Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Z mošovských rybníkov putuje pstruh na vianočný stôl

Rybárstvo má v Turci dlhoročnú tradíciu. Veľký rozmach zaznamenalo už koncom osemnásteho a začiatkom 19. storočia za panovania rodu Révayovcov.

Mošovské rybníky poslúžia ja na výučbu žiakov.Mošovské rybníky poslúžia ja na výučbu žiakov. (Zdroj: JÁN STRAPKO)

MOŠOVCE. Mošovské rybníky patrili desaťročia medzi významné vodohospodárske stavby a zariadenia. Od roku 1960 časť z nich patrí pod Strednú odbornú školu rybársku, ktorá sídlila najskôr v miestnom kaštieli, potom sa presťahovala do novopostavených školských priestorov.

Dve lokality rybníkov v Čerňakove a Diviakoch využívali žiaci študijných a učebných odborov so zameraním na rybárstvo, aby získali vedomosti a skúsenosti z chovu rýb. Od roku 1994 sa rybníky dostali úplne pod krídla mošovskej školy (dovtedy patrili pod Štátne rybárstvo v Stupave). V priebehu ďalších rokov sa rybníky v Diviakoch od školy odčlenili.

Skryť Vypnúť reklamu

Obrat stáda je uzatvorený

V správe SOŠ rybárskej zostalo osem zemných rybníkov v lokalite Čerňakovo. Slúžia na odchov prevažne pstruhovitých rýb. Stredisko je zamerané na liahnutie, chov a spracovanie rýb.

„Máme uzatvorený obrat stáda“,hovorí učiteľ poverený správou školského hospodárstvaPavol Žirko. „Ide o takzvaný uzavretý chov, čo znamená, že nemusíme kupovať násady. Stredisko slúži pre potreby výučby žiakov v maturitnom i učebnom odbore rybár a rybárstvo a nie je postavené na komerčnej báze.“

Vlastná generácia pstruhov

Škola, ktorá ako tretia organizačná zložka patrí od 1. septembra 2012 pod Spojenú školu v Martine, má vlastné generačné stádo pstruha dúhového. Produkované ikry postačujú pre vlastný chov a výrobu.

„Každý rok sa v našej liahni vyliahne niekoľko stotisíc násad, ktoré slúžia aj na zarybnenie,“ dopĺňa P. Žirko. V Čerňakove sa nachádza osem rybníkov, ktoré sa rozliehajú od cesty, cez lúku až po lesný porast. Okrem toho sú v areáli tri budovy určené pre liaheň a spracovanie rýb.

Skryť Vypnúť reklamu

„Liaheň a sádka sú automaticky monitorované. Pravidelne sledujeme napríklad hladinu vody či obsah kyslíka vo vode. Liaheň patrí k najvyspelejším a vyhovuje normám európskej únie. Štandardne máme zariadenú aj spracovňu rýb. Technológia pitvania, čistenia, vákuového balenia a zmrazovania rýb je na vysokej úrovni. Ministerstvo pôdohospodárstva a výživy Slovenskej republiky udelilo výrobku pstruh pitvaný, mrazený a vákuovo balený certifikát Najlepší slovenský výrobok a platí až do roku 2014,“ pochválil sa učiteľ Žirko.

Mošovské ryby až k vám domov

Stredisko má stáleho pracovníka – Igor Hrivnáka, ktorý všetky odborné činnosti zvláda so žiakmi na výbornú. „Chalani sú nadšenci, ktorí svoje remeslo ovládajú a majú k nemu vzťah.“V tomto predvianočnom čase pripravili pre konzumný trh spracované ryby, ktoré obohatia jedálny lístok mnohých domácností. A tak možno smelo povedať, že mošovské rybníky už pol storočia vychovávajú pre celé Slovensko generácie odborníkov, ktorí rozumejú svojmu remeslu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  7. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  8. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  9. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 103
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 30 285
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 187
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 200
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 568
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 538
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 528
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 726
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 421
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 846
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Skalici sme podľahli na domácom ľade.

„Štyri góly nám na víťazstvo musia stačiť. Treba byť dôslednejší vzadu, to je najväčší problém,“ zdôraznil po prehre so Skalicou martinský kapitán Michal Murček.

2 h
Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva SR pre epidemiológiu Henrieta Hudečková.

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

3 h
Ilustračná fotografia.

V meste vytvorili odberové miesta v ZŠ na Ul. Komenského.

6 h
Odberové miesta budú vytvorené aj v Gymnáziu Jozefa Lettricha.

Mesto Martin pre účely skríningového testovania na COVID-19 bude využívať aplikáciu Bookio, prostredníctvom ktorej sa rýchlo a ľahko prihlásite na miesto a čas, ktorý vám vyhovuje.

23 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragédiu vyšetruje polícia.

20. jan

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

23 h

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

19. jan

Zoznam miest pribežne dopĺňame.

20. jan

Už ste čítali?