Kulinárske dni sú marketingovým podujatím Žilinského samosprávneho kraja. Jedna z ochutnávok bude aj v martinskom skanzene.
MARTIN. Kulinárske dni štartujú 5. septembra v pribylinskom skanzene, pokračujú 14. septembra v Múzeu slovenskej dediny v martinských Jahodníckych hájoch, o deň nato sa presunú na Oravský hrad, 22. septembra si kuchári vysúkajú rukávy v skanzene vo Vychylovke a 23. septembra v Budatínskom parku. Jedlá a chuťovky, ktoré sa budú ponúkať zdarma, majú kolorovať kultúrne podujatia a premeniť ich aj na slávnosti chute, dobrých nápadov, tradičných jedál. Aj podujatia teda môžu byť chutné, ak sa spájajú s chuťami súčasnosti, nedávnej alebo dávnej minulosti. Stredovek chutil inak ako novovek a obyvateľ gotiky uprednostňoval úplne iné sústa ako človek romantizmu. Kultúrne inštitúcie v Žilinskom samosprávnom kraji už dávno uchopili genius loci kuchýň starých materí ich kulinárskeho majstrovstva a symfóniu chutí. A výsledné menu premenili na stovky podujatí prezentujúcich kultúrny a historický potenciál Liptova, Oravy, Turca, Horného Považia a Kysúc, pričom ich dochutili gastronómiou od jej ľudových foriem až po vysokošpecializovanú kuchynskú modernu.
Autor: V.Legerská