Piatok, 19. august, 2022 | Meniny má Lýdia

Nezameniteľnú chuť turčianskemu pivu dodáva práve voda

Prívržencom slávneho martinského piva svitá na lepšie časy. Na pôde metropoly Turca sa opäť formuje výroba tohto zlatistého moku. Victoria, ako sa pivo volá, chce nadviazať na dávnu tradíciu Turčianskeho piva.

Slady. Ondrej Čuraj predstavuje jednu z výrobných surovín piva - obilné slady.Slady. Ondrej Čuraj predstavuje jednu z výrobných surovín piva - obilné slady. (Zdroj: Jana Kovalčíková)

O jeho výrobe, chuti a osobitostiach hovoríme so sládkom minipivovaru a konateľom hotela Victoria v Martine Ondrejom Čurajom.

Čo bolo hlavným dôvodom, prečo ste sa rozhodli začať vyrábať pivo?

- Myšlienka vyrábať domáce pivo vznikla už dávnejšie. Keďže som vyštudoval chemicko-technologickú fakultu, mám k týmto veciam blízko. Sledujem však vývoj s pivami a zisťujem, že všetky pivá majú veľmi podobnú chuť. Vieme, že regionálna sieť pivovarov zanikla a týkalo sa to aj miestneho piva, ktoré bolo veľmi populárne.

SkryťVypnúť reklamu

Ale Martiner neskončil. Kúpila ho spoločnosť Heineken a naďalej ho vyrába v Hurbanove.

- Áno, ale pri jeho výrobe sa nepoužíva martinská voda a originalitou piva je práve miestna voda. Pri víne je základom tzv. teruar – teda že hrozno musí pochádzať z určitej oblasti, a to víno je potom nenapodobniteľné. Podobné je to aj s pivom. Také pivo, ako uvaríme tu v Martine, neuvaria o 200 kilometrov ďalej práve kvôli vode.

Martiner má bohatú tradíciu. Chceli by ste na ňu nadviazať?

- Skromne sa považujeme za pokračovateľov tradície turčianskeho pivovarníctva, aj keď v menšom rozsahu. V hoteli máme nový pivovarnícky salón, kde máme vyvesené dobové fotografie starého pivovaru, jeho zakladateľa Jozefa Capka Znievskeho z Kláštora pod Znievom. Takže fajnšmekri si prídu na svoje aj po historickej stránke.

SkryťVypnúť reklamu

pivovar2_web.jpg

Tu sa varí pivo. Pivovarnícky salón zdobia tanky, v ktorých sa varí pivo. FOTO: ARCHÍV OC

Ako dlho sa už vareniu piva venujete?

- Už niekoľko rokov, intenzívne. Mal som domáci minipivovar, na ktorom som si otestoval receptúry, technológiu i kvalitu turčianskej vody. Zistil som, že to pivo je veľmi pitné, chutné a pozitívne ohlasy mám aj od ľudí, ktorým som ho dával na ochutnávku. Dokonca sme uspeli aj v celoslovenskej súťaži minipivovarov v auguste minulého roku, na ktorej sme získali v rámci slovenských výrobcov striebornú pivnú korunku. To ma utvrdilo v tom, že tá cesta je správna.

Tak nám predstavte vaše pivo. O aké receptúry sa opierate?

- Naše pivo sa volá Victoria. Najtradičnejšie je Victoria Pils, pivo plzenského typu. Pôvod má v Plzni, zaujímavosťou však je, že prvýkrát ho navaril v 19. storoí bavorský sládek. Špecifické je tým, že dovtedy sa varili pivá vrchným kvasením a tu sa prvýkrát použilo spodné kvasenie. Všetky pivá, ktoré robíme, sú varené tradičnou technológiou a výhradne zo základných surovín, bez akýchkoľvek prísad a tým sa odlišujeme od priemyselných pivovarov. Naše pivá sú nefiltrované, nepasterizované, to znamená, že nesú v sebe všetky extraktívne látky, ako sacharidy, bielkoviny, polyfenoly, živice, silice, antioxidanty, ale všetko na prírodnej báze.

SkryťVypnúť reklamu

Aké sú základné suroviny, z ktorých sa pivo vyrába?

- Sú to obilné slady, chmeľ, ktorý berieme z Čiech, voda a ušľachtilé kmene kvasiniek. Používame rôzne druhy sladov, ktoré sa líšia rôznou farbou, vôňou a obsahom. Podľa toho sa potom rozlišujú aj druhy pív.

Už ste spomenuli, že voda zohráva nezameniteľnú úlohu pri výrobe piva. Skúsme teda povedať, čím je turčianska voda výnimočná?

- Viac ako 90 percent obsahu piva tvorí voda, takže voda je dosť dôležitá. Turčianska voda má veľmi dobrú štruktúru aniónov a katiónov, je mikrobiologicky a chemicky čistá, bez chlórovania, bez cudzích chutí a vôni. A to všetko sa v pive priaznivo prejaví.

Poďme k samotnej výrobe piva. Ako dlho trvá?

