MARTIN. Knihu s týmto názvom vydal Slovart a jej autorkou je Zora Mintalová-Zubercová z Martina. Pre ňu to nie je prvá kniha o Slovákoch a o tom, čo si zvykli počas všedného dňa či pri osobitných príležitostiach klásť na stôl.
„Ak dobre rátam, je to moja piata kniha odkazujúca aj na kulinársku históriu Slovenska. Možno si to ani neuvedomujeme, ale jedlo tvorilo dejiny a naše dejiny sú aj dejinami stolovania. Veď nebolo udalosti v živote ľudí, ktoré by nepoznačilo jedlo, hodovanie či stolovanie. A Vianoce? To je veľká téma, na Slovensku zvlášť. Pretože aj v biednom dome sa na Vianoce pripravovalo slávnostnejšie menu,“ hovorí o svojom výskume a práci na téme Zora Mintalová-Zubercová.
Je poprednou slovenskou etnologičkou, historičkou a múzejníčkou a špecializuje sa práve na kulinársku históriu a históriu stravovania. Jedlá pre knihu pripravoval Martin Foltín, kuchár, ktorý varil pre všetkých troch slovenských prezidentov a mimoriadne podujatia, jedlá fotografoval +Marek Velček. Svojho času pôsobil ako fotoreportér, no teraz sa venuje hlavne fotografickým službám a reklamnej fotografii.
Recepty v knihe patria k tradičným na Slovensku a sú typické pre jednotlivé regióny. Dajú sa pripraviť z dostupných surovín, autorka v nich menila len jazyk, aby boli zrozumiteľnejšie pre dnešného čitateľa. Knihu rozdelila na 16 kapitol podľa historických regiónov na našom území. Každý z nich charakterizuje z hľadiska stravovania, používania surovín, vplyvov na typickú gastronómiu, pridáva zvyky a obyčaje spojené s Vianocami a prelomom rokov a potom ponúka recepty. V úvode publikácie čitateľom otvára dvere do histórie zvykov predvianočného času, Vianoc a ponovoročného obdobia. Každú kapitolu oživuje zaujímavosť – ako sa zdobí stromček, pečú medovníky či chlieb, aké riady sa používali a podobne. Stačí zalistovať, nechať sa inšpirovať a potom položiť chutné jedlo na stôl.