MARTIN. Múzeum slovenskej dediny v Martine rozvoniavalo arómou z tradičných turčianskych jedál. Podujatie Kulinárske dni 2012 organizoval Žilinský samosprávny kraj a jeho hlavným cieľom bolo ukázať tradičné jedlá jednotlivých regiónov v kraji a pôvodné remeslá.
V martinskom skanzene bol tak aj pre zahraničných návštevníkov pripravený bohatý program s bezplatným vstupom a prezentáciou pravých turčianskych jedál a delikatesných pochúťok. Každý, kto mal chuť, mohol okúsiť všakovaké špeciality, ktoré sa varili priamo na mieste. Maškrtníci si prsty oblizovali najmä po slivkovom pyré, perníčkoch, ako aj tekvicovej a swallenbergskej omáčke či mliečnej polievke.
Zohriať ich mohli nielen ponúkané bylinkové čaje, ale aj rytmické piesne v podaní rôznych turčianskych folklórnych skupín - Turiec, Lysec, Lúčik alebo Slnovrat.
Súčasťou bola prezentácia tradičných remesiel, ktoré si mohli prípadní záujemcovia aj odskúšať. Remeselníci odetí v krojoch predvádzali svoje majstrovstvo v rezbárstve, košikárstve, tesárstve, drotárstve, návštevníci videli aj ukážku vyšívania a spracovania kožúškov, techniku štiepania dreva i výrobu hudobných nástrojov ako fujary a píšťalky.