Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Ceny potravín už lámu rekordy a vraj budú ďalej

Zlých správ pribúda. Nikoho zrejme nepoteší, že už aj tak drahé potraviny budú čoskoro ešte drahšie.

Potraviny nám z rodinných rozpočtov berú veľa peňazí.Potraviny nám z rodinných rozpočtov berú veľa peňazí. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

MARTIN. Bravčová krkovička za 3,59, kuracie prsia za 4,89, bravčové plece za 3,89, bôčik pod 3 eurá. Tak na takéto akciové ceny vraj máme zabudnúť. Výrobcovia i obchodníci avizujú do konca roka nárast cien, pričom ďalšia vlna zdražovania má údajne prísť v novom roku.

„Oproti letu však už mäso zdraželo. Nakupujeme ho od výrobcov drahšie, čo sa logicky musí premietnuť aj v našich cenách. Napríklad bravčové plece išlo za pár mesiacov hore o 85 centov na kilogram, karé o 75, hovädzie stehno dokonca o celé euro," povedala pre Turčianske noviny Iveta Karolčíková, vedúca jedného z turčianskych mäsiarstiev.

Skryť Vypnúť reklamu

Už teraz sa kupuje menej

Vyššia cena mäsa sa odzrkadľuje aj na tržbách. Samozrejme, negatívne.

„Ľudia kupujú menej, už len raz do týždňa. Najčastejšie vo štvrtok alebo v piatok. Dávno sú preč časy, keď si niekto zobral do zásoby tri alebo štyri kilá mäsa. V súčasnosti si zákazníci veľakrát želajú mäso nakrájať. Štyri až osem kúskov na nedeľný obed, možno i večeru. Neviem čo bude, ak sa ceny ešte zvýšia," netajila obavy Iveta Karolčíková.

O mäso je záujem najmä pred Vianocami, dá sa očakávať, že bude drahšie. Nejde však len o zvýšený dopyt, za očakávaným zdražovaním sú aj iné faktory.

„Vo všeobecnosti je známe, že toto leto bola slabšia úroda. Zozbierali sme o polovicu menej objemových krmovín ako minulý rok. Nehovoriac o tom, že vstupné náklady sú vyššie. Nás ničí najmä vysoká cena nafty. Straty sa musia niekde vykompenzovať," myslí si Miroslav Rusnák z Poľnohospodárskeho družstva Sklabiňa. „My sme však malí hráči na to, aby sme ceny na trhoch ovplyvňovali. My ich iba kopírujeme," doplnil turčiansky poľnohospodár.

Skryť Vypnúť reklamu

Odborníci upozorňujú, že situácia sa zhorší najmä po novom roku. Problémom bude najmä nedostatok ošípaných na európskom trhu. Zvieratá budú musieť mať v ošipárňach väčší priestor, ceny tak môžu vyskočiť ako pri hydine, ktorá už láme rekordy. Možno o desať až dvadsať percent.

Chlieb sa cenovo neudrží

Ďalšou správou, ktorá zrejme nepoteší, je aj avizovaný nárast cien pekárenských výrobkov, teda najmä chleba.

„Cena obilia vzrástla o 20 až 30 percent. Kým nedávno sa predávala na trhoch za 180 eur za tonu, v súčasnosti je to už okolo 230, pričom po novom roku to bude dokonca až 250 eur. Múka sa tak na súčasnej úrovni udržať nemôže. Chlieb, rožky a ostatné pekárenské výrobky v priemere zvýšime od 1. novembra o 5 až 10 percent. Inú možnosť nemáme. Čo nás čaká po novom roku, je predčasné teraz hovoriť," povedal Miroslav Hruška, konateľ pekárni Hruška z Martina.

Skryť Vypnúť reklamu

Vajíčka už šok zažili

K základným potravinám patria aj vajíčka. Ich cena sa po jarnom cenovom šoku ustálila. Otázkou je, dokedy.

„Zatiaľ sa nič mimoriadne nedeje, ale najmä v Čechách a v Poľsku je vajec málo. Výrazne zdraželi aj krmoviny, takže ceny na súčasnej úrovni zrejme neostanú. Navyše, blížime sa k predvianočnému obdobiu, v ktorom je dopyt po vajíčkach väčší. To všetko sú aspekty, ktoré ceny ovplyvňujú," vysvetľoval Branislav Roháčik z turčianskej firmy SHP.

Kto za to môže?

Ľudia sa za posledné roky naučili nakupovať najmä vo veľkých nákupných centrách.

„My sme poslední v reťazci, ktorí ovplyvňujú ceny. Nebudeme s nimi hýbať, pokiaľ sa nezmení dodávateľská cena," povedal Martin Gärtner, hovorca Kauflandu.

Opačný názor pre TASR tlmočil Daniel Poturnaj, prezident Potravinárskej komory Slovenska. „Ceny potravín na pultoch na Slovensku vzrástli, a nie vždy je za tým zvyšovanie cien komodít zo strany dodávateľov. Obchodníci využili medializáciu a zvýšili ceny potravín na pultoch." Nech už je to ako chce, ľudia nakupujú drahšie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 509
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 541
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 217
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 033
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 840
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 554
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 930
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 669
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 615
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 510
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

V Turčianskych Tepliciach otvorila samospráva odberové miesto už vo štvrtok.

Odberové miesta na skríningové testovanie občanov na ochorenie covid-19 otvorili vo štvrtok v Turci samosprávy Turčianskych Teplíc a Turčeka, v Kláštore sa testuje od stredy.

3 h
Aj napriek dištančnému vzdelávaniu má väčšina žiakov známok dostatok, polročné výkazy dostanú včas.

Väčšina žiakov ukončí prvý školský polrok včas. Niektorým študentom budú individuálne predlžovať polročnú klasifikáciu do konca marca.

6 h
Skalici sme podľahli na domácom ľade.

„Štyri góly nám na víťazstvo musia stačiť. Treba byť dôslednejší vzadu, to je najväčší problém,“ zdôraznil po prehre so Skalicou martinský kapitán Michal Murček.

23 h
Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva SR pre epidemiológiu Henrieta Hudečková.

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

23 h

Muža našli už bez známok života.

21. jan

Mesto Prievidza vytvorí počas víkendu 23. a 24. januára na skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 spolu 25 odberných miest. V článku nájdete aj ich zoznam.

22 h

Už ste čítali?