Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Turčania objavujú slovenské potraviny

Po novembri 1989 náš trh zaplavili potraviny zo zahraničia. Mali pekný obal, časom i lepšiu cenu, a tak sa slovenské výrobky z pultov postupne vytrácali. Zdá sa však, že v súčasnosti sa začína karta obracať.

Mäso z Turca. Ľudia vedia, kde ho majú nájsť.Mäso z Turca. Ľudia vedia, kde ho majú nájsť. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Kupujeme slovenské potraviny? To je otázka, s ktorou sa v poslednom období zrejme často stretávame. Odpoveď nie je jednoznačná. Ľudia by vraj radi uprednostnili naše výrobky, ale často ich zabrzdí peňaženka. Každý môže vyskakovať len do výšky svojho platu a tie u nás nie sú bohvieaké.

Podstatná časť potravín z dovozu je vraj lacnejšia, hoci nie vždy ich kvalita je porovnateľná so slovenskými.

Niekedy pozerajú viac na cenu

„Priznám sa, že sú dni, kedy vôbec nerozlišujem, aké potraviny kupujem. Žiaľ, ako dôchodkyňa musím v prvom rade pozerať na peňaženku. Nezamýšľam sa nad tým, či sú zo Slovenska alebo z dovozu. Snáď len pri mäse sa viac zamyslím a hľadám slovenské. Poľské veľmi nemáme radi. Radšej kúpim menej nášho, ak je drahšie, ale aspoň mám istotu, že je kvalitnejšie,“ prezradila pani Marta z Martina.

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenské potraviny pred zahraničnými uprednostňuje aj ďalšia Martinčanka - Anna. „Verím tomu, že naše sú lepšie a kvalitnejšie. Máme aj prísnejšie normy. Ak kupujem mäso alebo mliečne výrobky, hľadám slovenské. Nechodím ani veľmi do obchodných centier, ktoré väčšinou ponúkajú sortiment zo zahraničia.“

Čo ponúkne trh

Zaujímali nás aj školské jedálne. Na ZŠ s MŠ Hurbanova v Martine nakupujú potraviny slovenské i zo zahraničia. Dôležitú úlohu zohrávajú finančné možnosti, ale i ponuka trhu.

„Vždy sa dodávateľa pýtam na pôvod potravín. Snažíme sa nakupovať čo najviac slovenských potravín, ale nie vždy sa nám to podarí. Napríklad, problém je so zeleninou. Mrkvu zo Slovenska som nevidela hádam aj dvadsať rokov. Ak na nejakú natrafíte, dajte nám vedieť,“ zasmiala sa Daniela Milanová, vedúca školskej jedálne na ZŠ s MŠ na Hurbanovej ulici.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa jej ďalších slov s ovocím problém nemá, dá sa vybrať. Rovnako je to aj s mäsom a mliečnymi výrobkami.

„S bravčovinou či s hovädzím starosti nie sú, so slovenskými odberateľmi sa vieme dohodnúť i na prijateľnej cene. Platí to aj o mlieku, jogurtoch, smotane, tvarohu. Inak je to s hydinou. Slovenská je drahšia, hoci si uvedomujem, že aj kvalitnejšia. Žiaľ, sme odkázaní na mrazenú a najčastejšie zvonku. S našou by sme sa do ceny jedla nezmestili. Ideálna by pre nás bola chladená, no na ňu nemáme vytvorené skladové a prevádzkové podmienky,“ povedala Daniela Milanová.

V domácej kuchyni po domácky

Slovenské potraviny sme hľadali aj v obchodných prevádzkach, ktoré sú zamerané na stravovanie. V bufete u Mäsiara preferujú domácu kuchyňu.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď domáca, tak domáca. Našou výhodou je, že sme prepojení s Poľnohospodárskym družstvom zo Sklabine. Mäso – bravčové i hovädzie berieme odtiaľ. Vždy ho máme čerstvé, dovážajú nám ho každý deň. A keď ho neminiem, môžem ho vrátiť. Keďže som lokálpatriotka, tak napríklad olej kupujem z Blatnice, kde ho vyrábajú. Rovnako aj mliečne výrobky – jogurty, tvaroh. Naše slovenské potraviny kvalitou za zahraničnými nezaostávajú. Dokonca si myslím, že sú lepšie,“ tvrdí Iveta Karolčíková, vedúca predajne.

Podobne ako v školskej jedálni na „Hurbanke“ aj U mäsiarov majú problém so zeleninou. „Zemiaky sú slovenské, no kapusta je poľská. Našu akosi nevieme zohnať. Podobne je to aj s mrkvou,“ zamyslela sa Iveta Karolčíková. Pýtali sme sa aj na hydinu. „Pre obmedzené skladové možnosti objednávam mrazenú. Snažím sa ale o to, aby bola zo Slovenska. Raz som vari zobrala brazílsku, lebo som už inú možnosť nemala. Úprimne, už by som sa k nej nerada niekedy vrátila.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 102
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 180
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 215
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 331
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 323
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 128
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 939
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 984
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 832
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 775
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Vo Veľkom Čepčíne mali pilné leto

Tešia sa novým priestorom.

vo Veľkom Čepčíne zrekonštruovali aj obecný dom.
Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Nitrania dnes išli na veľké nákupy aj na cintoríny

Načo budú otvorené obchody, keď môžeme ísť len do potravín a lekární? pýtajú sa ľudia aj Zväz obchodu.

V breznianskej nemocnici zomrel pacient, nepomohla ani liečba remdesivirom

Za dva týždne evidovala nemocnica desať vyliečených pacientov.

Už ste čítali?