Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Prepustení zo SNK napísali Otvorený list ministrovi

Po tom, ako Slovenská národná knižnica v Martine prepustila k začiatku roku 17 zamestnancov, sa niektorí začali obávať začiatku jej konca. Prepustení zamestnanci cítia krivdu a upozorňujú na prepad autority SNK, aj to aj napriek tomu, že personálne zoštíh

lenie obhajuje generálna riaditeľka potrebou zefektívnenia práce. Prepustení preto napísali otvorený list ministrovi kultúry. Uverejňujeme z neho niektoré dôležité pasáže.

Vážený pán minister kultúry Slovenskej republiky!

Keďže nám nie je ľahostajný ďalší osud Slovenskej národnej knižnice v Martine (SNK), rozhodli sme sa s odstupom niekoľkých týždňov takouto formou reagovať na situáciu, ktorá vznikla v dôsledku organizačnej zmeny platnej v SNK od 1. 1. 2013. Istotne Vám je známe, že príslušná organizačná zmena postihla 17 odborných pracovníkov knižnice - knihovníkov, bibliografov, znalcov dejín knižnej kultúry, reštaurátorov, literárnych a kultúrnych historikov, manažérov kultúry. Títo všetci sa po rokoch stali doslova z hodiny na hodinu "nadbytočnými". Ako odborných pracovníkov, ktorí stáli pri zrode samostatnej SNK (2000) a ktorí dlhé roky iniciovali, profilovali a rozvíjali jej odbornú, vedecko-výskumnú, organizačnú, edičnú a inú prezentačnú činnosť, sa nás hlboko dotkla a urazila forma prepustenia, ktorú zvolila generálna riaditeľka SNK, respektíve nekompetentní ľudia, ktorými sa od svojho nástupu obklopila. Generálna riaditeľka Katarína Krištofová nenašla odvahu nám to povedať rovno do očí, vysloviť konkrétne argumenty a v neposlednom rade sa dôstojne poďakovať za odvedenú prácu. V plnej miere sa potvrdilo, že súčasné vedenie SNK do svojich funkcií nedorástlo ani odborne, ani profesionálne a, žiaľ, ani ľudsky. Smutný obraz našej reality, ako aj úrovne kultúry v kultúrnej ustanovizni! Azda jediným čitateľným rezultátom nepremyslenej a nekvalifikovanej "organizačnej zmeny" je tak skutočnosť, že za oficiálne deklarovanou "racionalizáciou, zefektívnením a skvalitnením činnosti" sa skrýva vedomé, zámerné paralyzovanie všestrannej odbornej činnosti inštitúcie a jej prezentácie, oslabenie zbierkových pracovísk, likvidácia dlhodobo budovanej medzinárodnej spolupráce, partnerských vzťahov i záväzkov. O tom, kto musel zo SNK nedobrovoľne a nedôstojne odísť, presvedčivo vypovedajú výročné správy organizácie, tiráže desiatok odborných publikácií, zborníkov, katalógov medzinárodných výstavných projektov, časopis Knižnica...

Skryť Vypnúť reklamu

Nebýva v civilizačnom a kultúrne vyspelom svete zvykom, aby sa (nielen) celonárodné inštitúcie takto radikálne a nezodpovedne zbavovali svojho odborného potenciálu, spoľahlivých profesionálov vo svojich oblastiach. A aby ministerstvo kultúry ako zriaďovateľ tak ľahostajne tolerovalo, ako sa hazarduje s historickým aj duchovným odkazom myšlienky národnej knižnice, jej miesta a poslania v našej spoločnosti. Nie proces digitalizácie a s ním súvisiace peniaze, ale historická kontinuita, schopnosť tvoriť, integrovať, združovať, budovať strategický informačný inštitút a obdarúvať kultúrou Slovensko a v ňom a s ním i svet. Takto vnímame pravé poslanie SNK ako modernej otvorenej ustanovizne, zabezpečujúcej na základe Ústavy SR, Knižničného zákona, Zriaďovacej listiny a európskych štandardov všestrannú dostupnosť informácií.

Skryť Vypnúť reklamu

SNK je jedinou celoštátnou inštitúciou, ktorá nemá svoje sídlo v Bratislave.

