Utorok, 18. máj, 2021 | Meniny má ViolaKrížovkyKrížovky

Prepustení zo SNK napísali Otvorený list ministrovi

Po tom, ako Slovenská národná knižnica v Martine prepustila k začiatku roku 17 zamestnancov, sa niektorí začali obávať začiatku jej konca. Prepustení zamestnanci cítia krivdu a upozorňujú na prepad autority SNK, aj to aj napriek tomu, že personálne zoštíh

lenie obhajuje generálna riaditeľka potrebou zefektívnenia práce. Prepustení preto napísali otvorený list ministrovi kultúry. Uverejňujeme z neho niektoré dôležité pasáže.

Vážený pán minister kultúry Slovenskej republiky!

Keďže nám nie je ľahostajný ďalší osud Slovenskej národnej knižnice v Martine (SNK), rozhodli sme sa s odstupom niekoľkých týždňov takouto formou reagovať na situáciu, ktorá vznikla v dôsledku organizačnej zmeny platnej v SNK od 1. 1. 2013. Istotne Vám je známe, že príslušná organizačná zmena postihla 17 odborných pracovníkov knižnice - knihovníkov, bibliografov, znalcov dejín knižnej kultúry, reštaurátorov, literárnych a kultúrnych historikov, manažérov kultúry. Títo všetci sa po rokoch stali doslova z hodiny na hodinu "nadbytočnými". Ako odborných pracovníkov, ktorí stáli pri zrode samostatnej SNK (2000) a ktorí dlhé roky iniciovali, profilovali a rozvíjali jej odbornú, vedecko-výskumnú, organizačnú, edičnú a inú prezentačnú činnosť, sa nás hlboko dotkla a urazila forma prepustenia, ktorú zvolila generálna riaditeľka SNK, respektíve nekompetentní ľudia, ktorými sa od svojho nástupu obklopila. Generálna riaditeľka Katarína Krištofová nenašla odvahu nám to povedať rovno do očí, vysloviť konkrétne argumenty a v neposlednom rade sa dôstojne poďakovať za odvedenú prácu. V plnej miere sa potvrdilo, že súčasné vedenie SNK do svojich funkcií nedorástlo ani odborne, ani profesionálne a, žiaľ, ani ľudsky. Smutný obraz našej reality, ako aj úrovne kultúry v kultúrnej ustanovizni! Azda jediným čitateľným rezultátom nepremyslenej a nekvalifikovanej "organizačnej zmeny" je tak skutočnosť, že za oficiálne deklarovanou "racionalizáciou, zefektívnením a skvalitnením činnosti" sa skrýva vedomé, zámerné paralyzovanie všestrannej odbornej činnosti inštitúcie a jej prezentácie, oslabenie zbierkových pracovísk, likvidácia dlhodobo budovanej medzinárodnej spolupráce, partnerských vzťahov i záväzkov. O tom, kto musel zo SNK nedobrovoľne a nedôstojne odísť, presvedčivo vypovedajú výročné správy organizácie, tiráže desiatok odborných publikácií, zborníkov, katalógov medzinárodných výstavných projektov, časopis Knižnica...

Skryť Vypnúť reklamu

Nebýva v civilizačnom a kultúrne vyspelom svete zvykom, aby sa (nielen) celonárodné inštitúcie takto radikálne a nezodpovedne zbavovali svojho odborného potenciálu, spoľahlivých profesionálov vo svojich oblastiach. A aby ministerstvo kultúry ako zriaďovateľ tak ľahostajne tolerovalo, ako sa hazarduje s historickým aj duchovným odkazom myšlienky národnej knižnice, jej miesta a poslania v našej spoločnosti. Nie proces digitalizácie a s ním súvisiace peniaze, ale historická kontinuita, schopnosť tvoriť, integrovať, združovať, budovať strategický informačný inštitút a obdarúvať kultúrou Slovensko a v ňom a s ním i svet. Takto vnímame pravé poslanie SNK ako modernej otvorenej ustanovizne, zabezpečujúcej na základe Ústavy SR, Knižničného zákona, Zriaďovacej listiny a európskych štandardov všestrannú dostupnosť informácií.

Skryť Vypnúť reklamu

SNK je jedinou celoštátnou inštitúciou, ktorá nemá svoje sídlo v Bratislave.

V tejto súvislosti sa žiada pripomenúť, že prepustení pracovníci SNK sa významnou mierou podieľali aj na prehlbovaní kultúrneho života v Martine, kde knižnica sídli, i v celom regióne Turca. Pri pohľade do histórie Martina môžete, vážený pán minister kultúry, zistiť, že raz tu už k podobnej situácii prišlo. Pred 40 rokmi normalizačná mašinéria nemilosrdne vyhnala z Matice slovenskej i Martina viacerých odborníkov, ktorí prejavili občiansku statočnosť a odvahu. Taktiež sa stali "nadbytočnými", nepotrebnými, nezamestnanými. Nechceme hľadať umelé paralely, ale jednoznačne nám vychádza záver, že sme museli odísť len preto, lebo sme boli pre generálnu riaditeľku nepohodlní a odborne i názorovo "nebezpeční". A nám pritom nešlo o nič iné, iba o to, aby sa zo SNK nestala okrajová ustanovizeň, odborne i zbierkotvorne diskvalifikovaná a neschopná pripraviť projekty medzinárodného významu. Pevne veríme, že o to isté ide aj Vám!

