VRÚTKY. V miestnom pohostinstve Domovina sa uskutočnil prvý ročník súťaže vo varení halušiek. Oproti vlaňajšiemu nultému sa počet súťažiacich zdvojnásobil. Na slovenskom národnom jedle si tak pochutilo 6 tímov.
Varili aj najmenší
V štvorčlenných družstvách sa nikto neulieval. S rajbaním zemiakov či krájaním pažítky pomáhali aj deti. Pre tie bol v priebehu dňa pripravený bohatý program. Svoje sily si zmerali v jedení chrumiek, v pití kofoly či v závode s lyžičkou a vajcom.
Dobré halušky sa musia „kĺzať“
Trojčlenná porota nikomu nenadŕžala. Za rozvarené či málo slané halušky strhávali body. Pri hodnotení gurmánskej špeciality sa taktiež zameriavali aj na celkový estetický dojem pokrmu. „Dobré halušky sa musia kĺzať dolu krkom. Tie najlepšie mi však dokáže pripraviť len moja manželka,“ povedal jeden z porotcov, podnikateľ Jozef Karak. Okrem varenia a jedenia obľúbeného jedla sa taktiež pretekalo v konzumácii metrového korbáča a v pití piva.
Víťazstvo vďaka domácej bryndze
Víťazom tohtoročnej Vrútockej bryndzovej halušky sa napokon stal tím Domček. Rodiny Polereckých a Kraľovaneckých sa prvému miestu potešili a pre túto udalosť si vyrobili aj tričká. „Do súťaže sme sa zapojili po prvý raz a víťazstvo sme vôbec nečakali. Možnože sme vyhrali aj vďaka našej domácej bryndze a dobrej nálade,“ povedala za celé družstvo Mária, ktorá sa už teraz teší na druhý ročník súťaže.
Autor: Viera Ružinská