Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Školské jedálne v Turci nakupujú hydinu väčšinou doma alebo z Čiech

Väčšina detí v Nitrianskom kraji dostáva na tanier kurčatá aj zo zahraničia, ktorých pôvod môže byť otázny. Zisťovali sme, akú hydinu preferujú v niektorých jedálňach v Turci.

Obed. V jedálni Materskej školy na Ul. Pavla Mudroňa tiež uprednostňujú slovenské výrobky.Obed. V jedálni Materskej školy na Ul. Pavla Mudroňa tiež uprednostňujú slovenské výrobky. (Zdroj: Jana Kovalčíková)

MARTIN, VRÚTKY, SKLABIŇA. Len päť percent školských jedální uprednostňuje hydinu zo Slovenska. Vyplýva to z kontroly pracovníkov Únie hydinárov Slovenska, ktorí si takto posvietili na Nitriansky kraj.

V novom roku prídu aj do Turca

Hydinári tvrdia, že pôvod zahraničnej hydiny je mnohokrát otázny a kvalita výrobkov je nízka, čo dokazujú aj kontroly a rozbory veterinárov. „Zatiaľ sme kontrolovali v spolupráci s košickou Hyzou len Nitriansky kraj, tam sme zistili, že len 5 percent jedální používa slovenské mäso, čo je horšie, ako boli naše očakávania. V decembri plánujeme dokončiť kontrolu v Trnavskom a Bratislavskom kraji,“ uviedol Daniel Molnár riaditeľ Únie hydinárov Slovenska. V budúcom roku podľa neho prídu na rad aj školské jedálne v Žilinskom kraji.

Skryť Vypnúť reklamu

Záujem je aj o ovocný a mliečny program

Jedálne školských zariadení v Turci si podľa našich informácií väčšinou dávajú pozor na pôvod hydiny. V mnohých sa ujal aj mliečny a ovocný program.

„Už dávno neberieme z Poľska, ani Brazílie. Vyslovene uprednostňujeme hydinu od slovenského výrobcu, občas zoberieme české kurence,“ povedala Eva Kišidajová vedúca jedálne v Materskej škole vo Vrútkach na Ulici francúzskych partizánov. Vo vrútockej jedálni sa stravuje okolo 65 detí, každý deň deti dostávajú aj mlieko či ovocie.

Prevláda slovenský a český výrobca

Iné jedálne podľa našich informácií zase spolupracujú s firmou, ktorá im sprostredkúva tovar rôzneho pôvodu. „Berieme od jednej firmy a akú hydinu nám sprostredkuje, takú si zoberieme. Pôvod býva rôzny,“ povedala Zlata Habrdová z Materskej školy Aurela Stodolu v Martine. Všetky deti sú tiež zapojené v mliečnom a ovocnom programe.

Skryť Vypnúť reklamu

V Materskej škole so Základnou školou v Sklabini, kde sa stravuje 42 detí, uprednostňujú výhradne slovenskú hydinu.

Podľa našich informácií aj najväčšie jedálne v Martine uprednostňujú slovenskú hydinu, občas dostanú od dodávateľa aj kurčatá českého pôvodu.

Vedúci jedální však zároveň dodávajú, že jediným slovenským výrobcom hydiny je Hyza a propagovanie slovenských kureniec je pre nich reklama.

ČO NA TO HYGIENA?

Regionálny úrad verejného zdravotníctva má prehľad o dodávateľoch hydiny do školských zariadení. Skontrolovať, či v jednotlivých jedálňach prevláda dodávka domácej alebo zahraničnej hydiny, by si vyžadovalo viac času.

Každé školské stravovacie zariadenie, ktoré poskytuje prípravu pokrmov pre deti a mládež zabezpečuje výrobu pokrmov z potravín dodávaných externými alebo internými dodávateľmi. Ich výber podlieha prísnym kritériám, to znamená, že musia spĺňať kvalitu výrobkov a spoľahlivosť dodávateľa. Činnosť im musí odsúhlasiť príslušný úrad verejného zdravotníctva a Štátna veterinárna a potravinová správa im musí prideliť veterinárne číslo na prevádzku, skladovanie a obchodovanie s nimi.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 980
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 878
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 422
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 672
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 12 402
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 12 086
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 461
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 413
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 674
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 405
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Primár pľúcnej kliniky sa infikoval od kolegu. Dúfa, že sa bude môcť čím skôr vrátiť do práce.

Pri strete auta so zverou dochádza aj k zraneniam posádky

Dopravné nehody s lesnou zverou sú prakticky zriedkavé. Keď k nim ale dôjde, neskončí sa to len usmrtením zvieraťa a zničením auta, ale dochádza aj k zraneniam posádky.

Zničené BMW po nedávnej zrážke s jeleňom.

Sahajdovi nový tartan šťastie nepriniesol

Ostrý pretekársky krst nového atletického štadióna dopadol veľmi dobre. Menili sa na ňom slovenské historické tabuľky v behu na 10 000 metrov.

Tibor Sahajda.

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?