Viliam Hronec obnovil zaniknutú tradičnú keramiku

Kedysi Viliam Hronec ročne spotreboval tonu alebo aj viac hliny. Teraz je to už len jeho hobby a toto množstvo rapídne kleslo. Majster ľudovej umeleckej výroby sa však k svojmu remeslu chce vrátiť.

Viliam Hronec. Pre Slovenské národné múzeum v Martine obnovil výrobu zaniknutej tradičnej keramiky vyrábanej v tunajšom regióne.Viliam Hronec. Pre Slovenské národné múzeum v Martine obnovil výrobu zaniknutej tradičnej keramiky vyrábanej v tunajšom regióne. (Zdroj: SILVA ŠTRBÁKOVÁ)

MARTIN. Viliam Hronec (56) je profesionálny keramikár, ktorý sa svojmu remeslu 41 rokov. Vyučil sa v modrianskom výrobnom družstve Slovenská ľudová majolika, kde neskôr pracoval aj ako majster odborného výcviku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po príchode do Turca dlhé roky vyrábal aj pre Slovenské národné múzeum v Martine, vďaka ktorému obnovil výrobu zaniknutej tradičnej keramiky vyrábanej v tunajšom regióne. Známe sú jeho úžitkové nádoby so sýto zelenou transparentnou glazúrou bez výzdoby. Vytvoril tiež kolekciu úžitkových výrobkov točenú z troch hlín – bielej, červenej a čiernej, ktorej výsledkom je zaujímavý mramorový efekt.

SkryťVypnúť reklamu

S hlinou je stále v kontakte

Teplický keramikár sprvu 30 rokov pracoval s hlinou doma. „Mám kompletne vybavenú dielňu. Robil som výrobky pre Ústredie ľudovej umeleckej výroby, ktorý ich exportoval do celého sveta. Aj keď som stále jeho členom, už tam neprispievam. Nestíham pre iné zamestnanie. Patrím aj do Cechu slovenských keramikárov, ale už sa stretávame iba raz do roka na hrnčiarskych trhoch v Pezinku,“ prezradil Viliam Hronec, ktorý už takto oddychuje tretí rok. Dodal, že s hrnčiarstvom neprestal pre nezáujem zo strany zákazníkov, ale pre vysoké vstupné náklady na výrobu. S hlinou je však stále v kontakte. Šesťkrát do mesiaca učí na Základnej umeleckej škole v Martine.

K svojmu remeslu sa však chce vrátiť. „S keramikárstvom opäť začnem asi až na dôchodku. Plánujem vyrábať nezvyčajné výrobky, možno by som obsadil aj nejakú výstavu. Spravím si svoj vlastný depozitár,“ načrel do svojich snov majster ľudovej umeleckej výroby.

SkryťVypnúť reklamu

Tradičná hlina je červená

Výrobky robí keramikár z Turčianskych Teplíc zo špeciálnej hliny na hrnčiarskom kruhu. Na každý z nich potrebuje odlišnú hlinu. Je jej veľa druhov, pričom každá je rozlíšená aj farebne. Od čiernej, hnedej, tmavočervenej až po bielu. „Tradičná a najbežnejšia hrnčiarska hlina je červená. Takú používame aj na Základnej umeleckej škole v Martine. Volá sa červenica,“ povedal. Hliny majú odlišné vlastnosti, napríklad šamotová hlina je na jemné výrobky ako kávové či čajové súpravy. Rozhoduje aj to, či bude produkt natretý glazúrou alebo nie a pri akej teplote sa bude páliť.

Najviac kupovali chalupári

Viliam Hronec robieval tradičnú turčiansku keramiku, teda so zelenou glazúrou, ale aj ľudovú majoliku západného Slovenska. Tam sa používa modrá, žltá, zelená, fialová a tenká hnedá kontúrka. Pod pojmom majolika sa rozumie výrobok nafarbený bielou glazúrou, na ktorú sa potom ešte maľuje.

SkryťVypnúť reklamu

„Najlepšie sa predávali šálky, hrnčeky, mištičky, tradičné výrobky ako mliečniky, dvojňačky, misky na halušky či guláš na servírovanie v záhrade, ktoré ľudia využívali najmä na chalupách,“ vymenoval Viliam Hronec.

Menšie nádoby sa pália lepšie

Keramikárom vraj najviac robia problémy vyrezávané a štruktúrované veci, a to najmä tie väčšie. Často praskajú, preto na ne treba dávať pozor aj pri pálení. Zato malé veci sa z technologického hľadiska robia ľahšie.„Pri vypaľovaní hlinynemáte istotu, či z nej niečo bude. Keď zoschne, zmrští sa. Vždy začína schnúť odvrchu pozdĺž krajov. A tam nastáva veľké pnutie. Čiže čím je väčší výrobok, tým to skôr praskne,“ priblížil toto remeslo.

Najideálnejšia teplota, pri ktorej sa keramika páli, sa šplhá do 1100 stupňov. Pálenie trvá 6 hodín, ďalších 24 hodín pec chladne.

Autor: Silvia Štrbáková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 197
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 587
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 920
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 379
  5. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 4 871
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 003
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 273
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 073
  1. Marián Gunár: Dnes je 8. apríl deň Rómov. Ja ho venujem tým, ktorých ešte nikto neobjal.
  2. Elena Antalová: Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska
  3. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  4. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  5. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  6. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  7. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  8. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 780
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 336
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 75 256
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 685
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 16 250
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 12 870
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 738
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 604
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Valča si upevnila pozíciu na čele tabuľky.

Druhé víťazstvo v sezóne vybojovala Blatnica, Valča zvýšila náskok na čele tabuľky.


Malý Čepčín získal veľmi dôležité body.

Očakávaný súboj pod Magurou sa nehral, už v predstihu preložili zápas Kláštor - Turany.


Agresívny zákazník skončil v rukách polície.


3
Aktuálne prebieha ďalšia etapa výmeny rozvodov v celkovej dĺžke 4268 metrov v lokalite Ľadoveň.

Rekonštrukcia má znížiť počet porúch.


TASR
  1. Marián Gunár: Dnes je 8. apríl deň Rómov. Ja ho venujem tým, ktorých ešte nikto neobjal.
  2. Elena Antalová: Ako sa zbaviť zúfalstva zo Slovenska
  3. Rastislav Puchala: Sláva ti, Alex Ovečkin!
  4. Pavel Baláž: Parma nie je len mestom syra a šunky
  5. Ján Šeďo: Odznelo : "Apko, však tam roztrhalo 9 detí"! "No a čo, veď...."
  6. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  7. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  8. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 780
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 336
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 75 256
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 685
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 16 250
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 12 870
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 738
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 9 604
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?