Štvrtok, 16. september, 2021 | Meniny má ĽudmilaKrížovkyKrížovky

Jedlo je ako detektívka

Väčšina jedál, ktoré dnes tak obľubujeme, pochádza z roľníckeho prostredia. Práve z jedál najchudobnejších sa vyvinuli mnohé delikatesy.

Zora Mintalová-Zubercová prednášala na tému Turčianska kuchyňa.Zora Mintalová-Zubercová prednášala na tému Turčianska kuchyňa. (Zdroj: ANDREA DUDRÁKOVÁ)

Vedeli ste, že aj turčiansky región má svoje tradičné jedlá a zvyklosti súvisiace so stolovaním? Práve o nich sme sa zhovárali so Zorou Mintalovou-Zubercovou, významnou slovenskou etnografkou, ktorá je poprednou odborníčkou v oblasti materiálnej kultúry a kulinárnej histórie strednej Európy.

„Hoci sa zdá, že strava nie je zaujímavou témou, súvisí so všetkým,“ začína Z. Mintalová-Zubercová. Jesť musí predsa každý, a preto všetky dôležité udalosti či stretnutia aj tak nakoniec skončia pri bohato prestretých stoloch. „Jedlo je ako detektívka, lebo to keď začnete odbaľovať, nakoniec sa dostanete cez históriu, archeológiu k módnym trendom,“ približuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Hustá polievka ako základ

Pôvod dnešných jedál môžeme hľadať v roľníckom prostredí. Práve strava roľníkov je pre nás typickou. Naším národným jedlom sa stali halušky s bryndzou, ktoré najviac reprezentovali stravu najchudobnejšieho pracujúceho ľudu. Lebo najmä títo najbiednejší, či už drevorubači, furmani alebo baníci, sa potrebovali poriadne dosýta najesť.

Časté boli i rôzne zeleninové jedlá, polievky a hrachové či tekvicové prívarky. „Každé jedlo muselo začínať polievkou, lebo to bol základ. Mávali k tomu aj chlieb, ktorý piekli zhruba raz do týždňa podľa toho, či mali pec na 8 alebo až 12 chlebov,“ prezrádza zvyklosti ľudu etnografička. Polievka sa jedávala už na raňajky a musela byť hustá, aby ľudia vydržali celý deň pracovať. „Ak muži napríklad počas žatvy robili na poli viac, ženy pre nich odkladali údené rebierko a doniesli im stravu do poľa,“ dopĺňa.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso bolo vzácne

Z mäsitých pokrmov sa jedávala solená baranina. Bravčové mäso sa začalo konzumovať až po prvej svetovej vojne a zvykli ho údiť. Robili sa klobásky, slanina a množstvo múčnych jedál. Mäso ako také bolo vzácnejšie a jedávalo sa skôr na rôzne sviatky. Napríklad na 1. sviatok vianočný sa v Turci piekli husy a kačky. Pečená morka už patrí k novým zvyklostiam. Turčania na vidieku obľubovali najmä údené kačky, čo bola veľká delikatesa.

Populárne bolo aj ovocie, predovšetkým sušené. V Turci boli rozšírené sušené hrušky, z ktorých sa robili kompóty, omáčky a plnili buchty. „Všeobecne sa jedlo veľa zemiakov, prívarkov, lebo v roľníckom prostredí nebol čas na to, aby žena celý deň varila,“ oboznamuje s ťažkými časmi Z. Mintalová-Zubercová.

Skryť Vypnúť reklamu

Z nápojov dominovala predovšetkým čistá voda, ktorú si všetci vážili. Obľúbené boli aj minerálne vody a bylinkové čaje využívané aj na zahnanie rôznych chorôb i neduhov. Ľudia žili v harmónií s prírodou a vedeli z nej maximálne vyťažiť. Na začiatku 20. storočia kupovali ženy do domácností len petrolej, soľ a cukor, ak nesladili medom. Všetko ostatné si dokázali dopestovať alebo vychovať vo svojich dvoroch.

Stôl ako symbol rodiny

Stolovanie bolo v roľníckej rodine takisto špecifické. Stôl bol považovaný za symbol rodiny. Najdôležitejším v dome bol vždy otec a až keď si on sadol, ostatní mohli začať jesť. Všetci museli mať čisté ruky a pekne sa správať. Chlieb mal na stole čestné miesto a každé sústo si rodina vážila.

„Keď niečo zo stola spadlo na zem, tak sa to zdvihlo a nevyhodilo, “ spomína odborníčka. V roľníckom prostredí neexistovalo spoločné jedenie. Starší ľudia sedávali na laviciach a ženy počas stolovania stáli vždy za mužmi a obsluhovali. Počkali, kým sa chlapi najedli, neskôr nakŕmili deti a až potom sa mohli najesť ony.

Kedysi sa ženy nezdráhali robiť akúkoľvek robotu a ukuchtili aj časovo zdĺhavé pochutiny, ako napríklad šípkový lekvár. „My si dnes povieme, že kto sa s tým bude tak dlho zabávať, ale tá žena to vtedy vďačne urobila, len aby mala na zimu v komore nachystané,“ dodáva na záver Zora Mintalová-Zubercová.

Najčítanejšie na My Turiec

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  2. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky
  4. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  5. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  6. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  7. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  8. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  10. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Pápež František požehnal základný kameň novej nemocnice
  3. Ašot Haas v Bratislave: Nenechajte si ujsť umelecký zážitok
  4. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  10. ŠKODA prišla s unikátnou platformou
  1. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 9 154
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 6 035
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 000
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 3 829
  5. Mayo Galuška praží extra kávu, oligarcha Hodorovský je Mr. Krach 2 706
  6. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 2 263
  7. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 851
  8. Prvá dáma festivalu 1 708
  9. Za koľko zradil Judáš Ježiša podľa dnešných peňazí? 1 646
  10. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 1 598
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Na túto ale aj mnohé iné otázky od vás odpovedáme v našej právnej poradni.


5 h

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR v spolupráci s Asociáciou pre podporu rozvoja ICM v Českej republike vytvorili inovatívnu mapu príležitostí zameranú na sebarozvoj mladých.


(PR) 6 h
Spoločne na ihrisku. Martin Kostra s kapitánskou páskou a jeho bratranec Vladimír Milan (vpravo).

Útočník Martin Kostra je hráčom, ktorý vie, čo je to klubová vernosť. O tom, ako si ho v Turčianskej Štiavničke cenia, svedčí i to, aký svadobný darček mu spoluhráči pripravili.


8 h

Hosťom relácie je viceprezident iClinic Bratislava Capitals, Dušan Pašek.


10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Paradoxom je, že Poltár, ktorý patrí medzi okresy s najnižšou zaočkovanosťou, zostáva v najlepšom štvorlístku.


SITA 7 h

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


3 h

(+Aké opatrenia budú platiť v praxi). Susedná Krupina bude bordová.


6 h

Ľudia pocítia obmedzenia.


7 h

Už ste čítali?