Štvrtok, 23. september, 2021 | Meniny má ZdenkaKrížovkyKrížovky

Turčania objavujú slovenské potraviny

Po novembri 1989 náš trh zaplavili potraviny zo zahraničia. Mali pekný obal, časom i lepšiu cenu, a tak sa slovenské výrobky z pultov postupne vytrácali. Zdá sa však, že v súčasnosti sa začína karta obracať.

Mäso z Turca. Ľudia vedia, kde ho majú nájsť.Mäso z Turca. Ľudia vedia, kde ho majú nájsť. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Kupujeme slovenské potraviny? To je otázka, s ktorou sa v poslednom období zrejme často stretávame. Odpoveď nie je jednoznačná. Ľudia by vraj radi uprednostnili naše výrobky, ale často ich zabrzdí peňaženka. Každý môže vyskakovať len do výšky svojho platu a tie u nás nie sú bohvieaké.

Podstatná časť potravín z dovozu je vraj lacnejšia, hoci nie vždy ich kvalita je porovnateľná so slovenskými.

Niekedy pozerajú viac na cenu

„Priznám sa, že sú dni, kedy vôbec nerozlišujem, aké potraviny kupujem. Žiaľ, ako dôchodkyňa musím v prvom rade pozerať na peňaženku. Nezamýšľam sa nad tým, či sú zo Slovenska alebo z dovozu. Snáď len pri mäse sa viac zamyslím a hľadám slovenské. Poľské veľmi nemáme radi. Radšej kúpim menej nášho, ak je drahšie, ale aspoň mám istotu, že je kvalitnejšie,“ prezradila pani Marta z Martina.

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenské potraviny pred zahraničnými uprednostňuje aj ďalšia Martinčanka - Anna. „Verím tomu, že naše sú lepšie a kvalitnejšie. Máme aj prísnejšie normy. Ak kupujem mäso alebo mliečne výrobky, hľadám slovenské. Nechodím ani veľmi do obchodných centier, ktoré väčšinou ponúkajú sortiment zo zahraničia.“

Čo ponúkne trh

Zaujímali nás aj školské jedálne. Na ZŠ s MŠ Hurbanova v Martine nakupujú potraviny slovenské i zo zahraničia. Dôležitú úlohu zohrávajú finančné možnosti, ale i ponuka trhu.

„Vždy sa dodávateľa pýtam na pôvod potravín. Snažíme sa nakupovať čo najviac slovenských potravín, ale nie vždy sa nám to podarí. Napríklad, problém je so zeleninou. Mrkvu zo Slovenska som nevidela hádam aj dvadsať rokov. Ak na nejakú natrafíte, dajte nám vedieť,“ zasmiala sa Daniela Milanová, vedúca školskej jedálne na ZŠ s MŠ na Hurbanovej ulici.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa jej ďalších slov s ovocím problém nemá, dá sa vybrať. Rovnako je to aj s mäsom a mliečnymi výrobkami.

„S bravčovinou či s hovädzím starosti nie sú, so slovenskými odberateľmi sa vieme dohodnúť i na prijateľnej cene. Platí to aj o mlieku, jogurtoch, smotane, tvarohu. Inak je to s hydinou. Slovenská je drahšia, hoci si uvedomujem, že aj kvalitnejšia. Žiaľ, sme odkázaní na mrazenú a najčastejšie zvonku. S našou by sme sa do ceny jedla nezmestili. Ideálna by pre nás bola chladená, no na ňu nemáme vytvorené skladové a prevádzkové podmienky,“ povedala Daniela Milanová.

V domácej kuchyni po domácky

Slovenské potraviny sme hľadali aj v obchodných prevádzkach, ktoré sú zamerané na stravovanie. V bufete u Mäsiara preferujú domácu kuchyňu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď domáca, tak domáca. Našou výhodou je, že sme prepojení s Poľnohospodárskym družstvom zo Sklabine. Mäso – bravčové i hovädzie berieme odtiaľ. Vždy ho máme čerstvé, dovážajú nám ho každý deň. A keď ho neminiem, môžem ho vrátiť. Keďže som lokálpatriotka, tak napríklad olej kupujem z Blatnice, kde ho vyrábajú. Rovnako aj mliečne výrobky – jogurty, tvaroh. Naše slovenské potraviny kvalitou za zahraničnými nezaostávajú. Dokonca si myslím, že sú lepšie,“ tvrdí Iveta Karolčíková, vedúca predajne.

