RATKOVO. Ján Volna z Ratkova je vášnivým chovateľom králikov. Tento koníček pestuje už od detstva. Pričuchol k nemu vďaka svojmu otcovi, ktorý ho k tejto záľube priviedol.
Podľa vzoru otca
„K chovu králikov som sa dostal ešte ako malý chlapec, keď som sa začal miešať do otcovho chovu“ začína svoje rozprávanie Ján z Ratkova, keď ma vedie do miestnosti s ušatými zvieratami. „Za 15 rokov mám teda skúseností už dosť. K plemenu, čo teraz chovám, som sa však dostal len nedávno. Keď mi králičí mor začal likvidovať jedného králika po druhom, rozhodol som sa, že to skúsim s týmito,“ pokračuje v rozprávaní Ján Volna a dodáva, že chová špeciálne vyšľachtených brojlerových (hybridných) králikov. Existuje ich viac druhov, avšak v tejto králikární nájdete tzv. Hyplus PS19, ktorý je charakteristický čiernym sfarbením na ušiach, nose, končatinách a chvoste.
Keď sa na ne pozerám, na pohľad sa od klasických králikov vôbec nelíšia. Pýtam sa teda, v čom je rozdiel.
„No hlavne v oveľa vyššej reprodukcii. Samicu môžem dať pripustiť až 6 krát do roka, momentálne je najvýkonnejším hybridným druhom králika na trhu. A tiež ich mäso je najkvalitnejšie, čo sa týka chuti, aj nutričných hodnôt.“
Z toho teda súdim, že toto plemeno potrebuje aj kvalitnú stravu. „Veru áno, kŕmim ich len kvalitnou granulovanou zmesou. Ide o suchú zmes sennej múčky, obilnín a šrotu. Po 85 až 90 dňoch dosahujú váhu aj 2,6 kg a 80% z tejto váhy je podiel mäsa. Teda takmer žiadna masť a tuk“, dodáva Ján.
Gazda s presným prehľadom
Keď sa rozhliadam po neveľkej miestnosti, vidím klietku pri klietke, kde sa hemží niekoľko desiatok králikov. Ide o väčšie aj malé jedince, no vzhľadovo takmer identické. Počítanie by mi zabralo dosť hodnú chvíľu, tak teda zisťujem či vlastne vôbec gazda vie, koľko ich má. „Samozrejme, teraz presne 59. V týchto dvoch klietkach sú najnovšie prírastky,“ ukazuje na dve klietky, pri ktorých stojíme. „Tu ich je 9, vo vedľajšej 10 a tamto pod oknom ďalších 8. Všetky sú vrhnuté v približne tom istom čase, asi pred mesiacom. V klietkach sú s matkou, ešte teda nie sú odstavené. Samica sa po okotení vyznačuje vysokou mliečnosťou, to znamená, že nemá problém vychovať aj 13 mladých“, poznamenáva 30-ročný mladík.
Môj pohľad padne na štyri poschodové klietky.
„Tam sú samce. Tí môžu byť aj viacerí v jednej klietke. Tento je z nich najväčší“, pristupuje ku klietke a vyberá jedného von. Má vraj takmer 4 kilá.
Gurmánstvo nezaprie
Na svoje zajačiky nedá Ján Volna dopustiť.
„Sú to krásne stvorenia“, vraví. Zúčastnil sa aj pár výstav, na ktorých získal rôzne ocenenia.
Keď vidím pokope toľko králikov, natíska sa mi otázka, či je Ján ako správny chovateľ aj veľký gurmán? Doširoka sa mu rozžiaria oči a odpovedá: „Ale áno, stačí sa na mňa pozrieť“, smeje sa a ukazuje na svoje objemné brucho.
„Mäso mám veľmi rád, samozrejme aj to králičie. Je to obrovská pochúťka. Dokonca viem králika aj sám pripraviť, najlepší je na kapuste.“
Autor: Patrícia Milancová