Turčania objavujú slovenské potraviny

Po novembri 1989 náš trh zaplavili potraviny zo zahraničia. Mali pekný obal, časom i lepšiu cenu, a tak sa slovenské výrobky z pultov postupne vytrácali. Zdá sa však, že v súčasnosti sa začína karta obracať.

Mäso z Turca. Ľudia vedia, kde ho majú nájsť.Mäso z Turca. Ľudia vedia, kde ho majú nájsť. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Kupujeme slovenské potraviny? To je otázka, s ktorou sa v poslednom období zrejme často stretávame. Odpoveď nie je jednoznačná. Ľudia by vraj radi uprednostnili naše výrobky, ale často ich zabrzdí peňaženka. Každý môže vyskakovať len do výšky svojho platu a tie u nás nie sú bohvieaké.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podstatná časť potravín z dovozu je vraj lacnejšia, hoci nie vždy ich kvalita je porovnateľná so slovenskými.

Niekedy pozerajú viac na cenu

„Priznám sa, že sú dni, kedy vôbec nerozlišujem, aké potraviny kupujem. Žiaľ, ako dôchodkyňa musím v prvom rade pozerať na peňaženku. Nezamýšľam sa nad tým, či sú zo Slovenska alebo z dovozu. Snáď len pri mäse sa viac zamyslím a hľadám slovenské. Poľské veľmi nemáme radi. Radšej kúpim menej nášho, ak je drahšie, ale aspoň mám istotu, že je kvalitnejšie,“ prezradila pani Marta z Martina.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Slovenské potraviny pred zahraničnými uprednostňuje aj ďalšia Martinčanka - Anna. „Verím tomu, že naše sú lepšie a kvalitnejšie. Máme aj prísnejšie normy. Ak kupujem mäso alebo mliečne výrobky, hľadám slovenské. Nechodím ani veľmi do obchodných centier, ktoré väčšinou ponúkajú sortiment zo zahraničia.“

Čo ponúkne trh

Zaujímali nás aj školské jedálne. Na ZŠ s MŠ Hurbanova v Martine nakupujú potraviny slovenské i zo zahraničia. Dôležitú úlohu zohrávajú finančné možnosti, ale i ponuka trhu.

„Vždy sa dodávateľa pýtam na pôvod potravín. Snažíme sa nakupovať čo najviac slovenských potravín, ale nie vždy sa nám to podarí. Napríklad, problém je so zeleninou. Mrkvu zo Slovenska som nevidela hádam aj dvadsať rokov. Ak na nejakú natrafíte, dajte nám vedieť,“ zasmiala sa Daniela Milanová, vedúca školskej jedálne na ZŠ s MŠ na Hurbanovej ulici.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa jej ďalších slov s ovocím problém nemá, dá sa vybrať. Rovnako je to aj s mäsom a mliečnymi výrobkami.

„S bravčovinou či s hovädzím starosti nie sú, so slovenskými odberateľmi sa vieme dohodnúť i na prijateľnej cene. Platí to aj o mlieku, jogurtoch, smotane, tvarohu. Inak je to s hydinou. Slovenská je drahšia, hoci si uvedomujem, že aj kvalitnejšia. Žiaľ, sme odkázaní na mrazenú a najčastejšie zvonku. S našou by sme sa do ceny jedla nezmestili. Ideálna by pre nás bola chladená, no na ňu nemáme vytvorené skladové a prevádzkové podmienky,“ povedala Daniela Milanová.

V domácej kuchyni po domácky

Slovenské potraviny sme hľadali aj v obchodných prevádzkach, ktoré sú zamerané na stravovanie. V bufete u Mäsiara preferujú domácu kuchyňu.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď domáca, tak domáca. Našou výhodou je, že sme prepojení s Poľnohospodárskym družstvom zo Sklabine. Mäso – bravčové i hovädzie berieme odtiaľ. Vždy ho máme čerstvé, dovážajú nám ho každý deň. A keď ho neminiem, môžem ho vrátiť. Keďže som lokálpatriotka, tak napríklad olej kupujem z Blatnice, kde ho vyrábajú. Rovnako aj mliečne výrobky – jogurty, tvaroh. Naše slovenské potraviny kvalitou za zahraničnými nezaostávajú. Dokonca si myslím, že sú lepšie,“ tvrdí Iveta Karolčíková, vedúca predajne.

Podobne ako v školskej jedálni na „Hurbanke“ aj U mäsiarov majú problém so zeleninou. „Zemiaky sú slovenské, no kapusta je poľská. Našu akosi nevieme zohnať. Podobne je to aj s mrkvou,“ zamyslela sa Iveta Karolčíková. Pýtali sme sa aj na hydinu. „Pre obmedzené skladové možnosti objednávam mrazenú. Snažím sa ale o to, aby bola zo Slovenska. Raz som vari zobrala brazílsku, lebo som už inú možnosť nemala. Úprimne, už by som sa k nej nerada niekedy vrátila.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  2. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  3. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  4. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  5. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  6. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 12 664
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 6 512
  3. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 6 367
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 736
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 5 430
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 558
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 2 892
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 096
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (24. - 30.10.1925)
  2. Branislav Hláčik: EU nedokáže ani len zrušiť striedanie času
  3. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  4. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria?
  5. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  6. Ivan Čáni: Keď sa Blaha naparuje v Europarlamente pred „vypredaným“ hľadiskom.
  7. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod.
  8. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 13 049
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 12 843
  3. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 10 541
  4. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 9 423
  5. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 5 127
  6. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 044
  7. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský? 4 950
  8. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 4 429
  1. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  2. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  3. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  4. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  5. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  6. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
  7. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  8. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Nealko Oravan sa teší tridsiatim rokom na trhu.


Ako roky pribúdajú, zubov v našich ústach obvykle ubúda. Z niektorých ostali aspoň torzá, iné nám už len hmlisto pripomenie trpká spomienka na trhanie.


Cyklistická časť vyšla Eliške veľmi dobre.

V Dolomitoch zažila triatlonistka Eliška Rešetárová poriadne ostrú svetovú premiéru.


Primátor Branislav Zacharides, fotograf Michal Lašut a Martin Brxa.

Pri scenári od primátora sa takmer rozplakal.


1

Už ste čítali?