MARTIN. Honorárny konzul pre SR v Japonsku Masahiro Yamamoto je zároveň prezidentom spoločnosti Biogenkoji Research Institute, ktorá vyvinula jedinečnú metódu na recykláciu organických odpadov a spôsoby využitia koji.
„Na spoločnom stretnutí sme sa dozvedeli, že koji produkuje užitočné enzýmy, a tým napomáha tráveniu karbohydrátov, bielkovín a tukov. Koji je napríklad základom sójovej pasty Miso, sójovej omáčky Shoyu, japonského octu Su, známeho saké a tiež japonského alkoholu Shochu,“ vysvetlil Eugen Ruttkay, konateľ firmy Farmavet, na pôde ktorej sa stretnutie uskutočnilo.
Zástupca medzinárodného vedecko-výskumného tímu Ahmed Saleh z Egypta zas prezentoval výsledky viacročných výskumov použitia koji v kŕmení hospodárskych zvierat. Tie ukazujú, že čisto prírodné produkty, ktoré koji obsahujú, zlepšujú telesnú hmotnosť zvierat aj podiel mäsa. Zvyšujú tiež stráviteľnosť krmiva, znižujú úmrtnosť a pomáhajú znižovať zápach exkrementov.
„Zahraniční hostia sa v druhej časti svojej návštevy zoznámili s technologickými postupmi a podmienkami chovu zvierat na farmách v Turci a ochutnali špeciality slovenskej kuchyne. Dúfam, že sme položili základy dlhodobej spolupráce, ktorá bude zároveň pozitívnym impulzom pre živočíšnu výrobu na Slovensku,“ dodal E. Ruttkay.