BRATISLAVA, MARTIN. Od stredy 17. h platí na Slovensku zákaz dovozu a predaja českého alkoholu s obsahom nad 20 percent. Zákaz bude podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka platiť dovtedy, kým Česká republika neprijme dostatočné opatrenia a nezruší prohibíciu.
Šéf rezortu pôdohospodárstva kritizoval kroky českého kabinetu, ktoré podľa TASR označil za nedostatočné, keďže chránili pred otravami metylalkoholom iba českých občanov, a nie občanov okolitých štátov.
Fľaše s alkoholom čakajú v skladoch
Zákaz predaja tvrdého alkoholu vyrobeného v ČR sa týka nielen obchodov, ale aj reštaurácií, barov či pohostinstiev. Na zákaz sú pripravené všetky zložky. Ak by sa kamióny so zakázaným alkoholom u nás objavili, colníci ich na hraniciach s Českou republikou vrátia späť do krajiny pôvodu. Zakázaný alkohol v predajniach, skladoch či veľkoskladoch musia obchodníci od hodiny zákazu umiestniť do špeciálnych skladov.
„Alkohol sa musí stiahnuť a dať do chráneného skladu, musí byť vedená jeho presná evidencia, pričom prevádzkovateľ skladu musí zabezpečiť, že nedôjde k žiadnemu úniku. Alkohol bude môcť byť spustený do predaja, až keď budeme uistení, že všetko je v poriadku,“ dodal minister Ľubomír Jahnátek.
Obchodníci museli zostať dlhšie v práci
V obchodných prevádzkach Jednoty mali po vydaní zákazu plné ruky práce. Z pultov sa do noci sťahoval český alkohol.
„O zákaze sme sa dozvedeli z médií. Odporúčali nám sledovať webovú stránku ministerstva zdravotníctva. O rozhodnutí štátnych orgánov sme telefonicky informovali všetky predajne. Od Turčeka až po Šútovo ich máme 68. Naši zamestnanci z pultov sťahovali 24 druhov českého alkoholu. Zároveň všetko museli spísať a tovar špeciálne uskladniť,“ povedal pre MY Turčianske noviny Ján Koza, predseda Predstavenstva Coop Jednota Martin.
„Bolo to fyzicky veľmi náročné, ľudia sa poriadne narobili. Navyše, sklady sa nám zaplnili a my ich potrebujeme mať voľné aj pre ďalší tovar. Všetko sa to dalo aj iným spôsobom urobiť. Tovar je kódovaný, stačilo ho len centrálne zablokovať. Cez pokladňu by žiadna nepovolená fľaška neprešla,“ doplnil Ján Koza.
Menšie prevádzky problémy nemali
Alkohol z Českej republiky sťahovali z ponuky aj v martinskej pizerii Venezia. Jej majiteľ Kamil Podhorský nám povedal, že s tým nemal problémy.
„Nariadenie sme rešpektovali a mám preňho aj pochopenie. Istota je istota. Celé nám to trvalo asi polhodinu. Počkáme, čo bude ďalej. Ak sa zákaz v krátkom čase nezruší, budeme sa snažiť liehoviny nahradiť slovenskými výrobkami. I keď niektoré likéry z Čiech, na ktoré sú zákazníci zvyknutí, asi len ťažko nahradíme,“ zamyslel sa Kamil Podhorský.
V pohostinstve Minčol na Vrútkach, kde sa štamgasti zvyknú staviť z roboty na jeden, už od utorka poobedia český fernet a ani griotku nepredávali.
„Občas sa nás zákazníci spýtali, či zákaz platí aj u nás. Keď si nemohli dať svoje obľúbené poldeci, rýchlo sa vynašli. Dali si niečo slovenské. So stiahnutím tovaru sme nemali žiadne starosti. Nerobíme si veľké zásoby, alkoholické nápoje objednávame priebežne podľa toho, ako sa míňajú,“ vysvetľovala hostinská Michaela Hulová.
V martinskom bare Viecha pod bránou si so zákazom rýchlo poradili. „Tých pár fľašiek nebol problém stiahnuť a uzamknúť. Paradoxne, v utorok prišla jedna partia, ktorá si zvykne posedieť pri fernete. Mali smolu, ale nakoniec sa vynašli. Slovák si vie v takýchto veciach poradiť,“ zasmial sa majiteľ prevádzky Róbert Adamko a potom vážne dodal: „Situácia je najmä v Čechách alarmujúca, veľa ľudí zbytočne zomrelo. Slovensko muselo nejako reagovať, aby sa zabránilo podobnému nešťastiu.“
Aj veľkosklad si so zákazom poradil
Vo firme Rover, ktorá sa zaoberá aj predajom a distribúciou alkoholu do turčianskych prevádzok, okamžite po zákaze stopli predaj českých liehovín.
„Z vitrín sme stiahli vzorky a český alkohol, ktorý bol na sklade, špeciálne uskladnili. Zákazníci to rešpektujú, snažíme sa pre nich ponúknuť iné alternatívy. Nakoniec, veľa sa dozvedeli už z médií, nikto nebol prekvapený. Trošku sa mi zdá, že rozhodnutie o zákaze bolo šité horúcou ihlou, ale ak je to v záujme ochrany zdravia ľudí, tak sa to dá pochopiť. Kontrolu sme zatiaľ nemali, a keď aj príde, nemáme s ňou žiadny problém,“ povedal nám v stredu popoludní Ján Jablonský, vedúci skladu z Martina.
Hygienici boli v strehu od začiatku
Na úrade verejného zdravotníctva v Martine situáciu s českým alkoholom monitorujú od prvej chvíle, kedy na verejnosť spoza rieky Moravy prepukli informácie o otrave ľudí metanolom.
„Náš úrad vykonal 30 kontrol v zariadeniach spoločného stravovania. Ani v jednom nebol zistený predaj alkoholu, ktorý bol na zoznamoch označený ako nebezpečný. Námatkovo boli odobraté aj dve vzorky, ktoré sa v súčasnosti vyšetrujú,“ informovala Tatiana Červeňová, regionálna hygienička.
Po zákaze vyšli kontrolóri do terénu
Po vydaní celoplošného zákazu predaja českého alkoholu hygienici spolu s pracovníkmi veterinárnej a potravinovej správy boli od stredy rána permanentne v teréne. V obchodoch, hoteloch, bufetoch, večierkach, reštauráciách, baroch, pohostinstvách, ale aj na čerpacích staniciach kontrolovali dodržiavanie zákazu predaja českého alkoholu s obsahom nad 20 percent.
Vo štvrtok dopoludnia pracovníčky hygieny kontrolovali aj martinský hotel Turiec. Z predaja bolo po vydaní zákazu stiahnutých približne 20 fľašiek tvrdého alkoholu od troch českých výrobcov. Umiestnené boli v sklade, ale spolu s ostatnými liehovinami.
„Český alkohol sa musí uskladniť osobitne, na čo sme kompetentných upozornili. Hneď našli riešenie, takže mierny nedostatok bol okamžite odstránený. Naše kontroly sú informatívne, nemajú represívny charakter. K sankciám by došlo až potom, keby prevádzky odmietli nariadenie rešpektovať,“ vysvetľovala Renáta Šajgáliková,“ z martinského úradu verejného zdravotníctva.
Hotelovým hosťom liehoviny z Čiech podľa gastro manažéra Michala Augustína nechýbajú. „Naša klientela je prevažne zo zahraničia, a tá preferuje iné značky.“