Turčania objavujú slovenské potraviny

Po novembri 1989 náš trh zaplavili potraviny zo zahraničia. Mali pekný obal, časom i lepšiu cenu, a tak sa slovenské výrobky z pultov postupne vytrácali. Zdá sa však, že v súčasnosti sa začína karta obracať.

Mäso z Turca. Ľudia vedia, kde ho majú nájsť.Mäso z Turca. Ľudia vedia, kde ho majú nájsť. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Kupujeme slovenské potraviny? To je otázka, s ktorou sa v poslednom období zrejme často stretávame. Odpoveď nie je jednoznačná. Ľudia by vraj radi uprednostnili naše výrobky, ale často ich zabrzdí peňaženka. Každý môže vyskakovať len do výšky svojho platu a tie u nás nie sú bohvieaké.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podstatná časť potravín z dovozu je vraj lacnejšia, hoci nie vždy ich kvalita je porovnateľná so slovenskými.

Niekedy pozerajú viac na cenu

„Priznám sa, že sú dni, kedy vôbec nerozlišujem, aké potraviny kupujem. Žiaľ, ako dôchodkyňa musím v prvom rade pozerať na peňaženku. Nezamýšľam sa nad tým, či sú zo Slovenska alebo z dovozu. Snáď len pri mäse sa viac zamyslím a hľadám slovenské. Poľské veľmi nemáme radi. Radšej kúpim menej nášho, ak je drahšie, ale aspoň mám istotu, že je kvalitnejšie,“ prezradila pani Marta z Martina.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Slovenské potraviny pred zahraničnými uprednostňuje aj ďalšia Martinčanka - Anna. „Verím tomu, že naše sú lepšie a kvalitnejšie. Máme aj prísnejšie normy. Ak kupujem mäso alebo mliečne výrobky, hľadám slovenské. Nechodím ani veľmi do obchodných centier, ktoré väčšinou ponúkajú sortiment zo zahraničia.“

Čo ponúkne trh

Zaujímali nás aj školské jedálne. Na ZŠ s MŠ Hurbanova v Martine nakupujú potraviny slovenské i zo zahraničia. Dôležitú úlohu zohrávajú finančné možnosti, ale i ponuka trhu.

„Vždy sa dodávateľa pýtam na pôvod potravín. Snažíme sa nakupovať čo najviac slovenských potravín, ale nie vždy sa nám to podarí. Napríklad, problém je so zeleninou. Mrkvu zo Slovenska som nevidela hádam aj dvadsať rokov. Ak na nejakú natrafíte, dajte nám vedieť,“ zasmiala sa Daniela Milanová, vedúca školskej jedálne na ZŠ s MŠ na Hurbanovej ulici.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa jej ďalších slov s ovocím problém nemá, dá sa vybrať. Rovnako je to aj s mäsom a mliečnymi výrobkami.

„S bravčovinou či s hovädzím starosti nie sú, so slovenskými odberateľmi sa vieme dohodnúť i na prijateľnej cene. Platí to aj o mlieku, jogurtoch, smotane, tvarohu. Inak je to s hydinou. Slovenská je drahšia, hoci si uvedomujem, že aj kvalitnejšia. Žiaľ, sme odkázaní na mrazenú a najčastejšie zvonku. S našou by sme sa do ceny jedla nezmestili. Ideálna by pre nás bola chladená, no na ňu nemáme vytvorené skladové a prevádzkové podmienky,“ povedala Daniela Milanová.

V domácej kuchyni po domácky

Slovenské potraviny sme hľadali aj v obchodných prevádzkach, ktoré sú zamerané na stravovanie. V bufete u Mäsiara preferujú domácu kuchyňu.

SkryťVypnúť reklamu

„Keď domáca, tak domáca. Našou výhodou je, že sme prepojení s Poľnohospodárskym družstvom zo Sklabine. Mäso – bravčové i hovädzie berieme odtiaľ. Vždy ho máme čerstvé, dovážajú nám ho každý deň. A keď ho neminiem, môžem ho vrátiť. Keďže som lokálpatriotka, tak napríklad olej kupujem z Blatnice, kde ho vyrábajú. Rovnako aj mliečne výrobky – jogurty, tvaroh. Naše slovenské potraviny kvalitou za zahraničnými nezaostávajú. Dokonca si myslím, že sú lepšie,“ tvrdí Iveta Karolčíková, vedúca predajne.

Podobne ako v školskej jedálni na „Hurbanke“ aj U mäsiarov majú problém so zeleninou. „Zemiaky sú slovenské, no kapusta je poľská. Našu akosi nevieme zohnať. Podobne je to aj s mrkvou,“ zamyslela sa Iveta Karolčíková. Pýtali sme sa aj na hydinu. „Pre obmedzené skladové možnosti objednávam mrazenú. Snažím sa ale o to, aby bola zo Slovenska. Raz som vari zobrala brazílsku, lebo som už inú možnosť nemala. Úprimne, už by som sa k nej nerada niekedy vrátila.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  3. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 775
  2. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 614
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 4 442
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 073
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 3 747
  6. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 088
  7. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 2 611
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť 1 949
  1. Juraj Sališ: Terén riadia tí, ktorí k terénu nikdy neprivoňali
  2. Samuel Križan: MEDIÁCIA V KAŽDODENNOM ŽIVOTE: AKO ZOSTAŤ V POKOJI AJ MEDZI KONFLIKTNÝMI ĽUĎMI
  3. Jana Reková: Sťahujem sa do Paríža
  4. Peter Hroško: Tvoje telo si pamätá všetko
  5. Gustáv Murín: Čítanie na nedeľu: Španielsko vzdialené i blízke
  6. Marian Letko: Z denníka chrapúňa
  7. Andrea Podešvová: Mnohí hľadajú senzáciu o Elene Podzámskej, nie to, čo jej príbeh hovorí o nás...
  8. Monika Albertiová: A zasa o p*či. Matovičov diabolský plán
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 24 258
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 19 457
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 13 869
  4. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 12 291
  5. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 476
  6. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 8 174
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 7 520
  8. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 264
  1. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  2. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  3. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  4. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  5. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  6. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  7. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  8. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Druhá trieda pokračovala 9. kolom.

Blatnica potvrdzuje progres, takmer celý druhý polčas hrala v oslabení, no aj tak zabodovala na ihrisku súpera.


Ján Rumpel v hre Starý zaľúbenec z roku 1999 v réžii Štefana Mišovica.

Zažil ešte javisko v obecnej škole.


Žabokrecké ochotnícke divadlo
Marek Zuziak sa predviedol hetrikom.

Niekto si to už musel odniesť, Kysucké Nové Mesto v Martine poriadne tvrdo narazilo.


Pavol Húšťava – po oznámení o ukončení výroby sa nevzdával a burcoval zamestnancov k protestom.

Zažil vyhrážky i búchanie po stole.


13

Už ste čítali?