Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Školské jedálne v Turci nakupujú hydinu väčšinou doma alebo z Čiech

Väčšina detí v Nitrianskom kraji dostáva na tanier kurčatá aj zo zahraničia, ktorých pôvod môže byť otázny. Zisťovali sme, akú hydinu preferujú v niektorých jedálňach v Turci.

Obed. V jedálni Materskej školy na Ul. Pavla Mudroňa tiež uprednostňujú slovenské výrobky.Obed. V jedálni Materskej školy na Ul. Pavla Mudroňa tiež uprednostňujú slovenské výrobky. (Zdroj: Jana Kovalčíková)

MARTIN, VRÚTKY, SKLABIŇA. Len päť percent školských jedální uprednostňuje hydinu zo Slovenska. Vyplýva to z kontroly pracovníkov Únie hydinárov Slovenska, ktorí si takto posvietili na Nitriansky kraj.

V novom roku prídu aj do Turca

Hydinári tvrdia, že pôvod zahraničnej hydiny je mnohokrát otázny a kvalita výrobkov je nízka, čo dokazujú aj kontroly a rozbory veterinárov. „Zatiaľ sme kontrolovali v spolupráci s košickou Hyzou len Nitriansky kraj, tam sme zistili, že len 5 percent jedální používa slovenské mäso, čo je horšie, ako boli naše očakávania. V decembri plánujeme dokončiť kontrolu v Trnavskom a Bratislavskom kraji,“ uviedol Daniel Molnár riaditeľ Únie hydinárov Slovenska. V budúcom roku podľa neho prídu na rad aj školské jedálne v Žilinskom kraji.

Skryť Vypnúť reklamu

Záujem je aj o ovocný a mliečny program

Jedálne školských zariadení v Turci si podľa našich informácií väčšinou dávajú pozor na pôvod hydiny. V mnohých sa ujal aj mliečny a ovocný program.

„Už dávno neberieme z Poľska, ani Brazílie. Vyslovene uprednostňujeme hydinu od slovenského výrobcu, občas zoberieme české kurence,“ povedala Eva Kišidajová vedúca jedálne v Materskej škole vo Vrútkach na Ulici francúzskych partizánov. Vo vrútockej jedálni sa stravuje okolo 65 detí, každý deň deti dostávajú aj mlieko či ovocie.

Prevláda slovenský a český výrobca

Iné jedálne podľa našich informácií zase spolupracujú s firmou, ktorá im sprostredkúva tovar rôzneho pôvodu. „Berieme od jednej firmy a akú hydinu nám sprostredkuje, takú si zoberieme. Pôvod býva rôzny,“ povedala Zlata Habrdová z Materskej školy Aurela Stodolu v Martine. Všetky deti sú tiež zapojené v mliečnom a ovocnom programe.

Skryť Vypnúť reklamu

V Materskej škole so Základnou školou v Sklabini, kde sa stravuje 42 detí, uprednostňujú výhradne slovenskú hydinu.

Podľa našich informácií aj najväčšie jedálne v Martine uprednostňujú slovenskú hydinu, občas dostanú od dodávateľa aj kurčatá českého pôvodu.

Vedúci jedální však zároveň dodávajú, že jediným slovenským výrobcom hydiny je Hyza a propagovanie slovenských kureniec je pre nich reklama.

ČO NA TO HYGIENA?

Regionálny úrad verejného zdravotníctva má prehľad o dodávateľoch hydiny do školských zariadení. Skontrolovať, či v jednotlivých jedálňach prevláda dodávka domácej alebo zahraničnej hydiny, by si vyžadovalo viac času.

Každé školské stravovacie zariadenie, ktoré poskytuje prípravu pokrmov pre deti a mládež zabezpečuje výrobu pokrmov z potravín dodávaných externými alebo internými dodávateľmi. Ich výber podlieha prísnym kritériám, to znamená, že musia spĺňať kvalitu výrobkov a spoľahlivosť dodávateľa. Činnosť im musí odsúhlasiť príslušný úrad verejného zdravotníctva a Štátna veterinárna a potravinová správa im musí prideliť veterinárne číslo na prevádzku, skladovanie a obchodovanie s nimi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 356
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 925
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 779
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 714
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 580
  6. Po Slovensku na motorke 6 409
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 304
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 995
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 440
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 414
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


7 h
Martinčan Braňo Šimko, zakladateľ projektu Turčianska záhradka, zorganizoval výstup na Lysec.

Na kopci sa stretlo takmer sto ľudí.


11 h
Herci zo Žabokreckého ochotníckeho divadla v lete natočia detektívny seriál.

Herci zo Žabokreckého ochotníckeho divadla idú skúšať niečo celkom nové. Natočia seriál.


21 h
Víťazná záhradka v Kláštore pod Znievom.

Okrem najkrajšej predzáhradky sa v dedine súťažilo aj o najkrajšiu záhradku a najlepšiu premenu.


24 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?