Podobne ako v školskej jedálni na „Hurbanke“ aj U mäsiarov majú problém so zeleninou. „Zemiaky sú slovenské, no kapusta je poľská. Našu akosi nevieme zohnať. Podobne je to aj s mrkvou,“ zamyslela sa Iveta Karolčíková. Pýtali sme sa aj na hydinu. „Pre obmedzené skladové možnosti objednávam mrazenú. Snažím sa ale o to, aby bola zo Slovenska. Raz som vari zobrala brazílsku, lebo som už inú možnosť nemala. Úprimne, už by som sa k nej nerada niekedy vrátila.“

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nová certifikovaná káva na vašich obľúbených čerpacích staniciac
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  3. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  4. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  5. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  6. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  7. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Znalec slovenského brandy
  10. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  1. Spravte si zásoby zdravia
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Nevedomosť poslancov opäť zhorší podmienky pre zamestnancov
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Na ropnej plošine sa len pracuje a spí
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  10. SodaStream má viac ako 700 predajcov, očakáva ďalší rast
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 195
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 889
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 544
  4. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 633
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 562
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 134
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 789
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 553
  9. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 2 325
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 283

Blogy SME

  1. Marian Baran: Pekná stopárka
  2. Jozef Javurek: Hrad Strečno
  3. Matúš Lazúr: Pán Delta vyhlásil, že jeho lotéria sa práve rozbieha
  4. Tupou Ceruzou: Don Fico
  5. Lubo Repka: Zakladajúce štáty USA – Massachusetts
  6. Miriam Studeničová: Marazmus je výsledkom spoliehania na nižší druh inteligencie
  7. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  8. Alžbeta Szomolaiová: Hrad Divín
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 983
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 105
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 970
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 097
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 775
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 3 781
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 770
  8. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 3 722
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Tibor Kubička, riaditeľ Slovenského komorného divadla v Martine.

Divadelný festival Dotyky a spojenia oživil kultúru v meste. Navštívilo ho vyše 10-tisíc návštevníkov. Za rozhodnutím urobiť hlavný program v interiéri len pre plne zaočkovaných si divadlo stojí.


5 h

Fyzická odolnosť, zdatnosť a celkovo fyzické zdravie sa postupne vyvíjajú už od útleho veku, preto je dôležité včasné podchytenie nesprávnych návykov a nastavenie správnej terapie, ktorá ich odstráni.


10 h
Ceny za teplo v Martine neporastú vo výške 7,3%.

Ceny za teplo v Martine neporastú vo výške 7,3%.


14 h
Matej Dírer strelil jediný gól Martina.

Syndróm nevydarenej tretiny sa zatiaľ vyliečiť nepodarilo. Proti nováčikovi nám ušla prostredná časť, pričom nepomohol ani zdvihnutý varovný prst v úvodných sekundách.


15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nad Horehroním sa už Nízke Tatry belejú.


22. sep

Vodiči musia počítať so zdržaním.


13 h

Situácia sa zhoršuje, v nemocnici sú zakázané návštevy, výnimkou sú ťažko chorí pacienti.


22. sep

Ľudia odchádzali zo stretnutia so Svätým Otcom šťastní.


16 h

Blogy SME

  1. Marian Baran: Pekná stopárka
  2. Jozef Javurek: Hrad Strečno
  3. Matúš Lazúr: Pán Delta vyhlásil, že jeho lotéria sa práve rozbieha
  4. Tupou Ceruzou: Don Fico
  5. Lubo Repka: Zakladajúce štáty USA – Massachusetts
  6. Miriam Studeničová: Marazmus je výsledkom spoliehania na nižší druh inteligencie
  7. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  8. Alžbeta Szomolaiová: Hrad Divín
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 983
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 105
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 970
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 097
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 775
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 3 781
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 770
  8. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 3 722
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti

Už ste čítali?