MARTIN. Jeho súčasťou sú počas celého dňa (podujatie sa končí okolo šestnástej hodiny) vystúpenia dedinských folklórnych skupín, ktoré návštevníkov zavedú do minulosti a pripomenú činnosti, ktoré na slovenskom vidieku v tomto jesennom období súviseli so zberom a spracovaním zemiakov, ale aj ostatných plodín.
V podaní folklórnych skupín z Podhradia a Drotár z Dlhého Poľa uvidia,ako sa tlačila kapusta, čistili jabĺčka na sušenie, piekli zemiaky na poli, spracovával sa ľan. V programe sa predstaví aj folklórny súbor Turiec z Martina a ľudová hudba z Podhradia.
Počas dňa budú v celom areáli voňať pripravované zemiakové jedlá - zemiaky pečené v pahrebe, zemiakové placky, posúchy – podplamenníky, liptovské droby, ktoré budete môcť ochutnávať. Návštevníci môžu ochutnať aj rôzne čaje z byliniek pestovaných v našich záhradkách a budú sa môcť zapojiť aj do súťaže o zemiak najzaujímavejšieho tvaru a súťaže v jedení zemiakovej baby. V tvorivej dielni si deti môžu zhotoviť pečiatky zo zemiakov, postavičky z makovíc a gaštanov, šípkové retiazky i voňavé vrecúška z byliniek. V priebehu dňa sa predstavia sa aj ľudoví výrobcovia a o 13. 30 h. sa bude konať ev. a. v. služby Božie v kostole z Rudna.
Autor: V.Legerská