Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Príliš veľa korenín do kuchyne nepatrí

Marek Rapan z hotela Victoria je zástancom domácej kuchyne, koreniny vymenil za bylinky a polotovary za vlastnoručne upečený voňavý chlieb a skvelé domáce syry.

Marek Rapan. Kuchár z martinského hotela Victoria.Marek Rapan. Kuchár z martinského hotela Victoria. (Zdroj: M. DÍREROVÁ)

MARTIN. Tridsaťpäťročný Marek už varí polovicu života. V hotelovej kuchyni je kráľom, ale doma necháva kraľovať manželku. „Deti sú na jej kuchyňu zvyknuté viac. Pri varení ju ovplyvnili rodičia, ktorí používajú kuchárske knihy. Je to skôr taká klasika, celkom iná chuť. Ak si varím ja, tak skôr nejaké špeciality,“ vysvetlil Marek Rapan, ktorý kuchársku knihu nepotrebuje.

Rokmi je podľa neho gastronómia čoraz zložitejšia, ale aj pestrejšia. „Jedálne lístky sú dnes stavané na vlastných receptoch. Šéfkuchári prezentujú svoje vlastné špeciality, hrajú sa s prílohami, vymýšľajú chutné dezerty. Kedysi neho v jedálnom lístku kuracie, alebo morčacie mäso nebolo. Bravčová panenka sa robila len vtedy, ak sa podarila od mäsiara zohnať. Dnes sú tieto mäsá bežne dostupné a pripravujú sa na stovky spôsobov,“ tvrdí majster od hrnca vysvetlil Marek Rapan.

Skryť Vypnúť reklamu

Šéfkuchár hotela Victoria si myslí, že príliš veľa korenín a polotovary do kuchyne nepatria.„Medzi hlavné dochucovadlá patria soľ, paprika či rasca. Ostatné korenie je beztak z polovice soľ a z polovice aróma,“ hovorí Marek. Namiesto toho si pestujú s kolegami svoje vlastné bylinky, ktoré pridávajú do jedál.“

Galantína z kačice s dusenou červenou kapustou na karamelizovaných jablkách
Potrebujeme:
kačku 2,5kg - 1ks, soľ, rascu, majorán, mleté čierne korenie, cukor, ocot, cesnak, olej , 5-6 rožkov, cibuľu, mlieko, kačaciu alebo kuraciu pečeň 150g, 3 ks vajec, 1,5 kg červenej kapust, 1 kg jabĺk a 300 ml červeného vína.

Postup: Kačicu umyjeme, postavíme si ju stehnami hore a začneme ju odvnútra vykosťovať, aby sme hlavne neprerezali kožu. Skončíme tak, že nám ostane akoby vak - koža bude odvnútra a mäso vonku. Potom pomaly vykostíme stehná a krídla. Po vykostení prevrátime ju naopak tak, že koža bude zvonku a mäso vo vnútri. Osolíme, orascujeme a dáme bokom.
Plnka: Cibuľu nakrájame, orestujeme, pridáme pomletú pečeň, odstavíme, dochutíme soľou, korením, cesnakom, rascou, majoránkou a pridáme vajcia. Primiešame na malé kocky nakrájané rožky a podľa potreby trocha mlieka. Ak treba, ešte dochutíme. Touto plnkou naplníme kačicu, koniec uzavrieme ihlou alebo špajľou, dáme na pekáč a podlejeme vodou. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 1,5 až 2 hodiny. V priebehu pečenia polievame výpekom. Hotovú galantínu servírujeme s dusenou kapustou a domácou parenou knedľou.
Vhodne prílohy sú aj rôzne upravené zemiaky, lokše alebo aj čerstvo upečený domáci chlieb.
Galantína sa môže servírovať aj ako studené jedlo na misy s kyslou prílohou a chlebom.

Dusená hlávkova kapusta

V hrnci si urobíme karamel asi z 5piatich lyžíc cukru, pridáme nastrúhané jablká a nastrúhanú kapustu. Osolíme a orestujeme. Podlejeme vínom a dusíme do mäkka, podľa potreby podlejeme vodou. Hotovú kapustu dochutíme podľa vlastnej chuti, napríklad octom.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 474
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 336
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 191
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 638
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 455
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 340
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 285
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 157
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 635
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V utorok začne v Martine Slovesná jar, potrvá do štvrtka.

Tri dni bude trvať najstarší literárny festival na Slovensku


8 h
Návštevníci sa môžu potešiť pohľadom na dychberúce fotografické snímky turčianskeho fotografa Gustáva Hegedüša v netradičnom spojení poézie z pera Ondreja Nagaja.

V Galérii Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach prebieha ešte do zajtra výnimočná výstava projektu V lese.


12 h
Dohrávka prvej triedy sa nehrala.

Futbalisti Turčianskej Štiavničky ani v druhej dohrávke nestrelili gól, a tak si bodové konto nevylepšili. V druhej triede sa po úvodných zápasoch situácia ešte viac zamotala.


18 h
Fotograf Jozef Morgoš taký úspech vo svete nečakal.

Jozef Morgoš taký úspech nečakal.


21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


12 h

Jozef Morgoš taký úspech nečakal.


21 h

Polícia považuje križovatku za neuralgický bod. Župan nepodpísal kolaudačné rozhodnutie.


19 h

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


13. jún

Už ste čítali?