- Stáva sa mi, že varím pivo a ľudia sa pýtajú, či môžu večer okoštovať. Tak im odpoviem, že môžu, ale večer až o mesiac. Varný proces trvá desať hodín. Vstupujú tu základné suroviny – voda a slad, čim získame „sladinu“ a v závere pridáme chmeľ. Potom sa „mladina“ požadovanej stupňovitosti ešte bez obsahu alkoholu presúva do „tankov“, kde sa prudko schladí na zákvasnú teplotu. Pridajú sa kvasinky a naštartuje sa proces hlavného kvasenia. Samotná výroba piva trvá asi mesiac – varenie 10 hodín, týždeň hlavného kvasenia, týždeň dokvasovania, dva týždne až štyri týždne ležania. Takto to vyzerá veľmi jednoducho, ale v skutočnosti je to veľmi zložitý a náročný biochemický proces s veľmi presnými pravidlami.

Vyrábate aj nejaké špeciality?

- Pravidelne vyrábame 12 stupňové Victoria Pils a trinásťstupňové Victoria tmavé. Špecialitou je 15-stupňový tmavý Doppelbock. Nedávno sme spustili na výčap aj pšeničné pivo Weizenbier 13°. Jeho podstatou je pšeničný slad a vrchné kvasenie, čím sa výrazne odlišuje od ležiakov. Dá sa povedať, že je to svieže letné pivo s výraznou chuťou a vôňou po citrusových plodoch. V krátkom čase sa objaví aj Red Ale, tradičné pivo britských ostrovov a po lete 18° čierny Porter, ktorý určite zahreje.

Dostane sa pivo aj do obchodov? Kedy a kde ho budú môcť návštevníci ochutnať?

- Na distribúciu do obchodov nie sme prispôsobení a to ani nebol náš cieľ. Varíme pivo pre lokálnu klientelu a hotelových hostí. Pivovarnícky salón s čapovaním piva priamo z tankov trvale otvoríme od 1. júla a samozrejme naše domáce pivá sú už denne k dispozícii v našej reštaurácii.

Ako je to s nealkoholickým pivom?

- Nealkoholické pivo nebudeme robiť. Tam by už museli vstupovať určité chemické postupy súvisiace s odstraňovaním alkoholu a to už nie je naša cesta.

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Veterány sú symbolom Kuby. Hemingway ich vlastnil sedem
  3. Hyundai štartuje na Slovensku unikátny Hyundai Plogging Run
  4. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  5. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  6. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  7. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  8. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  1. Veterány sú symbolom Kuby. Hemingway ich vlastnil sedem
  2. Hyundai štartuje na Slovensku unikátny Hyundai Plogging Run
  3. Shell myslí na slovenské komunity
  4. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  5. Čakáte bábätko? Union má preň nachystané veľké množstvo výhod
  6. Agrokomplex 2022
  7. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  8. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 38 334
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 24 113
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 12 150
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 6 734
  5. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 4 491
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 4 204
  7. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 3 640
  8. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou 2 488

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Zasek zle
  2. Olívia Lacenová: Priplatíme si za letenky? Šéf Ryanairu v tom má jasno
  3. Michala Guľasová: Anna Metisová – Daj každému dňu šancu – knižná recenzia
  4. Helena Smihulova Laucikova: Kufor
  5. Věra Tepličková: Ďalšia bomba alebo Keď Matovič už ani nespí...
  6. Martin Majzlan: Mestá krvi, otrokov a obchodu
  7. Peter Slamenik: Panelákoví psíčkari
  8. Jan Pražák: Mezi matkou a partnerkou
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 13 746
  2. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 7 626
  3. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 544
  4. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 146
  5. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 3 958
  6. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 939
  7. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 874
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (12. - 18.8.1922) 3 436
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Príprava na novú sezónu sa prehupla do ďalšej fázy.

Hokejisti musia aktuálne zvládať aj dvojfázové tréningy.


12 h
Ilustračné foto.

Posledný európsky zatykač pribudol koncom júla.


15 h
Turčianske Teplice sa chcú v čo najkratšom čase vrátiť do prvej triedy.

V druhej triede bude tak ako v predchádzajúcom ročníku štartovať sedem tímov a rovnaký je aj hrací model. Vo vlaňajšej sezóne sa z postupu tešili až dva celky Kláštor a Ďanová, pričom z prvej triedy vypadli Turčianske Teplice.


17. aug
Premiéra filmovej novinky bude už 18. augusta.

Scenár horúcej letnej komédie je založený na skutočných udalostiach.


17. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Väčšina nezvestných sa skrýva, pretože je na nich vydaný príkaz na zatknutie.


16. aug

Jedna z hľadaných osôb uniká pred spravodlivosťou od roku 1999.


17. aug

Páchateľa zadržali niekoľko hodín po čine.


17. aug

Mladý Sihelňan mal novú motorku len tri dni.


17. aug

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Zasek zle
  2. Olívia Lacenová: Priplatíme si za letenky? Šéf Ryanairu v tom má jasno
  3. Michala Guľasová: Anna Metisová – Daj každému dňu šancu – knižná recenzia
  4. Helena Smihulova Laucikova: Kufor
  5. Věra Tepličková: Ďalšia bomba alebo Keď Matovič už ani nespí...
  6. Martin Majzlan: Mestá krvi, otrokov a obchodu
  7. Peter Slamenik: Panelákoví psíčkari
  8. Jan Pražák: Mezi matkou a partnerkou
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 13 746
  2. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 7 626
  3. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 544
  4. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 146
  5. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 3 958
  6. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 939
  7. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 874
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (12. - 18.8.1922) 3 436
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?

Už ste čítali?