MARTIN, VRÚTKY, SKLABIŇA. Len päť percent školských jedální uprednostňuje hydinu zo Slovenska. Vyplýva to z kontroly pracovníkov Únie hydinárov Slovenska, ktorí si takto posvietili na Nitriansky kraj.
V novom roku prídu aj do Turca
Hydinári tvrdia, že pôvod zahraničnej hydiny je mnohokrát otázny a kvalita výrobkov je nízka, čo dokazujú aj kontroly a rozbory veterinárov. „Zatiaľ sme kontrolovali v spolupráci s košickou Hyzou len Nitriansky kraj, tam sme zistili, že len 5 percent jedální používa slovenské mäso, čo je horšie, ako boli naše očakávania. V decembri plánujeme dokončiť kontrolu v Trnavskom a Bratislavskom kraji,“ uviedol Daniel Molnár riaditeľ Únie hydinárov Slovenska. V budúcom roku podľa neho prídu na rad aj školské jedálne v Žilinskom kraji.
Záujem je aj o ovocný a mliečny program
Jedálne školských zariadení v Turci si podľa našich informácií väčšinou dávajú pozor na pôvod hydiny. V mnohých sa ujal aj mliečny a ovocný program.
„Už dávno neberieme z Poľska, ani Brazílie. Vyslovene uprednostňujeme hydinu od slovenského výrobcu, občas zoberieme české kurence,“ povedala Eva Kišidajová vedúca jedálne v Materskej škole vo Vrútkach na Ulici francúzskych partizánov. Vo vrútockej jedálni sa stravuje okolo 65 detí, každý deň deti dostávajú aj mlieko či ovocie.
Prevláda slovenský a český výrobca
Iné jedálne podľa našich informácií zase spolupracujú s firmou, ktorá im sprostredkúva tovar rôzneho pôvodu. „Berieme od jednej firmy a akú hydinu nám sprostredkuje, takú si zoberieme. Pôvod býva rôzny,“ povedala Zlata Habrdová z Materskej školy Aurela Stodolu v Martine. Všetky deti sú tiež zapojené v mliečnom a ovocnom programe.
V Materskej škole so Základnou školou v Sklabini, kde sa stravuje 42 detí, uprednostňujú výhradne slovenskú hydinu.
Podľa našich informácií aj najväčšie jedálne v Martine uprednostňujú slovenskú hydinu, občas dostanú od dodávateľa aj kurčatá českého pôvodu.
Vedúci jedální však zároveň dodávajú, že jediným slovenským výrobcom hydiny je Hyza a propagovanie slovenských kureniec je pre nich reklama.
ČO NA TO HYGIENA?
Regionálny úrad verejného zdravotníctva má prehľad o dodávateľoch hydiny do školských zariadení. Skontrolovať, či v jednotlivých jedálňach prevláda dodávka domácej alebo zahraničnej hydiny, by si vyžadovalo viac času.
Každé školské stravovacie zariadenie, ktoré poskytuje prípravu pokrmov pre deti a mládež zabezpečuje výrobu pokrmov z potravín dodávaných externými alebo internými dodávateľmi. Ich výber podlieha prísnym kritériám, to znamená, že musia spĺňať kvalitu výrobkov a spoľahlivosť dodávateľa. Činnosť im musí odsúhlasiť príslušný úrad verejného zdravotníctva a Štátna veterinárna a potravinová správa im musí prideliť veterinárne číslo na prevádzku, skladovanie a obchodovanie s nimi.