavela alebo mladého šalátu spolu s vajíčkami uvarenými natvrdo.

Skryť Vypnúť reklamu

Veľký piatok bol veľkým pôstnym dňom

Podobne ako na Popolcovú stredu, aj na Veľký piatok sa dodržiaval prísny pôst, dokonca bol oveľa prísnejší. Veľký piatok, keď si kresťania pripomínali smrť Ježiša Krista, bol prísnym pôstnym dňom predovšetkým v prostredí evanjelikov, z ktorých poniektorí pili iba vodu. V tento deň sa končilo čítanie pašií. Od Veľkého piatku do Bielej soboty do 10. hodiny sa prestalo zvoniť, v katolíckych kostoloch boli zvony zaviazané. Do ich rozviazania sa nemal zakladať oheň ani variť. Jedlo sa len raz za deň, najčastejšie polievka z predchádzajúceho dňa, prípadne chlieb so syrom a podobne. V Lipovci mali na Veľký piatok ryby alebo mliečne jedlo.

Lepšia múka na sviatočné koláče

K tradičným veľkonočným jedlám patrili koláče – veľkonočné pečivo, na ktoré si gazdinky už vopred odkladali lepšiu múku, vajíčka, maslo, smotanu, orechy, mak. S prípravami na veľkonočnú hostinu začali gazdinky už na Bielu sobotu, teda v deň, keď bol Ježiš Kristus pochovaný. Od skorého rána piekli čerstvý chlieb a rozličné koláče, predovšetkým veľkonočného baránka, teda neplnený koláč pečený v špeciálnej hlinenej forme s reliéfom baránka. Na rad sa dostali makovníky, orechovníky, tvarožníky, aj koláč zhotovený z troch alebo štyroch pletencov kysnutého cesta. Z toho istého cesta bol obľúbený okrúhly koláč – baba, ktorý v Beniciach gazdiná po upečení pováľala po žite a dala ho žobrákovi, aby vždy mala toľko všetkého, aby mohla rozdávať.

Na Bielu sobotu voňala šunka

Úderom rozviazaných kostolných zvonov o 10. hodine sa mohla na Bielu sobotu začať variť šunka, ktorá patrila k tradičným veľkonočným jedlám. Z východu na západ, z juhu na sever, od Krpelian po Sklabiňu, od Vrútok cez Turčiansky Sv. Martin až po Hornú Štubňu či Vrícko – všade, tak v katolíckych, ako aj v evanjelických domácnostiach varili vo veľkých hrncoch šunku, ktorú chystali nielen pre domácich, ale aj pre kúpačov a hostí. Šunku nechali po uvarení postupne vychladnúť vo vode, v ktorej sa varila. Zostala tak šťavnatá.

Jahňa patrí k veľkonočným rituálom

Okrem šunky sa v Turci varievali domáce údené klobásky a typickým mäsitým veľkonočným jedlom bolo pečené a zvyčajne aj plnené jahniatko alebo kozľa. Jahňa patrilo k starožidovským veľkonočným rituálnym pokrmom a do európskych kultúr sa dostalo prostredníctvom kresťanstva.

Vajíčka farbili žitom i kávou

Vajíčko predstavovalo zárodok nového života a zároveň prebudenie sa celej prírody. Preto boli symbolom života i darčekom pre kúpačov na Veľkonočný pondelok. Zdobili ich rozličnými spôsobmi. V Turčianskom Sv. Martine varili vajíčka zvyčajne v odvare z cibuľových šupiek, v Priekope v odvare z cibuľových šupiek, dreva alebo rôznych koreňov, v Hornom Jasene v odvare z ozimín, z ktorých získali krásnu jasnozelenú farbu. V Trebostove používali na farbenie vajíčok odvar zo sena, cibuľových šupiek alebo maku. V Belej farbili vajíčka aj odvarom z ďateľliny, žita a kávy.

Na raňajky boli koláče

Na Veľkonočnú nedeľu sa na raňajky jedli koláče s bielou kávou, v Lipovci jedli veľkonočný koláč – barančeka. Na obed bola mäsová polievka, údené mäso, zemiaky, vajíčka, chren alebo pečená jahňacinka so zemiakmi.

Turcom sa ozýval krik nastrašených dievčat

Na Veľkonočný pondelok, keď sa po dedinách a mestečkách ozýval krik naozaj alebo len naoko vystrašených dievčat a smiech kúpačov, hádzali v Beniciach škrupiny z vajíčok na mladú kapustu, aby narástla veľká. V Priekope zobrali z veľkonočnej šunky kosť a zapichli ju do zeme, aby sa zbavili krtkov a aby v záhrade narástli veľké kapustné hlavy. V Belej dávali škrupiny z veľkonočných vajíčok na priesadu, aby dobre rástla.

Kysnutý makový závin

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, 15 g droždia, 30 g cukru, 30 g stuženého tuku, 1 žĺtok, štipka soli, mlieko, masť na vymastenie plechu

Plnka: 180 g maku, 150 g práškového cukru, 1 dl vody, citrónová kôra

Postup: Do preosiatej a na izbovú teplotu ohriatej múky pridáme droždie zmiešané s curkom, žĺtok, štipku soli a podľa potreby mlieko tak, aby sme vypracovali vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Na múkou posypanej drevenej table cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, a potrieme plnkou. Stočíme, preložíme na vymastený plech, potrieme maslom a necháme ešte chvíľu kysnúť, potom vložíme do rúry a upečieme.

Plnka: Cukor, ktorý sme zaliali vodou, necháme zovrieť, pridáme zomletý mak, postrúhanú citrónovú kôru, premiešame a podusíme do zhustnutia.

Podľa knihy Z turčianskej kuchyne od Zory Mintalovej-Zubercovej spracovala: V. LEGERSKÁ

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 24 131
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 870
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 796
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 895
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 9 825
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 519
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 015
  9. Po Slovensku na motorke 5 245
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 227
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Dnes sa slávnostne otvorila vrútocká časť cyklotrasy, ktorá spája Martin a Vrútky.

Na cyklotrase, ktorá spája mestá Martin a Vrútky to dnes poriadne žilo. Vrútočania slávnostne otvorili vrútockú časť cyklotrasy. Prítomná bola aj predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja, Erika Jurinová.


47m
Plánované operácie sa rozbehli aj v Univerzitnej nemocnice v Martine.

Aktuálne najviac pacientov čaká na ortopedické operácie. V Univerzitnej nemocnici Martin sa zoznam čakateľov na výmenu bedrového kĺbu aktuálne šplhá k číslu deväťsto.


10 h
Prvoligový tím HK Martin sa postupne profiluje.

Tím HK Martin postupne formuje káder na novú sezónu.


7 h
Hodina slovenčiny v kúpeľnom parku v Turčianskych Tepliciach.

Pribúdajú svadby i rodinné oslavy.


10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Zrazená osoba utrpela doposiaľ nezistené zranenia.


SITA 23 h

Predškoláka musel previezť vrtuľník.


8 h

Varil v michelinských reštauráciách, aj pre arabského princa. Teraz sa usadil v Nitre, v hoteli Capital na Farskej ulici, a buduje si tu kuchyňu presne podľa svojich predstáv.


re 14. jún

Už ste čítali?