MARTIN. Tak tomu sa hovorí úlovok. Chytiť takmer metrového zubáča, ktorý váži 7,6 kilogramov nie je veru každodenná udalosť. Šťastie prialo Tomášovi Zdráhalovi z Priekopy. Unikátny kúsok ťahal z vody na štrkovisku pri Lipovci predminulý piatok.
„Bolo asi pol tretej poobede. Hneď, keď udica zabrala, tušil som, že to bude riadny macek,“ začal vyprávanie šťastný rybár. „Avšak, že to bude až také kusisko, to mi ani vo sne nenapadlo,“ dodal.
Trpezlivosť slávila úspech
Zápas s asi 12-15 ročným zubáčom trval približne štvrťhodinu a Tomáš mal čo robiť, aby ho vyhral.
„Vôbec sa mu nechcelo z vody, ale musel. Robil, čo sa dalo, ale moja trpezlivosť a snáď aj šikovnosť napokon zvíťazila. Zubáče sú veľmi opatrné, no tento sa ulakomil na 20-centimetrovú červenicu. Je to malá rybka, ktorá je pre dravcov pochúťkou,“ nezaprel v sebe odborníka Tomáš Zdráhal.
Martinčana na rybačke sprevádzala manželka Tatiana a aj 2,5 ročný synček Leon.
„Malý sa najprv bál, no postupne sa aj na jeho tvári objavil úsmev. Keď vyrastie, určite mu tento zážitok pripomeniem,“ pýšil sa tato.
Úlovok oslávili
Z unikátneho úlovku sa okrem najbližších tešili aj Tomášovi priatelia. Nejeden ho chlapsky potľapkal po pleci. Nikto nešetril slovami chvály, takmer každý mu gratuloval.
„Aj sme to oslávili. Veď sa to patrilo. Je to životný úlovok. Samozrejme, je to predovšetkým o šťastí. Bez neho sa žiadny rybár nezaobíde. Zubáče sa chytajú najmä na Liptovskej Mare, na štrkoviskách pri Lipovci to až také obvyklé nie je. Ale určite som nebol prvý a ani posledný. Doprajem každému rybárovi takýto zážitok,“ povedal Tomáš Zdráhal, ktorého to k vode ťahalo od malička.
„Mal som asi šesť, keď mi rybárstvo učarovalo. Venujem sa mu asi 25 rokov. Na rybačku som sa už dvakrát vybral aj do Nórska a chystám sa tam aj do tretice,“ prezradil Martinčan.
Na pekáči, aj v mrazničke
Prirodzene, zaujímali sme sa aj o osud zubáča. Kde skončil, znela naša otázka.
„Malá časť na pekáči a veľká v mrazničke,“ smial sa Tomáš. „Zaplnil ju celú. Rybku som naporcioval, narezal na filety. Ale ako som už spomínal, už sme z nej aj ochutnali. Manželka pár kúskov usmažila na masle. Stačilo osoliť, posypať rascou. Je to jednoduchý a najmä chutný recept. Netreba vymýšľať. Mäsko zo zubáča je perfektné, vôbec nie mastné. Ako keby ste mali kura,“ povedal na záver Tomáš Zdráhal.