Skryť Vypnúť reklamu

V najbližších mesiacoch sa zrejme začne pripravovať nová legislatíva, ako i stratégia rozvoja slovenského knihovníctva na roky 2014 - 2020. Budeme veľmi pozorne sledovať, ako sa odborne oslabená SNK zapojí do tohto mimoriadne dôležitého procesu. Prípadné obmedzenie jej funkcií a kompetencií by bolo jasnou odpoveďou na často pertraktovanú otázku, s akým poslaním a poverením prišla vykonávať svoj úrad generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová. Žiaľ, my sme sa s ňou o tom všetkom od jej nástupu (10. 7. 2012) porozprávať nestihli, keďže počas piatich mesiacov ani raz nezvolala poradu vedenia (!), ktorého sme boli traja z nás do 31. 12. 2012 súčasťou. Pozhovárať sme sa nemohli ani s Vami, nakoľko ste do Martina napriek prísľubom ani raz neprišli. V tejto súvislosti by nás veľmi zaujímalo, aké sú predstavy Ministerstva kultúry SR ako zriaďovateľa o ďalšom odbornom smerovaní SNK a jej mieste v kontexte súčasnej slovenskej vedy a kultúry.

Nemali sme, vážený pán minister, v úmysle byť konfrontační, ale veľmi ťažko sa vyrovnávame so vzniknutou situáciou. Ak sme sa rozhodli pre formu Otvoreného listu, tak najmä preto, že Slovenskú národnú knižnicu, v ktorej sme roky odborne pôsobili, považujeme za vrcholnú ustanovizeň nášho knihovníctva. Z tohto dôvodu nám nemôže byť ľahostajné, čo sa s ňou a v nej momentálne deje a bude diať.

Za signatárov Otvoreného listu: Peter Cabadaj, Jarmila Majerová, Anna Peťová, Eva Augustínová, Anna Boďová, Ivana Poláková, Igor Válek

Na vedomie: predseda vlády SR, minister školstva a vedy SR, Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá, Slovenská asociácia knižníc, Spolok slovenských knihovníkov, národné knižnice v Českej republike, Maďarsku, Poľsku a Rakúsku, elektronické a printové médiá.

V Martine 22. januára 2013

Inzercia - Tlačové správy

1. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  2. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  3. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  4. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  5. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  6. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  7. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  8. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  9. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  10. Prekvapia hokejový svet? Slovensko ide na šampionát s mladíkmi
  1. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  2. Mooncity: prvá expozícia elektromobility na Slovensku
  3. Čo som sa naučila o mužskom holení a o mužoch
  4. Na elektromobile môžete prerobiť, ale aj ušetriť
  5. Prekvapia hokejový svet? Slovensko ide na šampionát s mladíkmi
  6. Začala sezóna bicyklov aj ich zlodejov: Dajte si na svoj pozor!
  7. Ceny nehnuteľností stále rastú. Je čas investovať
  8. 5 spôsobov, ako Wi-Fi 6 pomáha biznisu
  9. Bakalárske študijné programy na FVT
  10. Ako správne nalepiť obklady v kúpeľni?
  1. Tajná komunita, v ktorej nakupujete so zľavami až do 80% 14 271
  2. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 11 575
  3. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 9 039
  4. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 8 522
  5. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 8 503
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 7 509
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 459
  8. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 885
  9. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 629
  10. Tip na rodinné kombi 4x4 v plnej výbave do 30 000 eur 4 758

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Aký mohol mať podnikateľ motív? Manželka podozrivého zapojila do prípadu súkromného detektíva.

20 h
Ilustračná foto.

Okres Turčianske Teplice je už rovnako v treťom stupni výstrahy. Meteorológovia varujú pred silným dažďom.

12 h

Obranca Marek Pacalaj je odchovancom martinského hokeja, ale v minulej sezóne obliekal dres regionálneho rivala zo Žiliny. V rozhovore 26-ročný hokejista priznal, že keď našich v semifinále vyradila Spišská Nová Ves, trošku si vydýchol, pretože nemusel vo finále nastúpiť proti svojim.

14 h
Kolaudácia diagnostickej časti Kliniky hematológie a transfúziológie UNM.

Rekonštrukcia hematologických laboratórií zefektívnila diagnostiku.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Za posledných 24 hodín stúpla hladina o 42 centimetrov.

17 h

Jedno nešťastie sa stalo v prírode, druhé v bytovke.

20 h

Stokilovú šelmu zazrela aj lesníkova manželka. Bola len dvesto metrov od okraja dediny.

16. máj

Na najvyššom podlaží sú kancelárske priestory. Reštaurácia na prízemí bude mať vonkajšie sedenie.

21 h

Už ste čítali?