Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Jedlo je ako detektívka

Väčšina jedál, ktoré dnes tak obľubujeme, pochádza z roľníckeho prostredia. Práve z jedál najchudobnejších sa vyvinuli mnohé delikatesy.

Zora Mintalová-Zubercová prednášala na tému Turčianska kuchyňa.Zora Mintalová-Zubercová prednášala na tému Turčianska kuchyňa. (Zdroj: ANDREA DUDRÁKOVÁ)

Vedeli ste, že aj turčiansky región má svoje tradičné jedlá a zvyklosti súvisiace so stolovaním? Práve o nich sme sa zhovárali so Zorou Mintalovou-Zubercovou, významnou slovenskou etnografkou, ktorá je poprednou odborníčkou v oblasti materiálnej kultúry a kulinárnej histórie strednej Európy.

„Hoci sa zdá, že strava nie je zaujímavou témou, súvisí so všetkým,“ začína Z. Mintalová-Zubercová. Jesť musí predsa každý, a preto všetky dôležité udalosti či stretnutia aj tak nakoniec skončia pri bohato prestretých stoloch. „Jedlo je ako detektívka, lebo to keď začnete odbaľovať, nakoniec sa dostanete cez históriu, archeológiu k módnym trendom,“ približuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Hustá polievka ako základ

Pôvod dnešných jedál môžeme hľadať v roľníckom prostredí. Práve strava roľníkov je pre nás typickou. Naším národným jedlom sa stali halušky s bryndzou, ktoré najviac reprezentovali stravu najchudobnejšieho pracujúceho ľudu. Lebo najmä títo najbiednejší, či už drevorubači, furmani alebo baníci, sa potrebovali poriadne dosýta najesť.

Časté boli i rôzne zeleninové jedlá, polievky a hrachové či tekvicové prívarky. „Každé jedlo muselo začínať polievkou, lebo to bol základ. Mávali k tomu aj chlieb, ktorý piekli zhruba raz do týždňa podľa toho, či mali pec na 8 alebo až 12 chlebov,“ prezrádza zvyklosti ľudu etnografička. Polievka sa jedávala už na raňajky a musela byť hustá, aby ľudia vydržali celý deň pracovať. „Ak muži napríklad počas žatvy robili na poli viac, ženy pre nich odkladali údené rebierko a doniesli im stravu do poľa,“ dopĺňa.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso bolo vzácne

Z mäsitých pokrmov sa jedávala solená baranina. Bravčové mäso sa začalo konzumovať až po prvej svetovej vojne a zvykli ho údiť. Robili sa klobásky, slanina a množstvo múčnych jedál. Mäso ako také bolo vzácnejšie a jedávalo sa skôr na rôzne sviatky. Napríklad na 1. sviatok vianočný sa v Turci piekli husy a kačky. Pečená morka už patrí k novým zvyklostiam. Turčania na vidieku obľubovali najmä údené kačky, čo bola veľká delikatesa.

Populárne bolo aj ovocie, predovšetkým sušené. V Turci boli rozšírené sušené hrušky, z ktorých sa robili kompóty, omáčky a plnili buchty. „Všeobecne sa jedlo veľa zemiakov, prívarkov, lebo v roľníckom prostredí nebol čas na to, aby žena celý deň varila,“ oboznamuje s ťažkými časmi Z. Mintalová-Zubercová.

Skryť Vypnúť reklamu

Z nápojov dominovala predovšetkým čistá voda, ktorú si všetci vážili. Obľúbené boli aj minerálne vody a bylinkové čaje využívané aj na zahnanie rôznych chorôb i neduhov. Ľudia žili v harmónií s prírodou a vedeli z nej maximálne vyťažiť. Na začiatku 20. storočia kupovali ženy do domácností len petrolej, soľ a cukor, ak nesladili medom. Všetko ostatné si dokázali dopestovať alebo vychovať vo svojich dvoroch.

Stôl ako symbol rodiny

Stolovanie bolo v roľníckej rodine takisto špecifické. Stôl bol považovaný za symbol rodiny. Najdôležitejším v dome bol vždy otec a až keď si on sadol, ostatní mohli začať jesť. Všetci museli mať čisté ruky a pekne sa správať. Chlieb mal na stole čestné miesto a každé sústo si rodina vážila.

„Keď niečo zo stola spadlo na zem, tak sa to zdvihlo a nevyhodilo, “ spomína odborníčka. V roľníckom prostredí neexistovalo spoločné jedenie. Starší ľudia sedávali na laviciach a ženy počas stolovania stáli vždy za mužmi a obsluhovali. Počkali, kým sa chlapi najedli, neskôr nakŕmili deti a až potom sa mohli najesť ony.

Kedysi sa ženy nezdráhali robiť akúkoľvek robotu a ukuchtili aj časovo zdĺhavé pochutiny, ako napríklad šípkový lekvár. „My si dnes povieme, že kto sa s tým bude tak dlho zabávať, ale tá žena to vtedy vďačne urobila, len aby mala na zimu v komore nachystané,“ dodáva na záver Zora Mintalová-Zubercová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 283
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 035
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 669
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 287
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 763
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 141
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 787
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 415
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 337
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 941
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Skríningové plošné testovanie prebehne v najväčšej miere cez víkend.

7 h
Miroslav Chudý.

Novým hlavným trénerom Martina sa stal Miroslav Chudý. Asistentmi budú Ladislav Spišiak a Marek Žila.

13 h
V Turčianskych Tepliciach otvorila samospráva odberové miesto už vo štvrtok.

Odberové miesta na skríningové testovanie občanov na ochorenie covid-19 otvorili vo štvrtok v Turci samosprávy Turčianskych Teplíc a Turčeka, v Kláštore sa testuje od stredy.

17 h
Aj napriek dištančnému vzdelávaniu má väčšina žiakov známok dostatok, polročné výkazy dostanú včas.

Väčšina žiakov ukončí prvý školský polrok včas. Niektorým študentom budú individuálne predlžovať polročnú klasifikáciu do konca marca.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V druhom kole malo pozitívne testy 1,02 percenta testovaných. Na Borovej ulici však číslo vyskočilo na 6,45 percenta.

13 h

Prednostka neodpísala, rezort vnútra poslal len všeobecné stanovisko.

5 h

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

19 h

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Už ste čítali?