Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Jedlo je ako detektívka

Väčšina jedál, ktoré dnes tak obľubujeme, pochádza z roľníckeho prostredia. Práve z jedál najchudobnejších sa vyvinuli mnohé delikatesy.

Zora Mintalová-Zubercová prednášala na tému Turčianska kuchyňa.Zora Mintalová-Zubercová prednášala na tému Turčianska kuchyňa. (Zdroj: ANDREA DUDRÁKOVÁ)

Vedeli ste, že aj turčiansky región má svoje tradičné jedlá a zvyklosti súvisiace so stolovaním? Práve o nich sme sa zhovárali so Zorou Mintalovou-Zubercovou, významnou slovenskou etnografkou, ktorá je poprednou odborníčkou v oblasti materiálnej kultúry a kulinárnej histórie strednej Európy.

„Hoci sa zdá, že strava nie je zaujímavou témou, súvisí so všetkým,“ začína Z. Mintalová-Zubercová. Jesť musí predsa každý, a preto všetky dôležité udalosti či stretnutia aj tak nakoniec skončia pri bohato prestretých stoloch. „Jedlo je ako detektívka, lebo to keď začnete odbaľovať, nakoniec sa dostanete cez históriu, archeológiu k módnym trendom,“ približuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Hustá polievka ako základ

Pôvod dnešných jedál môžeme hľadať v roľníckom prostredí. Práve strava roľníkov je pre nás typickou. Naším národným jedlom sa stali halušky s bryndzou, ktoré najviac reprezentovali stravu najchudobnejšieho pracujúceho ľudu. Lebo najmä títo najbiednejší, či už drevorubači, furmani alebo baníci, sa potrebovali poriadne dosýta najesť.

Časté boli i rôzne zeleninové jedlá, polievky a hrachové či tekvicové prívarky. „Každé jedlo muselo začínať polievkou, lebo to bol základ. Mávali k tomu aj chlieb, ktorý piekli zhruba raz do týždňa podľa toho, či mali pec na 8 alebo až 12 chlebov,“ prezrádza zvyklosti ľudu etnografička. Polievka sa jedávala už na raňajky a musela byť hustá, aby ľudia vydržali celý deň pracovať. „Ak muži napríklad počas žatvy robili na poli viac, ženy pre nich odkladali údené rebierko a doniesli im stravu do poľa,“ dopĺňa.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso bolo vzácne

Z mäsitých pokrmov sa jedávala solená baranina. Bravčové mäso sa začalo konzumovať až po prvej svetovej vojne a zvykli ho údiť. Robili sa klobásky, slanina a množstvo múčnych jedál. Mäso ako také bolo vzácnejšie a jedávalo sa skôr na rôzne sviatky. Napríklad na 1. sviatok vianočný sa v Turci piekli husy a kačky. Pečená morka už patrí k novým zvyklostiam. Turčania na vidieku obľubovali najmä údené kačky, čo bola veľká delikatesa.

Populárne bolo aj ovocie, predovšetkým sušené. V Turci boli rozšírené sušené hrušky, z ktorých sa robili kompóty, omáčky a plnili buchty. „Všeobecne sa jedlo veľa zemiakov, prívarkov, lebo v roľníckom prostredí nebol čas na to, aby žena celý deň varila,“ oboznamuje s ťažkými časmi Z. Mintalová-Zubercová.

Skryť Vypnúť reklamu

Z nápojov dominovala predovšetkým čistá voda, ktorú si všetci vážili. Obľúbené boli aj minerálne vody a bylinkové čaje využívané aj na zahnanie rôznych chorôb i neduhov. Ľudia žili v harmónií s prírodou a vedeli z nej maximálne vyťažiť. Na začiatku 20. storočia kupovali ženy do domácností len petrolej, soľ a cukor, ak nesladili medom. Všetko ostatné si dokázali dopestovať alebo vychovať vo svojich dvoroch.

Stôl ako symbol rodiny

Stolovanie bolo v roľníckej rodine takisto špecifické. Stôl bol považovaný za symbol rodiny. Najdôležitejším v dome bol vždy otec a až keď si on sadol, ostatní mohli začať jesť. Všetci museli mať čisté ruky a pekne sa správať. Chlieb mal na stole čestné miesto a každé sústo si rodina vážila.

„Keď niečo zo stola spadlo na zem, tak sa to zdvihlo a nevyhodilo, “ spomína odborníčka. V roľníckom prostredí neexistovalo spoločné jedenie. Starší ľudia sedávali na laviciach a ženy počas stolovania stáli vždy za mužmi a obsluhovali. Počkali, kým sa chlapi najedli, neskôr nakŕmili deti a až potom sa mohli najesť ony.

Kedysi sa ženy nezdráhali robiť akúkoľvek robotu a ukuchtili aj časovo zdĺhavé pochutiny, ako napríklad šípkový lekvár. „My si dnes povieme, že kto sa s tým bude tak dlho zabávať, ale tá žena to vtedy vďačne urobila, len aby mala na zimu v komore nachystané,“ dodáva na záver Zora Mintalová-Zubercová.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 353
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 950
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 329
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 703
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 969
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 386
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 442
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 298
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 219
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 976
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Turčania takmer týždeň zápasili s povodňami

V Turčianskych Tepliciach sa liala voda z polí od Dolnej Štubne, na Dubovom museli pre zaliatu cestu meniť dopravné značenie, v Blažovciach živel ohrozoval príbytky, v Rakove ratovali gazdovstvá a v Košťanoch sa rieka Turiec vyliala na rozsiahle územia.

Aj v Blažovciach sa už chystali vrecia s pieskom.

Hokejisti by mohli dostať peniaze do dvoch týždňov

Spojenie dvoch najvyšších hokejových súťaží zväz nepodporil. Nedovoľujú to normy.

Na ľade naraz trénuje len päť hráčov a brankár.
V nemocnici pribudlo ďalšie odberové miesto, testy už robia dva tímy.

Prezidentka Zuzana Čaputová v Martine, vyjadrila sa aj k celoplošnému testovaniu

So zdravotným personálom nemocnice sa rozprávala o tom, ako zvládajú nápor nových pacientov nakazených ochorením Covid –19, ale aj o tom, či sú personálne i lôžkové kapacity nemocnice dostačujúce.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes v Martine poďakovala všetkým lekárom aj zdravotníckemu personálu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Už ste čítali?