Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Turčania objavujú slovenské potraviny

Po novembri 1989 náš trh zaplavili potraviny zo zahraničia. Mali pekný obal, časom i lepšiu cenu, a tak sa slovenské výrobky z pultov postupne vytrácali. Zdá sa však, že v súčasnosti sa začína karta obracať.

Mäso z Turca. Ľudia vedia, kde ho majú nájsť.Mäso z Turca. Ľudia vedia, kde ho majú nájsť. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Kupujeme slovenské potraviny? To je otázka, s ktorou sa v poslednom období zrejme často stretávame. Odpoveď nie je jednoznačná. Ľudia by vraj radi uprednostnili naše výrobky, ale často ich zabrzdí peňaženka. Každý môže vyskakovať len do výšky svojho platu a tie u nás nie sú bohvieaké.

Podstatná časť potravín z dovozu je vraj lacnejšia, hoci nie vždy ich kvalita je porovnateľná so slovenskými.

Niekedy pozerajú viac na cenu

„Priznám sa, že sú dni, kedy vôbec nerozlišujem, aké potraviny kupujem. Žiaľ, ako dôchodkyňa musím v prvom rade pozerať na peňaženku. Nezamýšľam sa nad tým, či sú zo Slovenska alebo z dovozu. Snáď len pri mäse sa viac zamyslím a hľadám slovenské. Poľské veľmi nemáme radi. Radšej kúpim menej nášho, ak je drahšie, ale aspoň mám istotu, že je kvalitnejšie,“ prezradila pani Marta z Martina.

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenské potraviny pred zahraničnými uprednostňuje aj ďalšia Martinčanka - Anna. „Verím tomu, že naše sú lepšie a kvalitnejšie. Máme aj prísnejšie normy. Ak kupujem mäso alebo mliečne výrobky, hľadám slovenské. Nechodím ani veľmi do obchodných centier, ktoré väčšinou ponúkajú sortiment zo zahraničia.“

Čo ponúkne trh

Zaujímali nás aj školské jedálne. Na ZŠ s MŠ Hurbanova v Martine nakupujú potraviny slovenské i zo zahraničia. Dôležitú úlohu zohrávajú finančné možnosti, ale i ponuka trhu.

„Vždy sa dodávateľa pýtam na pôvod potravín. Snažíme sa nakupovať čo najviac slovenských potravín, ale nie vždy sa nám to podarí. Napríklad, problém je so zeleninou. Mrkvu zo Slovenska som nevidela hádam aj dvadsať rokov. Ak na nejakú natrafíte, dajte nám vedieť,“ zasmiala sa Daniela Milanová, vedúca školskej jedálne na ZŠ s MŠ na Hurbanovej ulici.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa jej ďalších slov s ovocím problém nemá, dá sa vybrať. Rovnako je to aj s mäsom a mliečnymi výrobkami.

„S bravčovinou či s hovädzím starosti nie sú, so slovenskými odberateľmi sa vieme dohodnúť i na prijateľnej cene. Platí to aj o mlieku, jogurtoch, smotane, tvarohu. Inak je to s hydinou. Slovenská je drahšia, hoci si uvedomujem, že aj kvalitnejšia. Žiaľ, sme odkázaní na mrazenú a najčastejšie zvonku. S našou by sme sa do ceny jedla nezmestili. Ideálna by pre nás bola chladená, no na ňu nemáme vytvorené skladové a prevádzkové podmienky,“ povedala Daniela Milanová.

V domácej kuchyni po domácky

Slovenské potraviny sme hľadali aj v obchodných prevádzkach, ktoré sú zamerané na stravovanie. V bufete u Mäsiara preferujú domácu kuchyňu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď domáca, tak domáca. Našou výhodou je, že sme prepojení s Poľnohospodárskym družstvom zo Sklabine. Mäso – bravčové i hovädzie berieme odtiaľ. Vždy ho máme čerstvé, dovážajú nám ho každý deň. A keď ho neminiem, môžem ho vrátiť. Keďže som lokálpatriotka, tak napríklad olej kupujem z Blatnice, kde ho vyrábajú. Rovnako aj mliečne výrobky – jogurty, tvaroh. Naše slovenské potraviny kvalitou za zahraničnými nezaostávajú. Dokonca si myslím, že sú lepšie,“ tvrdí Iveta Karolčíková, vedúca predajne.

Podobne ako v školskej jedálni na „Hurbanke“ aj U mäsiarov majú problém so zeleninou. „Zemiaky sú slovenské, no kapusta je poľská. Našu akosi nevieme zohnať. Podobne je to aj s mrkvou,“ zamyslela sa Iveta Karolčíková. Pýtali sme sa aj na hydinu. „Pre obmedzené skladové možnosti objednávam mrazenú. Snažím sa ale o to, aby bola zo Slovenska. Raz som vari zobrala brazílsku, lebo som už inú možnosť nemala. Úprimne, už by som sa k nej nerada niekedy vrátila.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 144
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 077
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 398
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 630
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 271
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 301
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 787
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 489
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 420
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 370
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Miroslav Chudý.

Novým hlavným trénerom Martina sa stal Miroslav Chudý. Asistentmi budú Ladislav Spišiak a Marek Žila.

4 h
V Turčianskych Tepliciach otvorila samospráva odberové miesto už vo štvrtok.

Odberové miesta na skríningové testovanie občanov na ochorenie covid-19 otvorili vo štvrtok v Turci samosprávy Turčianskych Teplíc a Turčeka, v Kláštore sa testuje od stredy.

8 h
Aj napriek dištančnému vzdelávaniu má väčšina žiakov známok dostatok, polročné výkazy dostanú včas.

Väčšina žiakov ukončí prvý školský polrok včas. Niektorým študentom budú individuálne predlžovať polročnú klasifikáciu do konca marca.

11 h
Skalici sme podľahli na domácom ľade.

„Štyri góly nám na víťazstvo musia stačiť. Treba byť dôslednejší vzadu, to je najväčší problém,“ zdôraznil po prehre so Skalicou martinský kapitán Michal Murček.

21. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

10 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

21. jan

Správa Národného parku Nízke Tatry sa obrátila na návštevníkov prírody s výzvou.

20. jan

Už ste čítali?