Štvrtok, 11. august, 2022 | Meniny má Zuzana

Príliš veľa korenín do kuchyne nepatrí

Marek Rapan z hotela Victoria je zástancom domácej kuchyne, koreniny vymenil za bylinky a polotovary za vlastnoručne upečený voňavý chlieb a skvelé domáce syry.

Marek Rapan. Kuchár z martinského hotela Victoria.Marek Rapan. Kuchár z martinského hotela Victoria. (Zdroj: M. DÍREROVÁ)

MARTIN. Tridsaťpäťročný Marek už varí polovicu života. V hotelovej kuchyni je kráľom, ale doma necháva kraľovať manželku. „Deti sú na jej kuchyňu zvyknuté viac. Pri varení ju ovplyvnili rodičia, ktorí používajú kuchárske knihy. Je to skôr taká klasika, celkom iná chuť. Ak si varím ja, tak skôr nejaké špeciality,“ vysvetlil Marek Rapan, ktorý kuchársku knihu nepotrebuje.

Rokmi je podľa neho gastronómia čoraz zložitejšia, ale aj pestrejšia. „Jedálne lístky sú dnes stavané na vlastných receptoch. Šéfkuchári prezentujú svoje vlastné špeciality, hrajú sa s prílohami, vymýšľajú chutné dezerty. Kedysi neho v jedálnom lístku kuracie, alebo morčacie mäso nebolo. Bravčová panenka sa robila len vtedy, ak sa podarila od mäsiara zohnať. Dnes sú tieto mäsá bežne dostupné a pripravujú sa na stovky spôsobov,“ tvrdí majster od hrnca vysvetlil Marek Rapan.

SkryťVypnúť reklamu

Šéfkuchár hotela Victoria si myslí, že príliš veľa korenín a polotovary do kuchyne nepatria.„Medzi hlavné dochucovadlá patria soľ, paprika či rasca. Ostatné korenie je beztak z polovice soľ a z polovice aróma,“ hovorí Marek. Namiesto toho si pestujú s kolegami svoje vlastné bylinky, ktoré pridávajú do jedál.“

Galantína z kačice s dusenou červenou kapustou na karamelizovaných jablkách
Potrebujeme:
kačku 2,5kg - 1ks, soľ, rascu, majorán, mleté čierne korenie, cukor, ocot, cesnak, olej , 5-6 rožkov, cibuľu, mlieko, kačaciu alebo kuraciu pečeň 150g, 3 ks vajec, 1,5 kg červenej kapust, 1 kg jabĺk a 300 ml červeného vína.

Postup: Kačicu umyjeme, postavíme si ju stehnami hore a začneme ju odvnútra vykosťovať, aby sme hlavne neprerezali kožu. Skončíme tak, že nám ostane akoby vak - koža bude odvnútra a mäso vonku. Potom pomaly vykostíme stehná a krídla. Po vykostení prevrátime ju naopak tak, že koža bude zvonku a mäso vo vnútri. Osolíme, orascujeme a dáme bokom.
Plnka: Cibuľu nakrájame, orestujeme, pridáme pomletú pečeň, odstavíme, dochutíme soľou, korením, cesnakom, rascou, majoránkou a pridáme vajcia. Primiešame na malé kocky nakrájané rožky a podľa potreby trocha mlieka. Ak treba, ešte dochutíme. Touto plnkou naplníme kačicu, koniec uzavrieme ihlou alebo špajľou, dáme na pekáč a podlejeme vodou. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov na asi 1,5 až 2 hodiny. V priebehu pečenia polievame výpekom. Hotovú galantínu servírujeme s dusenou kapustou a domácou parenou knedľou.
Vhodne prílohy sú aj rôzne upravené zemiaky, lokše alebo aj čerstvo upečený domáci chlieb.
Galantína sa môže servírovať aj ako studené jedlo na misy s kyslou prílohou a chlebom.

Dusená hlávkova kapusta

V hrnci si urobíme karamel asi z 5piatich lyžíc cukru, pridáme nastrúhané jablká a nastrúhanú kapustu. Osolíme a orestujeme. Podlejeme vínom a dusíme do mäkka, podľa potreby podlejeme vodou. Hotovú kapustu dochutíme podľa vlastnej chuti, napríklad octom.

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  2. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  3. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  5. Prehľad a automatizácia
  6. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  7. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  1. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  2. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  3. Trenčín potrebuje nový impulz!
  4. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  5. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  6. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  7. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  8. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 13 209
  2. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 11 135
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 8 167
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 412
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 7 401
  6. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 4 099
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 900
  8. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 2 683

Blogy SME

  1. Jozo Peric: Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby
  2. Olívia Lacenová: Okolo čínskej ekonomiky sa pomaly uťahuje slučka...
  3. Lucia Žárska: Aký dopad môže mať spor medzi Taiwanom a Čínou na akciové trhy?
  4. Věra Tepličková: A zasa ten spln...
  5. Jan Pražák: Vražedná polyamorie
  6. Michal Legíň: Cesta hrdinov SNP 2021 - 10. časť
  7. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  8. Miroslav Galovič: Cykloleto 2022. Časť 1 - Kalvária pri vodnom diele.
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 128 914
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 15 574
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 589
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 907
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 066
  6. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 4 795
  7. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 333
  8. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 3 152
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Filip Čillík.

Martinčan Filip Čillík má za sebou vystúpenie na bikrosových majstrovstvách sveta. Vo svojej kategórii mu cenný kov unikol len o vlások, keď skončil na fantastickom štvrtom mieste.


35m
Dominika Karcolová rozbehla úspešný cateringový biznis v Chicagu.

Každá jedna obložená misa je originál.


1 h
Vodič z Liptovského Mikuláša nafúkal viac ako jedno promile.

Polícia vzniesla obvinenie pre prečin ohrozovania pod vplyvom návykovej látky.


SITA 4 h
Ján Gríger (vpravo) dvomi gólmi zariadil víťazstvo Bystričky.

V Slovnaft Cupe ide podľa očakávania ďalej Fomat, aj keď sa na víťazstvo poriadne nadrel. V pohárovom derby Bystrička využila domáce prostredie a vyradila Diviaky.


16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najstaršie sú z obdobia zhruba päťtisíc rokov pred naším letopočtom.


23 h

Jeden muž sa pobytu za mrežami vyhýba už 14 rokov.


6 h

Má ísť do väzenia.


SITA 9. aug

Lukáš sa zo stanovačky nevrátil, zomrel po páde zo skaly.


9. aug

Blogy SME

  1. Jozo Peric: Česká národná banka po sérii zvyšovania ponechala úrokové sadzby
  2. Olívia Lacenová: Okolo čínskej ekonomiky sa pomaly uťahuje slučka...
  3. Lucia Žárska: Aký dopad môže mať spor medzi Taiwanom a Čínou na akciové trhy?
  4. Věra Tepličková: A zasa ten spln...
  5. Jan Pražák: Vražedná polyamorie
  6. Michal Legíň: Cesta hrdinov SNP 2021 - 10. časť
  7. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  8. Miroslav Galovič: Cykloleto 2022. Časť 1 - Kalvária pri vodnom diele.
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 128 914
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 15 574
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 589
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 907
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 066
  6. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 4 795
  7. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 333
  8. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 3 152
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?