Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Na sviatky pracuje aj s mangom

Doma u Kvetoslavy Vajdelovej sú prekvapením vianočného stola minútky. Nebojí sa pri ich príprave experimentovať.

Kvetoslava Vajdelová. Kuchárka v reštaurácii Vyšehrad.Kvetoslava Vajdelová. Kuchárka v reštaurácii Vyšehrad. (Zdroj: J.Kovalčíková)

Doma u Kvetoslavy Vajdelovej sú prekvapením sviatočného stola minútky. Nebojí sa pri ich príprave experimentovať.

Kvetoslava Vajdelová (43) z Bodorovej pracuje v reštaurácii Vyšehrad ako kuchárka asi rok, vo varení má však sedemnásťročnú prax. Doma jej s prípravou vianočných špecialít pomáha hlavne dcéra. V kuchyni ju však zaskočí aj jej manžel.

Kúpeľní hostia v Turčianskych Tepliciach vraj nemávajú špeciálne požiadavky, väčšinou sa uspokoja s jedlom z menu alebo si dajú pizzu. Doma sa však Kvetoslava nebojí experimentovať.

Skryť Vypnúť reklamu

„Každý rok si vymyslím špeciálnu minútku z mäsa. Napríklad minulý rok som pripravila mäsko na prírodný spôsob s mangom, ktoré pustilo šťavu,“ prezradila nám svoj nápad. Akú špecialitu pripraví tento rok, ešte nevie. Okrem toho majú Vajdelovci na sviatočnom stole tradičné chody ako je vyprážaná ryba so šalátom, ale aj pečené kura či rezne. Nechýbajú makové opekance, oplátka s medom či kapustnica.

HALÁSZLE

Potrebujeme: lečo (670 g), zemiaky, cibuľu, olej, feferóny, soľ, mleté čierne korenie , mletú červenú papriku, vegetu, mrazeného kapra

Postup: Do stredne veľkého hrnca nalejeme asi 3 až 4 litre vody, do ktorej si dáme uvariť rybie hlavy, mlieče, plutvy, pridáme čierne, nové korenie (celé), bobkový list, soľ. Keď sú uvarené do mäkka, oberieme mäsko a vývar precedíme. Na rozpálenom tuku si zapeníme cibuľku, do ktorej pridáme feferóny, štipľavú papriku, zalejeme vývarom z kapra pridáme zemiaky, vegetu, lečo a varíme do mäkka. Pred dovarením naporcujeme kapra na podkovičky a dáme uvariť do pripravenej polievky. Do taniera položíme podkovičku kapra a zalejeme rybacou polievkou. Halászle je maďarská pikantná štipľavá polievka pekne sfarbená do červena. Podávame ju s chlebom alebo pečivom.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 30 175
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 476
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 084
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 645
  5. Po Slovensku na motorke 6 763
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 330
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 872
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 870
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 670
  10. Crème de la crème po slovensky 3 168
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Počas dvojdňového pripomenutie si 160. jubilea Memoranda národa slovenského som neraz dostal otázku, čo nám z jeho odkazu zostalo dnes. Akoby súčasná demokratická a zvrchovaná Slovenská republika nebola tým najzásadnejším dedičstvom!


Peter Cabadaj 6 h
Vlani na kúpalisku v Martine.

V Turčianskych Tepliciach otvoria kúpalisko Vieska budúci týždeň.


17 h
Mladí hádzanári už začali trénovať.

Mladí martinskí hádzanári sa vrátili do tréningového procesu.


RR 19. jún
Blatnický hrad je obľúbeným miestom mnohých Turčanov.

Mnoho Turčanov obľubuje návštevu Blatnického hradu. Po ceste k zrúcanine sa dá obdivovať krásna príroda a famózne výhľady na okolité hory.


19. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


18. jún

Mladý medveď navštevuje v dedine včelára.


18. jún

Na miesto boli privolaní po zrážke osobného auta s nákladným.


12 h

Vieme, kedy ju plánujú sprístupniť pre verejnosť.


TASR 15 h

Už ste čítali?