MARTIN. Rodená Kysučanka žijúca v Príbovciach si vyskúšala už viaceré kuchyne, no najradšej má slovenskú, ktorú si naplno vychutnáva v Drevenej dedinke v Beniciach. „Varila som asi v piatich zariadeniach. Zvyčajne to bola zmes viacerých svetových kuchýň. Raz som však robila v reštaurácii zameranej na arabské jedlo. Bolo to v čase, keď Arabi u nás študovali. Skúšala som tieto jedlá aj doma, ale nezabodovali,“ povedala Mária Balšianková.
Kuchárkinej rodine, zákazníkom, ale aj jej samej sedí viac slovenská kuchyňa, ktorá je poznačená Kysucami. Doma jedlá z jej rodného regiónu milujú, v reštaurácii idú zas halušky a benické tajomstvo, ktoré sama vymyslela. „Zameriavame sa na regionálnu kuchyňu, no musíme prinášať i to, čo poznajú zákazníci z iných reštaurácií a hľadajú to i u nás. Snažíme sa to urobiť trošku inak, preto sa často s nedôverou pýtajú, aké to jedlo je, ako chutí, čo v ňom je,“ prezradila.
Mária Balšianková je kuchárkou i doma a vôbec jej to neprekáža. „Tam si varenie viac vychutnávam. V reštauráciách si objednávam jedlá, ktoré varíme i u nás v Beniciach, aby som vedela porovnať. Teda poviem vám, nie vždy som spokojná,“ pridala trochu kritiky.
OPEKANCE S MAKOM
Potrebujeme: 30 dkg polohrubej múky, droždie, 1 žĺtok, soľ, trochu mlieka, maslo, cukor, mak
Postup: Z múky, droždia, žĺtka, soli a mlieka vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť. Z neho sa potom urobia šúľky, ktoré sa nakrájajú na kocky, ktoré dáme do rúry piecť. Hotové opekance sa oblejú horúcim mliekom, v ktorom sa rozpustí maslo, a posypú sa makom a cukrom.