Múzeum slovenskej dediny v Martine bude dnes mlátiť a oslavovať úrodu.
Múzeum slovenskej dediny v Martine bude v nedeľu mlátiť a oslavovať úrodu.
MARTIN. Na dožinkách sa budú koštovať aj chlebové placky pripravené archaickým spôsobom na rozpálenom kameni a chlebové cesto pečené na palici. „Návštevníci sa dozvedia, čím všetkým si prešlo obilie po žatve, i to, ako vyzerala oslava úrody- dožinky. Počas programu, ktorý bude trvať od 10. do 16. hodiny, sa návštevníci môžu nielen prizerať, ale si aj vyskúšať, ako sa kedysi mlátilo. Po dobre vykonanej práci budú pripravené aj ochutnávky pečiva a tradičného chleba s masťou a cibuľou či chleba posypaného rôznymi bylinkami,“ povedala Jaroslava Ďurdíková z martinského Múzea slovenskej dediny.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Dožinkovú nedeľu bude pred krčmou z Oravskej Polhory spríjemňovať ľudová hudba Maroša Kramára a remeselníci s tradičnými ľudovými výrobkami. Folklórna skupina Drotár z Dlhého Poľa pri Žiline predvedie tradičné odovzdanie dožinkového venca hospodárovi i poďakovanie za úrodu sprevádzané spevom a tancom. V kostole z Rudna sa bude konať rímsko-katolícka svätá omša.