MARTIN. Bravčová krkovička za 3,59, kuracie prsia za 4,89, bravčové plece za 3,89, bôčik pod 3 eurá. Tak na takéto akciové ceny vraj máme zabudnúť. Výrobcovia i obchodníci avizujú do konca roka nárast cien, pričom ďalšia vlna zdražovania má údajne prísť v novom roku.
„Oproti letu však už mäso zdraželo. Nakupujeme ho od výrobcov drahšie, čo sa logicky musí premietnuť aj v našich cenách. Napríklad bravčové plece išlo za pár mesiacov hore o 85 centov na kilogram, karé o 75, hovädzie stehno dokonca o celé euro," povedala pre Turčianske noviny Iveta Karolčíková, vedúca jedného z turčianskych mäsiarstiev.
Už teraz sa kupuje menej
Vyššia cena mäsa sa odzrkadľuje aj na tržbách. Samozrejme, negatívne.
„Ľudia kupujú menej, už len raz do týždňa. Najčastejšie vo štvrtok alebo v piatok. Dávno sú preč časy, keď si niekto zobral do zásoby tri alebo štyri kilá mäsa. V súčasnosti si zákazníci veľakrát želajú mäso nakrájať. Štyri až osem kúskov na nedeľný obed, možno i večeru. Neviem čo bude, ak sa ceny ešte zvýšia," netajila obavy Iveta Karolčíková.
O mäso je záujem najmä pred Vianocami, dá sa očakávať, že bude drahšie. Nejde však len o zvýšený dopyt, za očakávaným zdražovaním sú aj iné faktory.
„Vo všeobecnosti je známe, že toto leto bola slabšia úroda. Zozbierali sme o polovicu menej objemových krmovín ako minulý rok. Nehovoriac o tom, že vstupné náklady sú vyššie. Nás ničí najmä vysoká cena nafty. Straty sa musia niekde vykompenzovať," myslí si Miroslav Rusnák z Poľnohospodárskeho družstva Sklabiňa. „My sme však malí hráči na to, aby sme ceny na trhoch ovplyvňovali. My ich iba kopírujeme," doplnil turčiansky poľnohospodár.
Odborníci upozorňujú, že situácia sa zhorší najmä po novom roku. Problémom bude najmä nedostatok ošípaných na európskom trhu. Zvieratá budú musieť mať v ošipárňach väčší priestor, ceny tak môžu vyskočiť ako pri hydine, ktorá už láme rekordy. Možno o desať až dvadsať percent.
Chlieb sa cenovo neudrží
Ďalšou správou, ktorá zrejme nepoteší, je aj avizovaný nárast cien pekárenských výrobkov, teda najmä chleba.
„Cena obilia vzrástla o 20 až 30 percent. Kým nedávno sa predávala na trhoch za 180 eur za tonu, v súčasnosti je to už okolo 230, pričom po novom roku to bude dokonca až 250 eur. Múka sa tak na súčasnej úrovni udržať nemôže. Chlieb, rožky a ostatné pekárenské výrobky v priemere zvýšime od 1. novembra o 5 až 10 percent. Inú možnosť nemáme. Čo nás čaká po novom roku, je predčasné teraz hovoriť," povedal Miroslav Hruška, konateľ pekárni Hruška z Martina.
Vajíčka už šok zažili
K základným potravinám patria aj vajíčka. Ich cena sa po jarnom cenovom šoku ustálila. Otázkou je, dokedy.
„Zatiaľ sa nič mimoriadne nedeje, ale najmä v Čechách a v Poľsku je vajec málo. Výrazne zdraželi aj krmoviny, takže ceny na súčasnej úrovni zrejme neostanú. Navyše, blížime sa k predvianočnému obdobiu, v ktorom je dopyt po vajíčkach väčší. To všetko sú aspekty, ktoré ceny ovplyvňujú," vysvetľoval Branislav Roháčik z turčianskej firmy SHP.
Kto za to môže?
Ľudia sa za posledné roky naučili nakupovať najmä vo veľkých nákupných centrách.
„My sme poslední v reťazci, ktorí ovplyvňujú ceny. Nebudeme s nimi hýbať, pokiaľ sa nezmení dodávateľská cena," povedal Martin Gärtner, hovorca Kauflandu.
Opačný názor pre TASR tlmočil Daniel Poturnaj, prezident Potravinárskej komory Slovenska. „Ceny potravín na pultoch na Slovensku vzrástli, a nie vždy je za tým zvyšovanie cien komodít zo strany dodávateľov. Obchodníci využili medializáciu a zvýšili ceny potravín na pultoch." Nech už je to ako chce, ľudia nakupujú drahšie.