MARTIN. V súťaži, ktorá a konala v Námestove, súťažili jednotlivci i kolektívy v disciplínách čašník, kuchár, obchodný pracovník, barman, barista, cukrár, somelier a recepčný.
Top súťažiacou v disciplíne čašník sa stala tretiačka z odboru hotelová akadémia Sarah Lisická. Sarah zaujala hodnotiacu komisiu tranšírovaním exotického ovocia pitahayu, ktorú kombinovala s horúcou zmesou z malín, černíc, vanilkovou zmrzlinou a riccotovo - pistáciovými guličkami. Dezert zdobila cukrovou pavučinkou, mätou a vanilkovými strukmi.
Ďalší úspech získal druhák z tohto istého odboru Andrej Jelšík. Zlatú medailu dostal v disciplíne somelier za pomenovanie vín na základe senzorického posúdenia degustačných vzoriek a ukážku otvárania šumivého vína. Tretiačka Viera Kerhátová z odboru čašník - servírka sa zaslúžila hneď o dve ocenenia. Zlatú medailu má za prípravu slávnostnej tabule a za prípravu vínneho stola získala pohár primátora mesta Tvrdošín. V disciplíne barman si vynikajúco počínal tretiak Jakub Brokeš z hotelovej akadémie. Za miešané nápoje získal druhé miesto. Študentskí kuchári Dominika Buvalová a Tomáš Kohút sa umiestnili na druhom mieste za prípravu špeciality z bravčovej panenky a slávnostnej bufetovej misy. Škola do medzinárodnej súťaže nasadila aj svojich žiakov - cukrárov. Druháci Katka Horňáková a Jozef Šidlo prekvapili prípravou mís so sladkým pečivom a čokoládovými výrobkami.
Autor: Peter Huľo