Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Príliš veľa korenín do kuchyne nepatrí

Marek Rapan z hotela Victoria je zástancom domácej kuchyne, koreniny vymenil za bylinky a polotovary za vlastnoručne upečený voňavý chlieb a skvelé domáce syry.

Marek Rapan. Kuchár z martinského hotela Victoria.Marek Rapan. Kuchár z martinského hotela Victoria. (Zdroj: M. DÍREROVÁ)

MARTIN. Tridsaťpäťročný Marek už varí polovicu života. V hotelovej kuchyni je kráľom, ale doma necháva kraľovať manželku. „Deti sú na jej kuchyňu zvyknuté viac. Pri varení ju ovplyvnili rodičia, ktorí používajú kuchárske knihy. Je to skôr taká klasika, celkom iná chuť. Ak si varím ja, tak skôr nejaké špeciality,“ vysvetlil Marek Rapan, ktorý kuchársku knihu nepotrebuje.

Rokmi je podľa neho gastronómia čoraz zložitejšia, ale aj pestrejšia. „Jedálne lístky sú dnes stavané na vlastných receptoch. Šéfkuchári prezentujú svoje vlastné špeciality, hrajú sa s prílohami, vymýšľajú chutné dezerty. Kedysi neho v jedálnom lístku kuracie, alebo morčacie mäso nebolo. Bravčová panenka sa robila len vtedy, ak sa podarila od mäsiara zohnať. Dnes sú tieto mäsá bežne dostupné a pripravujú sa na stovky spôsobov,“ tvrdí majster od hrnca vysvetlil Marek Rapan.

Skryť Vypnúť reklamu

Šéfkuchár hotela Victoria si myslí, že príliš veľa korenín a polotovary do kuchyne nepatria.„Medzi hlavné dochucovadlá patria soľ, paprika či rasca. Ostatné korenie je beztak z polovice soľ a z polovice aróma,“ hovorí Marek. Namiesto toho si pestujú s kolegami svoje vlastné bylinky, ktoré pridávajú do jedál.“

Galantína z kačice s dusenou červenou kapustou na karamelizovaných jablkách
Potrebujeme:
kačku 2,5kg - 1ks, soľ, rascu, majorán, mleté čierne korenie, cukor, ocot, cesnak, olej , 5-6 rožkov, cibuľu, mlieko, kačaciu alebo kuraciu pečeň 150g, 3 ks vajec, 1,5 kg červenej kapust, 1 kg jabĺk a 300 ml červeného vína.

Postup: Kačicu umyjeme, postavíme si ju stehnami hore a začneme ju odvnútra vykosťovať, aby sme hlavne neprerezali kožu. Skončíme tak, že nám ostane akoby vak - koža bude odvnútra a mäso vonku. Potom pomaly vykostíme stehná a krídla. Po vykostení prevrátime ju naopak tak, že koža bude zvonku a mäso vo vnútri. Osolíme, orascujeme a dáme bokom.
Plnka: Cibuľu nakrájame, orestujeme, pridáme pomletú pečeň, odstavíme, dochutíme soľou, korením, cesnakom, rascou, majoránkou a pridáme vajcia. Primiešame na malé kocky nakrájané rožky a podľa potreby trocha mlieka. Ak treba, ešte dochutíme. Touto plnkou naplníme kačicu, koniec uzavrieme ihlou alebo špajľou, dáme na pekáč a podlejeme vodou. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 1,5 až 2 hodiny. V priebehu pečenia polievame výpekom. Hotovú galantínu servírujeme s dusenou kapustou a domácou parenou knedľou.
Vhodne prílohy sú aj rôzne upravené zemiaky, lokše alebo aj čerstvo upečený domáci chlieb.
Galantína sa môže servírovať aj ako studené jedlo na misy s kyslou prílohou a chlebom.

Dusená hlávkova kapusta

V hrnci si urobíme karamel asi z 5piatich lyžíc cukru, pridáme nastrúhané jablká a nastrúhanú kapustu. Osolíme a orestujeme. Podlejeme vínom a dusíme do mäkka, podľa potreby podlejeme vodou. Hotovú kapustu dochutíme podľa vlastnej chuti, napríklad octom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Home (ale aj) Office
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Zelená Bratislava
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 443
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 048
  3. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 14 565
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 437
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 620
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 646
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 155
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 8 995
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 948
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 547
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Hokejisti by mohli dostať peniaze do dvoch týždňov

Spojenie dvoch najvyšších hokejových súťaží zväz nepodporil. Nedovoľujú to normy.

Na ľade naraz trénuje len päť hráčov a brankár.
V nemocnici pribudlo ďalšie odberové miesto, testy už robia dva tímy.

Prezidentka Zuzana Čaputová v Martine, vyjadrila sa aj k celoplošnému testovaniu

So zdravotným personálom nemocnice sa rozprávala o tom, ako zvládajú nápor nových pacientov nakazených ochorením Covid –19, ale aj o tom, či sú personálne i lôžkové kapacity nemocnice dostačujúce.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v Martine poďakovala všetkým lekárom aj zdravotníckemu personálu.

Biatlonistom sa vrchol letnej sezóny vydaril

Letná biatlonová sezóna vyvrcholila v Revúcej majstrovstvami Slovenska. Darilo sa aj Martinčanom.

Martinčanom sa na slovenskom šampionáte v letnom biatlone darilo.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?