V tejto súvislosti sa žiada pripomenúť, že prepustení pracovníci SNK sa významnou mierou podieľali aj na prehlbovaní kultúrneho života v Martine, kde knižnica sídli, i v celom regióne Turca. Pri pohľade do histórie Martina môžete, vážený pán minister kultúry, zistiť, že raz tu už k podobnej situácii prišlo. Pred 40 rokmi normalizačná mašinéria nemilosrdne vyhnala z Matice slovenskej i Martina viacerých odborníkov, ktorí prejavili občiansku statočnosť a odvahu. Taktiež sa stali "nadbytočnými", nepotrebnými, nezamestnanými. Nechceme hľadať umelé paralely, ale jednoznačne nám vychádza záver, že sme museli odísť len preto, lebo sme boli pre generálnu riaditeľku nepohodlní a odborne i názorovo "nebezpeční". A nám pritom nešlo o nič iné, iba o to, aby sa zo SNK nestala okrajová ustanovizeň, odborne i zbierkotvorne diskvalifikovaná a neschopná pripraviť projekty medzinárodného významu. Pevne veríme, že o to isté ide aj Vám!

Skryť Vypnúť reklamu

V najbližších mesiacoch sa zrejme začne pripravovať nová legislatíva, ako i stratégia rozvoja slovenského knihovníctva na roky 2014 - 2020. Budeme veľmi pozorne sledovať, ako sa odborne oslabená SNK zapojí do tohto mimoriadne dôležitého procesu. Prípadné obmedzenie jej funkcií a kompetencií by bolo jasnou odpoveďou na často pertraktovanú otázku, s akým poslaním a poverením prišla vykonávať svoj úrad generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová. Žiaľ, my sme sa s ňou o tom všetkom od jej nástupu (10. 7. 2012) porozprávať nestihli, keďže počas piatich mesiacov ani raz nezvolala poradu vedenia (!), ktorého sme boli traja z nás do 31. 12. 2012 súčasťou. Pozhovárať sme sa nemohli ani s Vami, nakoľko ste do Martina napriek prísľubom ani raz neprišli. V tejto súvislosti by nás veľmi zaujímalo, aké sú predstavy Ministerstva kultúry SR ako zriaďovateľa o ďalšom odbornom smerovaní SNK a jej mieste v kontexte súčasnej slovenskej vedy a kultúry.

Nemali sme, vážený pán minister, v úmysle byť konfrontační, ale veľmi ťažko sa vyrovnávame so vzniknutou situáciou. Ak sme sa rozhodli pre formu Otvoreného listu, tak najmä preto, že Slovenskú národnú knižnicu, v ktorej sme roky odborne pôsobili, považujeme za vrcholnú ustanovizeň nášho knihovníctva. Z tohto dôvodu nám nemôže byť ľahostajné, čo sa s ňou a v nej momentálne deje a bude diať.

Za signatárov Otvoreného listu: Peter Cabadaj, Jarmila Majerová, Anna Peťová, Eva Augustínová, Anna Boďová, Ivana Poláková, Igor Válek

Na vedomie: predseda vlády SR, minister školstva a vedy SR, Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá, Slovenská asociácia knižníc, Spolok slovenských knihovníkov, národné knižnice v Českej republike, Maďarsku, Poľsku a Rakúsku, elektronické a printové médiá.

V Martine 22. januára 2013

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

9. Bývanie v meste predlžuje život 8 163
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 650

Hlavné správy z SME | MY Turiec - aktuálne správy

Stane sa Martin metropolou punčov?

Od 1. decembra je v Martine otvorený Vianočný dvor & Záhrada punčov.

Fantastické a originálne punče budú v Martine hriať nejedného návštevníka.

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Volejbalovým rozhodcom dnes merajú aj obvod pása

Volejbalový rozhodca Juraj Mokrý už niekoľko rokov patrí k absolútnej špičke. Viedol kľúčové súboje na majstrovstvách sveta, majstrovstvách Európy, v Lige národov či Svetovej lige, zapískal si aj na olympiáde. Rodák z Prievidze k nám prišiel študovať medicínu a v Turci našiel druhý domov.

Juraj Mokrý rozhodoval aj finálový zápas ženských MS medzi Srbskom a Talianskom.

Tepličania investujú tisíce eur do opravy ciest a chodníkov, krajšie bude aj na kúpalisku

Mesto sa nesústreďuje len na centrum, problémy rieši aj v mestských častiach.

V Turčianskom Michale sa zrenovovala cesta.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V trnavskej nemocnici je pozitívne testovaných takmer sto zamestnancov

Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 je vo Fakultnej nemocnici v Trnave približne rovnaký v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.

V Nitre padnú hlavy. Len či správne...

Húfna kritika (aj) od ex-hráčov. Za Nitru nastupuje v prvej slovenskej lige najmenej odchovancov v histórii.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Trasa a financovanie cestného obchvatu Detvy nie sú stále vyjasnené

Rozšírenie priemyselnej zóny naráža na odmietavé postoje.

Už ste čítali?