Sladký obor patrí k raritám Turca

Upiecť nadrozmernú vianočku nie je každodenná udalosť, skôr sviatočná práca. Vyžaduje si trpezlivosť, šikovné ruky a štipku majstrovstva. V Mošoviach vedia všetky tieto ingrediencie správne namiešať.

Pekárski majstri. Ján Junas (vľavo) si s veľkou vianočkou ľahko poradí.Pekárski majstri. Ján Junas (vľavo) si s veľkou vianočkou ľahko poradí. (Zdroj: ROMAN KOPKA)

Vianoce bez vianočky si Ján Junas z Mošoviec nevie predstaviť. Vždy ju u nich doma počas najkrajších sviatkov v roku majú.

„Neviem, či je to tá, čo som práve ja urobil, alebo je dielom mojich parťákov. Všetky vyzerajú ako sestry, sú na nerozoznanie,“ smeje sa majster – pekár.

Vianočka z Mošoviec nie je obyčajná. Púta na seba pozornosť najmä svojimi rozmermi.

„Váži 2,5 kila a na dĺžku meria okolo 60 centimetrov. Keď ju položíte na stôl, zaberie vám veľa miesta. Chceli sme Turčanov niečím potešiť, a tak sme prišli s týmto nápadom. Odkukali sme ho v Nemecku, kde som štyri roky pracoval. Nemci ju robia ešte väčšiu, váži približne sedem kilogramov,“ prezradil Ján Junas.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obrovité vianočky mali svoju premiéru na Mošovskom jarmoku. Len sa tak po nich zaprášilo. Bol to signál, že nápad sa ujal.

„Je to sviatočná práca. Nerobíme ju každý deň. Okrem spomínaného jarmoku ešte pred Vianocami. Samozrejme, príprava je trochu iná ako pri bežnej vianočke. Vyžaduje si viac času, viac trpezlivosti, šikovné ruky a určite aj štipku majstrovstva. Jednoducho, so šiestimi vrkôčikmi, ktoré majú okolo pol metra, sa pri pletení treba trochu viac pohrať. Bez lásky to nejde. Aj pečenie je iné. Do pece sa nám zmestí len desať až dvanásť vianočiek. Keď sú v bežnej veľkosti, aj okolo deväťdesiat. Náročnejší je aj rozvoz, obra prenášame na špeciálnych doskách,“ povedal skúsený majster, od ktorého sme sa dozvedeli, že väčšia vianočka dlhšie vydrží a má aj o niečo inú chuť ako ta malá.

SkryťVypnúť reklamu

„Kedysi sa robili aj štvorkilové chleby a vydržali i dva týždne. V čom je fígeľ? Žiadna veda, hustejšie cesto tak rýchlo nezoschne. S vianočkou je to podobné,“ vysvetlil Ján Junas.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Turiec

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 431
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 134
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 798
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 450
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 156
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 905
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 189
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?